Știrile zilei – 30 ianuarie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 30 ianuarie

Tâlhărit în zona Gării
Peste 40 de plângeri din partea romașcanilor au fost înregistrate pe parcursul săptămânii trecute de Poliția Locală. Printre acestea s-au numărat atât cele deja obișnuite, referitoare la tulburarea liniștii publice, provocarea de scandal sau efectuarea de gesturi obscene și de amenințări în public, dar și una referitoare la o persoană tâlhărită în zona Gării din Roman, si alta referitoare la un romașcan care fusese amenințat cu un cuțit. Cele două situații sunt acum instrumentate de Poliția Municipiului Roman.

Din ce în ce mai mulți copii sunt abuzați de rude

Numărul cazurilor de abuz asupra copiilor instrumentate pe parcursul anului 2017 de specialiștii Direcției de Asistență Socială și Protecție a Copilului Neamț a crescut. Potrivit datelor centralizate de Serviciul de prevenire și intervenție rapidă în cazuri de abuz, neglijare sau exploatare s-au înregistrat 656 de cazuri de maltratare, în 2016 fiind 642 de astfel de cazuri. Predominante au fost situațiile de neglijare a nevoilor de dezvoltare ale copiilor, dar s-au înregistrat și cazuri de abuz fizic, sexual sau emoțional. În cazurile grave, acolo unde siguranța și sănătatea copiilor era în pericol, s-a dispus în regim de urgență instituirea unor măsuri de protecție specială, 51 de copii fiind luați din familie.

Promisiunile unui ministru
Nemțeanul Dănuț Andrușcă, propus să ocupe funcția de ministru al Economiei, a trecut luni de comisiile reunite ale Parlamentului. Acesta a susținut că opt miliarde de euro vor intra în economia națională în următorii trei ani, prin Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, conducând la apariţia a numeroase fabrici dar şi la capitalizarea unor companii de stat. Aproximativ trei miliarde de euro ar merge spre investiții în sănătate, prin construcţia unui spital republican şi a opt spitale regionale, iar tot din banii adunați la acest fond – susține nemțeanul – ar urma să demareze construcția de autostrăzi.

Muntele, periculos pentru turiști
Echipele de salvamontiști din zona Stațiunii Durău au intervenit, în week-end, pentru acordarea primului ajutor unor turiști care suferiseră diverse traumatisme. De asemenea, un bărbat, care a suferit o luxație în timp ce se afla în apropierea Mănăstirii Cerebuc, a fost preluat de salvamontiști. Specialiștii din cadrul serviciului atrag atenția asupra faptului că, odată cu pătrunderea maselor de aer cald la altitudine și odată cu producerea inversiunii termice, s-au produs avalanșe de mici dimensiuni. În alte zone pericolul este maxim în aceste zile, inclusiv în apropierea Cabanei Dochia.

Fără energie electrică pe mai multe străzi din Roman
Furnizarea energiei electrice va fi întreruptă astăzi și mâine pe șapte străzi din Roman, în vederea efectuării unor lucrări de întreținere a instalațiilor. Astăzi, vor fi afectați romașcanii domiciliați pe bulevardul Roman Mușat – tronsonul cuprins între Bulevardul Republicii și strada Mihai Viteazu. Nu vor avea energie electrică nici romașcanii care locuiesc pe strada 22 Decembrie și nici cei de pe strada Doctor Koch. Pe strada Roman-Vodă energia electrică va fi întreruptă doar la o parte dintre consumatori. Tot azi nu va fi energie electrică în Doljești, Bâra, Boghicea și Stănița. Miercuri, între orele 9 și 12, energia electrică va fi întreruptă, din aceleași motive tehnice, pe strada Tineretului din Roman, pe tronsonul cuprins între Bulevardul Republicii și strada Smirodava, la imobilele alimentate din rețeaua aeriană de distribuție a energiei electrice.

Ne așteaptă o săptămână caldă

Vremea va intra într-un proces de încălzire în următoarea perioadă, cu temperaturi maxime ce vor putea atinge valori de 9 grade, în timp ce probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată după data de 2 februarie. În zona noastră, pe parcursul acestei săptămâni, vremea va fi caldă. Mediile regionale ale temperaturilor maxime vor fi cuprinse între 4 și 9 grade, iar minimele – -3 și două. Săptămâna viitoare, valorile termice vor scădea ușor și treptat, apropiindu-se de cele climatologic specifice perioadei.

Au fugit de acasă două zile… ca să meargă în club
Trei fete, cu vârste cuprinse între 14 și 15 ani, au fugit de acasă, în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar familiile lor au anunțat Poliția abia sâmbătă seara, când au văzut că nu reușesc să le găsească. Din primele verificări s-a stabilit faptul că, în noaptea de vineri spre sâmbătă, două dintre cele două tinere au plecat de la domiciliu, după care au mers la locuinţa celei de-a treia, de unde au plecat spre o locaţie necunoscută. Polițiștii au extins verificările și în localitățile învecinate, minorele fiind căutate și în cartierele Văleni şi Doamna din municipiul Piatra Neamţ, fără a fi găsite. Ulterior, fetele au fost găsite în localitatea Stejaru din comuna Pângărați, ele declarând polițiștilor că voiau neapărat să meargă la discotecă și de aceea fugiseră de acasă.

Soluții în cazul formularului 600
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat ieri că o soluție pentru rezolvarea problemei generate de formularul 600 ar fi unificarea acestuia cu declarația 200, cea utilizată pentru declararea veniturilor din activități independente aferente anului 2017. Noul ministru a propus ca, în prima ședință de Guvern, să se decidă pe tema amânării depunerii acestui formular, până la găsirea unei soluții, eventual prin comasarea celor două declarații.

Gunoiul romașcanilor s-ar putea ieftini

Prețul plătit de romașcani pentru gunoiul menajer ar urma să scadă, odată cu aprobarea documentului de avizare a licitației pentru punerea în funcție a proiectului european de management al deșeurilor și pentru zona 2 – Roman, inclusiv prin darea în folosință a stației de sortare și transfer din apropiere. Tarifele se vor modifica și pentru unitățile teritorial administrative din zona Roman. Noile tarife vor fi de de 168 de lei pe tonă fără TVA pentru mediul rural, respectiv de 182 de lei pe tonă fără TVA pentru mediul urban. Tariful pentru persoane juridice va fi de 344 de lei pe tonă fără TVA.

Categorii:   Știri

Comments