Știrile zilei – 14 februarie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 14 februarie

Planuri de modernizări, la Spital
Conducerea spitalului din Roman pregătește modernizarea, dotarea și extinderea ambulatoriului integrat. Este vorba despre un proiect care prespune dotarea cu aparatură medicală de ultimă generație a cabinetelor medicale din ambulatoriul unității sanitare, precum și construirea unui nou corp de clădire în incinta Spitalului, prevăzut cu demisol și parter, în care să-și desfășoare activitatea cea mai mare parte din specialitățile din ambulatoriu. Proiectul are ca sursă principală de finanțare fondurile europene, la care se adaugă o cofinanțare de 2% susținută din bugetul local.

Se închide patinoarul
Patinoarul din centrul orașului își va înceta activitatea. Închiderea patinoarului este planificată pentru duminică seara, când alimentarea cu energie electrică a utilajelor de răcire va fi oprită. Parcarea din zona Colegiului „Roman Vodă” va fi eliberată complet până la finalul lunii februarie. Patinoarul s-a deschis la începutul lunii decembrie 2017, iar administratorul acestuia intenționează să îl redeschidă la Roman și în iarna următoare.

Târgul de Mărțișor începe pe 23 februarie
De pe 23 februarie, în centrul orașului se va deschide Târgul de Mărțișor. Comercianții care vor să participe la acest târg trebuie să achite o taxă de 200 de lei dacă vor să închirieze o căsuță din lemn, respectiv 500 de lei dacă vor să-și amplaseze în centrul municipiului o tonetă sau un chioșc. Se intenționează deschiderea a 19 astfel de căsuțe din lemn în zona statuii. Târgul se va închide pe 8 martie.

24.000 de nemțeni vor deveni și mai săraci
24.114 nemțeni beneficiază doar de pensia minimă, în valoare de 520 de lei. Aceștia ar putea fi vizați de un proiect de lege prin care să fie scoși din sistemul public de pensii, după anunțul făcut de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, care a precizat că persoanele care nu au cotizat cel puțin zece ani la sistemul de pensii vor fi trecute în rândul asistaților social. Conform reprezentanților Casei Județene de Pensii Neamț, cei mai mulți dintre nemțenii aflați în această situație sunt pensionari cu invaliditate, beneficiarii pensiilor de urmaș, dar și cei care s-au pensionat anterior anului 2015 când stagiul minim de cotizare a fost majorat de la 10 la 15 ani.

„Revoluția fiscală 2.0”: altfel de declarații și de contribuții

Așa-zisa „revoluție fiscală” continuă: ministrul de Finanțe Eugen Teodorovic a anunțat că în câteva zile va fi realizat proiectul prin care Guvernul își propune să rezolve problemele apărute după transferul contribuțiilor sociale și după modificarea Codului fiscal. În locul declarației 600 și a altor declarații, Ministerul Finanțelor Publice va introduce o declarație unică, dar va schimba și modul în care se calculează contribuțiile. Actul normativ va fi aprobat în prima parte a lunii martie și ia în calcul comasarea a cinci formulare existente.

Subvențiile pentru transportul public local, doar pentru cine le cere

Persoanele care întrunesc condițiile pentru a beneficia de subvenția pentru transport public local trebuie să solicite acest lucru. Veteranii de război sau văduvele de război, foștii deținuți politici, pensionarii cu venituri mai mici de 700 de lei pe lună sau elevii pot beneficia de abonamente subvenționate. Consiliul Local a aprobat alocarea unei sume anuale pentru subvenționarea transportului în comun pe raza municipiului Roman. Suma reprezintă o estimare, deoarece nimeni nu știe câți romașcani din categoriile vizate folosesc transportul public local. Din acești bani vor fi subvenționate abonamentele lunare doar romașcanilor care solicită acest lucru, deci doritorii trebuie să se adreseze Direcției de Asistență Socială.

Zeci de căței caută stăpâni
13 câini fără stăpân au fost capturați săptămâna trecută de de străzile municipiului Roman și duși la padocul administrat de societatea Municipal Locato. Aici câinii sunt vaccinați și deparazitați, după care sunt oferiți spre adopție. Din păcate, romașcanii nu se prea grăbesc să adopte un cățel: săptămâna trecută doar doi dintre cățeii prinși pe stradă și-au găsit o familie. În schimb, în cursul anului trecut, peste 200 de căței au fost adoptați de persoane din străinătate. La ora actuală, în adăpostul de la Roman sunt găzduite 67 de patrupede.

Spectacol caritabil la Roman
Asociația Umanitară “Născută înger” din Piatra Neamț, în parteneriat cu Roman TV și postul de radio Roman FM, vă invită la spectacolul caritabil intitulat “Vioară pentru Alin”, un eveniment al cărui scop este strângerea de fonduri pentru Alin Mărgineanu, un băiat care provine dintr-o familie defavorizată și care suferă de o afecțiune cardiacă. Situația lui Alin a fost prezentată în cadrul emisiunii „Cazuri și necazuri”. Spectacolul va fi găzduit de Școala de Artă „Sergiu Celibidache”, joi, 15 februarie, la ora 16:00. Toți cei care vor să participe la eveniment trebuie să știe că minima contribuție pentru a ajuta familia Mărgineanu este de 30 de lei de persoană. Atât elevii Liceului de Artă „Victor Brauner” din Piatra Neamț, cât și cei ai Școlii de Artă „Sergiu Celibidache” din Roman au pregătit un program inedit pentru invitați. Persoanele care vor să participe la spectacol sunt rugate să-și anunțe prezența apelând numărul de telefon al redacției Roman TV: 0786 796 393.

Categorii:   Știri

Comments