Știrile zilei – 1 februarie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 1 februarie

Tinerii pot deveni ucenici la Munchen
Tinerii nemțeni cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani care cunosc limba germană pot deveni ucenici la o cofetărie cunoscută din orașul Munchen. Cursurile sunt oferite prin rețeaua EURES România, iar în timpul perioadei de ucenicie, tinerii vor învăța să pregătească produse de patiserie, creme, paste, aluaturi și torturi care poartă o celebră marcă germană, dar și renumitul ștrudel bavarez cu mere. În total sunt patru posturi vacante, iar contractul de ucenicie va avea o durată de 3 ani.

Un eseu te poate duce în Canada!
Un eseu în limba engleză poate fi premiat cu o tabără în Canada. La competiție pot participa elevii cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani. Eseul, care trebuie transmis până pe 18 februarie pe adresa de e-mail [email protected] trebuie să conțină cel mult 400 de cuvinte. Concursul se adresează celor care vor să-şi aprofundeze sau să-şi dezvolte cunoştintele, la Brentwood College School, iar eseurile trebuie să se refere la domenii precum franceza academică, arte, biologie, afaceri, economie şi antreprenoriat, chimie, IT – programare, robotică, aplicaţii, sisteme şi societăţi, istorie şi politică, matematică, fizică sau teoria cunoaşterii. Câştigătorul va fi anunţat pe 25 februarie și va studia timp de trei săptămâni la acest colegiu canadian.

Elevii învață cum să nu devină victime
Polițiștii nemțeni au desfășurat pe parcursul zilelor trecute o serie de activități de informare și de prevenire în rândul elevilor, oferindu-le sfaturi despre cum să evite să devină victime sau infractori. Discuțiile au vizat răspunderea penală în cazul minorilor, prevenirea implicării minorilor în comiterea de fapte antisociale, siguranța pe internet, prevenirea victimizării în drumul spre școală, dar s-au dezbătut și subiecte ce țin de prevenirea consumului de substanțe interzise și de pornografia infantilă pe internet. Întâlnirile polițiștilor cu elevii vor continua, în tot județul.

Formularul 600 se poate depune până în aprilie
Miercuri, Guvernul României a adoptat, o ordonanţă de urgenţă care prelungește termenul de depunere a Formularului 600 până la data de 15 aprilie 2018. Formularul 600, adică declarația privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate, avea termenul limită de depunere chiar pe 31 ianuarie. Formularul se depune în cazul contribuabililor persoane fizice care în anul fiscal precedent au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau din alte surse.

Reprezentanții asociațiilor de proprietari, chemați la discuții despre bugetul local
O nouă întâlnire pe tema stabilirii priorităților bugetului local pentru anul 2018 s-a desfășurat la Roman, invitați fiind de această dată președinții și administratorii asociațiilor de proprietari din oraș. Scopul discuțiilor nu a fost respectat de reprezentanții asociațiilor de proprietari, care au solicitat în schimb impozitarea cu sume mai mari în cazul clădirilor retrocedate și lăsate în paragină, dar și montarea de bănci în anumite zone, respectiv tăierea unor arbori. În plus, un administrator de asociație a solicitat ca zăpada depusă pe mașinile aflate în parcările de reședință să fie curățată de echipe trimise de Primărie și nu de proprietarii autoturismelor.

Un nemțean a dispărut din spital, în Italia
Un nemțean dispărut dintr-un spital italian este căutat de autorități. Ilie Horea locuia singur în localitatea Rose și lucra la o societate comercială din zonă care construiește și instalează piscine. Bărbatul a părăsit un spital din provincia Cosenza vinerea trecută, refuzând îngrijirile medicale. Când a plecat din unitatea sanitară, el și-a luat doar telefonul mobil, nu și documentele de identitate. Rudele sale nu au mai primit nicio veste de la el de atunci.

Studenții vor face cursuri de etică academică
Cursurile de etică şi integritate academică vor deveni obligatorii pentru toţi studenţii care vor începe un masterat sau un doctorat în acest an. Aceasta este prima decizie a noului ministru al Educaţiei, care a semnat deja un ordin în acest sens. Valentin Popa spune că era nevoie de un astfel de curs pentru că masteranzii şi doctoranzii trebuie să deprindă cunoştiinţele necesare în redactarea unei lucrări ştiinţifice. Cursul de etică este opţional pentru cei care urmează o facultate. Pe de altă parte, după ce fusese audiat de comisia de învățământ, ministrul spunea că se acordă prea multă importanţă plagiatelor.

Pensionarii se distrează mai bine decât tinerii, la Roman
Ca în fiecare an, romașcanii înscriși la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor se distrează de 8 Martie. Deși suntem abia la sfârșitul lunii ianuarie, la CARP Roman s-au vândut deja biletele pe două zile de petrecere. Pentru distracția de pe 4 și de pe 5 martie s-au înscris câte 110 persoane. În plus, datorită cererii, s-a deschis o a treia listă pentru ziua de 6 martie unde s-au înscris deja 40 de persoane. CARP Roman va organiza masa festivă dedicată Zilei Femeii la același restaurant ca și anul trecut. Prețul unui meniu este de 60 de lei de persoană. În prețul meniului este inclusă și muzica asigurată de formația restaurantului.

Amenzi „grase” de la inspectorii de muncă
Timp de o lună, inspectorii de muncă nemțeni au efectuat 255 de controale la agenții economici, constatând 299 de deficiențe în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă. Aceștia au aplicat 93 de sancțiuni contravenționale însumând 49.300 de lei. De asemenea, au fost depistate două cazuri de muncă nedeclarată la doi angajatori, aceștia fiind sancționați contravențional cu amenzi însumând 40.000 de lei.

Categorii:   Știri

Comments