Știrile zilei – 5 martie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 5 martie

Doar șapte câini de la adăpost, adoptați în un an
Aproape 600 de câini fără stăpân au fost capturați la Roman pe parcursul anului precedent, cu 50 mai mulți decât în anul 2016. Cheltuielile totale pentru capturarea, transportul, deparazitarea și eutanasierea patrupedelor, dar și pentru funcționarea adăpostului de la Roman, au depășit 500.000 de lei în anul 2017, fiind cu 88.000 de lei mai mari decât în anul precedent. Pe de altă parte, tarifele pentru activitățile specifice serviciului s-au menținut la nivelul celor din anul 2016. Doar șapte căței au fost adoptați de la adăpostul din Roman, în anul 2017.

Se fac înscrieri pentru tichetele sociale
De pe 1 martie au început înscrierile în programul anual de acordare a tichetelor sociale pentru categoriile defavorizate, în vederea achiziționării de alimente și medicamente. Beneficiază de tichete sociale orice familie în care cel putin un membru este pensionar sau persoana cu handicap mediu, persoanele singure pensionare, precum și persoanele singure incadrate in grad de handicap mediu. Condițiile sunt ca acestea să aibă domiciliul sau reşedinţa în municipiul Roman şi să aibă venituri nete de maxim 700 lei lunar pe membru de familie. Dosarele se depun până pe 16 martie, iar prima etapă de acordare a tichetelor sociale va avea loc după data de 26 martie.

Au murit de frig
Din cauza frigului din propriile locuințe, trei persoane din Neamț au decedat duminică. Un bărbat a chemat ambulanța după ce și-a găsit fratele în vârstă de 54 de ani decedat în casa neîncălzită, în comuna Piatra Șoimului. Un alt bărbat, de 56 de ani, din comuna Pipirig, a fost găsit decedat în casă, de fratele care venise să-l vadă. Al treilea caz este al unui bărbat de 58 de ani, care locuia singur, în comuna Vânători-Neamț. Vecinii care îi mai aduceau de mâncare l-au găsit înghețat, în casa rece, sâmbătă la amiază și au sunat la 112, dar victima era în stop cardio-respirator.

Nimeni nu vrea șefia Spitalului Județean
Nici un candidat nu s-a înscris pentru concursul de manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț până la data limită la care se puteau depune dosarele, adică până vinerea trecută. Inclusiv actualul manager interimar a refuzat să participe la concurs, precizând că va rămâne în funcție doar pe parcursul celor 6 luni de la ultima prelungire a interimatului și că peste câteva zile postul va fi scos din nou la concurs. De la 1 martie, interesul financiar de a ocupa un post de conducere în unități sanitare a scăzut, pentru că salariile s-au mărit doar pentru medici și asistenți, nu și pentru managerii de spitale. Salariul unui manager este de 11.300 de lei, iar cel al unui medic primar cu vechime și cel mai mare grad profesional este de 14.500 de lei.

Salarii mai mari pentru profesori și medici, din martie
06 – De la 1 martie au crescut salariile angajaţilor din sistemul de învăţământ şi din cel sanitar. Dacă pentru profesori au fost anunțate creșteri salariale de 20 de procente, pentru medici majorările sunt estimate la între 70 şi 170 la sută față de salariul din februarie. Spre exemplu, salariul unui profesor debutant va creşte cu peste 1.200 de lei brut în luna aceasta. Bani mai mulţi vor primi şi învăţătorii cu studii medii, dar cu vechime. Salariul lor va depăşi 4.700 de lei. Învăţătorii aflaţi la început de drum vor primi o mie de lei în plus din această lună. Cle mai mari creşteri salariale din sistemul bugetar le au medicii. Astfel, un medic primar va câştiga 12.500 de lei brut, aproape triplu faţă de banii obţinuţi până acum. Asistenţii vor primi aproape dublu din această lună, astfel ajungând sa ia salarii de peste 4.000 de lei.

Doar trei tineri din Roman au vrut teren gratuit pentru locuințe
Numai trei tineri din Roman au cerut și au primit terenuri gratuite pe parcursul anului trecut pentru a-și construi o locuință. Conform legii, pot primi teren gratuit pentru construirea unei locuințe tinerii necăsătoriți sau căsătoriți, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care nu dețin sau nu au deținut în proprietate o locuință sau un teren destinat construirii unei locuințe. Atribuirea gratuită a terenurilor este realizată de Consiliul Local, conform prevederilor Legii 15 din 2003.

Proiect: noi burse pentru elevi
Un proiect legislativ prin care se propune introducerea obligativităţii acordării de burse pentru elevi a fost inițiat recent de senatorul Liviu Pop, el motivând că acest lucru ar stimula elevii să fie mai competitivi, dar ar ajuta şi elevii defavorizaţi. Cuantumul minim al bursei de performanţă, al bursei de merit, al bursei de studiu şi al bursei de ajutor social se stabilesc anual prin hotărâre a Guvernului. Bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanţă, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu, prevede iniţiativa legislativă care a fost depusă la Camera Deputaţilor, în calitate de primă Cameră sesizată.

Categorii:   Știri

Comments