Știrile zilei – 2 februarie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 2 februarie

Ionel Arsene, suspendat oficial din CJ Neamț
Ordinul privind suspendarea lui Ionel Arsene din funcția de preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ a fost semnat de subprefectul judeţului Neamţ, Iulian Jugan, dată fiind indisponibilitatea prefectului Vasile Panaite, care și-a luat concediu din motive medicale. Conform procedurilor urmează ca, în cel mai scurt timp posibil, să fie convocată o şedinţă a Consiliului Judeţean, prin care să se aleagă, de îndată, un alt preşedinte. Ionel Arsene se află în arest preventiv pentru 30 de zile începând cu data de 29 ianuarie, urmare a deciziei Curții de Apel Bacău, în dosarul în care acesta este urmărit penal pentru trafic de influență.

Dragoș Chitic și Mihai Apopii, trimiși în judecată de DNA
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului din Piatra Neamț, Dragoș Chitic, alături de alți salariați ai administrației locale pietrene precum Vasile Vișan și Marin Bordei, respectiv de expertul evaluator Vasile Zăpor, notarul public Alexandru Casapu și omul de afaceri Mihai Apopii, pentru abuz în serviciu și pentru complicitate la abuz în serviciu. Motivul este acela că, în anul 2010, aceștia au contribuit la subevaluarea unui teren de 21.000 de metri pătrați, situat pe raza municipiului Piatra Neamț, care a fost cedat lui Mihai Apopii în condiții economice defavorabile municipalității.

Chinezii și turcii iau locurile de muncă ale nemțenilor
Inspectorii de muncă au verificat în ce condiții muncesc străinii la firmele din Neamț. Controalele au fost derulate la 38 de societăți comerciale din județ, fiind găsită o singură persoană care muncea la negru, dar care nu este imigrant. Administratorul restaurantului din Piatra Neamț la care lucra respectivul a fost amendat cu 20.000 lei. La celelalte firme verificate erau angajați 54 de imigranți, din care 24 de chinezi, 10 turci, 6 moldoveni, 5 sirieni, 3 ucraineni, doi indieni și câte un cetățean rus, cubanez, singhalez, respectiv egiptean. Domeniile predilecte care au angajați imigranți sunt comerțul, industria textilă și agricultura.

Aproape 2.000 de nemțeni s-au ales cu infecții respiratorii
Frigul care s-a instalat în cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie și-a pus amprenta pe sănătatea nemțenilor, în săptămâna 22-28 ianuarie 1973 de persoane fiind diagnosticate cu forme de infecții respiratorii acute. S-au înregistrat și cinci cazuri de gripă pentru care s-au recoltat probe. Dintre acestea, la unul dintre cazuri s-a confirmat izolarea virusului gripal de tip B. Medicii le recomandă cetățenilor să respecte anumite reguli de igienă în așa fel încât să nu se îmbolnăvească. Vaccinul, de asemenea, este o altă opțiune sigură pentru a scăpa de răceli și gripe. Până acum s-au vaccinat antigripal gratuit 19 067 de nemțeni din grupele de risc. Alte 6077 de doze de vaccin antigripal se află, încă, în stocurile cabinetelor medicilor de familie din Neamț.

Ioan Cănărău: polițiștii și-au „umflat” nejustificat pensiile
Liderul filialei Neamț a sindicatului polițiștilor Europol, Ioan Cănărău, a declarat că unii dintre polițiștii care s-au retras recent din activitate au pensii nemeritat de mari. Ioan Cănărău a declarat că unii foști șefi de birouri au efectuat ore suplimentare și au lucrat în zilele de sâmbătă și duminică cu șase luni înainte de pensionare doar pentru a beneficia de sporul de 75%. Adăugat salariului de bază, acest spor crește venitul lunar pe baza căruia se calculează pensia. Cănărău spune că, înainte de a-și pregăti creșterea pensiilor, respectivii polițiști nu s-au prezentat niciodată la serviciu în zilele de week-end. În plus, liderul Europol Neamț afirmă că unii dintre polițiști au fost recompensați cu salarii de excelență de până la 50% în aceeași perioadă, scopul fiind același: creșterea veniturilor pe baza cărora se calculează pensiile lor.

Subvenții pentru transportul medicilor de la CPU
Consilierii locali au aprobat acordarea unei subvenții de 1500 de lei pentru transportul a trei medici care activează în cadrul Centrului de Primiri Urgențe al spitalului romașcan. Ajutorul bănesc se acordă medicilor care fac naveta de la o distanță de cel puțin 75 de kilometri. Fiecare va primi câte 500 de lei lunar, cheltuirea banilor urmând a fi justificată cu documente pînă pe data de 10 a lunii următoare. Inițial Spitalul Muncicipal de Urgență Roman a solicitat Consiliului Local un ajutor de 5000 de lei. Dar pentru că bugetul din acest an va fi unul de austeritate s-a decis alocarea sumei la 1500 de lei și doar pentru trei medici din CPU care fac naveta de la Iași. În plus, pe fondul lipsei acute de medici, mai ales specialiști în urgențe, s-a considerat oportună acordarea sprijinului bănesc, tocmai pentru a reduce riscul ca doctorii să plece în alte orașe mai atractive.

Dosar penal pentru că au furat curent
Doi bărbați din Neamț s-au ales cu dosare penale și riscă amenzi sau pedepse cu închisoarea, după ce-au fost prinși că aveau improvizații la instalații electrice din locuințe, special pentru a fura curent. În ambele cazuri, prejudiciul creat urmează a fi stabilit de societatea de furnizarea a energiei electrice, iar polițiștii au întocmit dosare penale. Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcţionării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, iar executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Categorii:   Știri

Comments