Știrile zilei – 13 februarie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 13 februarie

Marți, 13: pompierii te învață cum să te ferești de nenorociri
Atunci când data de 13 cade într-o zi de marţi, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă desfăşoară o serie de activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei privind principalele riscuri generatoare de situaţii de urgenţă, precum şi privind comportarea în cazul producerii acestora. Astăzi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Petrodava” al judeţului Neamţ organizează puncte de Informare preventivă inclusiv în centrul orașului Roman, precum și o zi a porților deschise la detașamentul de pompieri din Roman, ocazie cu care va fi prezentată tehnica de intervenţie precum şi măsuri de prevenire a situaţiilor de urgenţă.

Yasmine Bonciu se lansează în lumea literaturii

Joi, începând cu ora 17, la Cercul Militar va avea loc lansarea romanului de debut denumit „Castelul din infern”, al cărei autoare este Yasmine Bonciu, fiica unui cadru militar romașcan. La eveniment va participa criticul literar Lucian Strochi, prefațatorul volumului, alături de membrii cenaclului „Clepsidra”, profesori din cadrul Colegiului „Roman-Vodă” și membri ai familiei autoarei. Toți romașcanii sunt invitați să participe la această lansare de carte, accesul fiind gratuit.

Neurochirurg dat afară din sistem pentru că a luat șpagă

Un cunoscut neurochirurg a fost exclus din sistemul public sanitar românesc, ca urmare a unei decizii definitive a Curții de Apel Iași, care l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Magistrații au decis ca Victor Dimov să nu mai exercite funcția de medic primar neurochirurg. El va împlini în curând 73 de ani și era colaborator al spitalului clinic de urgență „Nicolae Oblu” din Iași. Fapta pentru care a fost condamnat a avut loc în 2016, iar anchetatorii au organizat un flagrant după ce ruda unui pacient operat de medicul neurochirurg a depus plângere prin care a reclamat faptul că doctorul Dimov i-a cerut bani. Rechizitoriul menționează că medicul a primit de la persoana respectivă 1.200 de lei, dând de înţeles că deja a dat 200 de lei anestezistului pentru faptul că participase la intervenţia chirurgicală.

Au început emoțiile pentru „bacalaureați”

Ieri a început prima sesiune a examenului național de Bacalaureat, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Astăzi continuă evaluarea elevilor la această probă, iar pe 16, 19 și 20 februarie este programată evaluarea competențelor digitale, urmând ca pe 21 și 22 februarie să se desfășoare evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. În Neamţ primele probe ale examenului de bacalaureat se desfăşoară în 33 de centre de examen. S-au înscris pentru a susţine primele probe 3.913 absolvenţi de clasa a XII-a şi a XIII-a. Prima probă scrisă a bacalaureatului 2018, cea de limba si literatura română, va avea loc luni, 25 iunie.

A luat foc după ce a vrut să-și incendieze… soția
Un bărbat în vârstă de 45 de ani, din comuna Trifești, și-a dat foc duminică după ce a încercat să incendieze trupul soției sale, într-un acces de furie. Bărbatul a aruncat cu benzină spre soția lui, dar când a aprins bricheta, i-au luat foc părul și fața. Polițiștii din comună au fost anunțați de scandal, iar cel care a sunat după ambulanță, la ora 15:25 a fost chiar șeful de post. Echipajul ambulanței l-a găsit pe bărbat cu arsuri grave, de gradul II și III la căile respiratorii superioare și la cap. Acesta a fost stabilizat și intubat la spitalul din Roman, apoi a fost transportat la Spitalul Floreasca din București.

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni?
Ne așteaptă zile cu temperaturi normale pentru această perioadă, spun meteorologii. Regimul termic al următoarelor două săptămâni va fi caracterizat prin temperaturi maxime în general pozitive, în timp ce probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată în zilele imediat următoare. În regiunea noastră, săptămâna aceasta va aduce valori termice diurne de până la 4 grade, caracterizând un regim termic apropiat de cel normal pentru această perioadă a anului. Temperaturile minime vor fi negative pe întreg parcursul intervalului de prognoză, urmând a se situa, în medie, între -5 și -2 grade, cu cele mai scăzute valori pe 16, 17 și 25 februarie. Probabilitatea pentru precipitații pe arii mai extinse și mai importante cantitativ va fi ridicată în intervalul 13 – 15 februarie.

Reabilitări și modernizări în trei licee romașcane
Ghidurile de finanțare pentru obținerea de fonduri europene pentru reabilitarea și modernizarea unităților de învățământ s-au deschis, iar administrația locală intenționează să depună patru proiecte pentru îmbunătățirea calității serviciilor educaționale. Pe lista unităților școlare care ar putea fi modernizate se află Liceul Tehnologic ”Vasile Sav”, Școala de Artă ”Sergiu Celibidache” și corpul D al Colegiului Național ”Roman Vodă”. În plus, un alt proiect vizează construirea unei noi grădinițe în cartierul Favorit. În acest fel, se vor elibera clasele de la Școala ”Roman Mușat” folosite acum pentru preșcolari, dar se va asigura și un nou spațiu pentru a fi mutați copiii din grădinița de pe strada Ion Ionescu de la Brad, clădire care este retrocedată și pentru care se plătește acum chirie proprietarilor.

N-avem bani în bugetul local, dar sprijinim din el bisericile

Bugetul municipiului Roman pe anul 2018 se anunță a fi unul de austeritate și pentru a se putea face față situației, în acest an vor fi reduse cheltuielile materiale cu 10% și nu se vor angaja oameni noi în administrația locală decât dacă va fi absolut necesar. Chiar și în aceste condiții grele, Primăria a găsit resursele financiare necesare pentru plata utilităților la biserici. Cu alte cuvinte, și în 2018 Primăria va achita facturile de apă și de canalizare pentru bisericile romașcane. Achitarea facturilor de apă și de canalizare a instituțiilor de cult a stârnit discuții contradictorii săptămâna trecută între romașcani, după ce un om de afaceri s-a adresat primarului, spunând că el nu este de acord cu acest lucru.

Polițele RCA vor fi recalculate

Tarifele de referinţă ale poliţelor de asigurare de răspundere civilă auto vor fi recalculate după coordonate noi, iar unele vor creşte, altele vor scădea, a anunțat Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară. De asemenea, Cornel Coca Constantinescu a mai abordat şi subiectul relaţiei dintre companiile de asigurări şi service-urile auto, recomandând să se aibă în vedere şi calitatea serviciilor de reparaţii, nu doar tarifele pentru piese şi manoperă.

Categorii:   Știri

Comments