Știrile zilei – 6 martie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 6 martie

Au găsit aur și bani în gunoaiele de pe strada Ogoarelor
În capătul străzii Ogoarelor, în imediata vecinătate a societății Umaro, mai mulți romașcani își duc traiul scormonind prin gunoaie. De mai bine de un an, aici s-a improvizat o rampă de gunoi, mai exact de când a fost închisă cea de pe malul Moldovei. Cei mai mulți dintre oamenii gunoaielor sunt tineri sau foarte tineri și locuiesc în strada Fabricii. Ei spun au spus că au ajuns în situația în care sunt, în principal, pentru că nu-i angajează nimeni. Chiar dacă unii oameni trăiesc de pe urma gunoaielor, rampa de gunoi improvizată de pe strada Ogoarelor ar trebui să dispară. Este un focar de infecție și, cu siguranță, pentru acest loc nu există autorizație de funcționare. Autoritățile locale ar trebui să ia măsuri urgente pentru depistarea celor care depozitează gunoi menajer în acel loc și să aplice legea sancționându-i. Nu în ultimul rând întreaga zonă trebuie urgent igienizată.

300 de pensionari au petrecut în avans de Ziua Femeii
În acest an, pensionarii romașcani au sărbătorit în avans Ziua internațională a femeii începând de duminică, 4 martie. Numărul mare al solicitărilor a determinat conducerea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor să programeze mai multe seri de distracție la rând. Pensionarii plătesc un meniu și timp de câteva ore au parte de o distracție pe cinste cu muzică live. Peste 300 de pensionari s-au înscris la petrecerile organizate la Roman cu ocazia zilei de 8 martie. Mai mult de jumătate dintre participanți sunt femei, majoritar văduve.

Prețurile apartamentelor își reiau creșterea
Prețurile apartamentelor vechi și-au reluat tendința de creștere: în februarie, prețul mediu a ajuns la 1.197 de euro pe metru pătrat util, fiind cu 2% mai mare decât în ianuarie. Cea mai mare creștere a prețurilor apartamentelor s-a înregistrat în București și în Iași. În Cluj, prețurile au crescut cu un procent, la fel ca în Brașov sau Timișoara.

Curs pentru viitori afaceriști
Luni, 12 martie, de la ora 19, la hotelul Roman Plaza, are loc prezentarea proiectului „Smarter – Susținerea Mediului Antreprenorial din România prin Tactici Economice Regionale”. Beneficiarul proiectului este Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, care își propune să contribuie la dezvoltarea mediului antreprenorial din Regiunea de Dezvoltare Nord Est. Proiectul își propune, în primă fază, formarea a 384 de persoane, inclusiv din Neamț, în cadrul unui curs acreditat pe tema competențelor antreprenoriale. Cursurile se vor desfășura la Iași, iar participarea, cazarea, masa și transportul sunt gratuite. Pot participa la curs persoanele care au promovat examenul de bacalaureat și care ar intenționa să înființeze o afacere nonagricolă în mediul urban. La curs, participanții vor învăța să își transpună ideea de afaceri într-un plan de afaceri, iar 47 dintre ideile lor de afaceri vor fi finanțate cu echivalentul a 156 000 de lei.

Educație juridică, la Colegiul „Roman Vodă”
Printr-un protocol încheiat între Ministerul Justiției și Ministerul Educației privind educația juridică în școli, toți cei care lucrează în acest sistem au fost invitați să susțină, în mod voluntar, cursuri tematice elevilor. La Roman, notarul public Andreea Neculai, alături de colega sa, avocat Alina Iștoc, s-au oferit să susțină un astfel de curs pentru elevii de la Colegiul Național „Roman-Vodă”. Printre subiectele aflate în tematica de educație juridică se află și cele legate de faptele penale și consecințele săvârșirii lor, statul de drept si funcționarea acestuia, audierea minorilor sau pericolele din spatele rețelelor de socializare.

În curând: romașcanii se vor putea programa online pentru pașapoarte
Nemțenii care doresc să obțină un nou pașaport electronic sau temporar se pot programa online, fără a mai avea nevoie să se prezinte la Serviciul de Pașapoarte pentru a primi bilet de ordine. Conducerea instituției dorește să implementeze sistemul online și la Roman. Programarea online se face prin accesarea paginii de internet pasapoarteneamt.ro. La dispoziția cetățenilor va mai fi pus încă un ghișeu pentru persoanele programate online, iar în cel mai scurt timp ghișeele de la Pașapoarte vor fi deschise de luni și până vineri.

Percheziții la un magazin de piese auto

O acțiune de amploare a avut loc marți, fiind efectuate 89 de percheziții în 23 de județe și în Capitală, la sediile unor societăți comerciale, dar și la locuințele unor persoane bănuite de evaziune fiscală. O astfel de percheziție a fost făcută și la un magazin de piese auto din Piatra Neamț. Din cercetări au reieșit indicii că, din mai 2015 și până în prezent, reprezentanții legali ai unei societăți comerciale care activează în domeniul comerțului cu piese auto ar fi omis să evidențieze în actele contabile ori în alte documente legale operaţiunile comerciale efectuate sau veniturile realizate.

Miercuri va suna alarma la Roman
Miercuri, începând cu ora 10, va avea loc un nou exerciţiu de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de urgenţă, care urmărește pregătirea populaţiei, dar și verificarea echipamentelor de alarmare. Punerea în funcţiune a mijloacelor de alarmare şi modul de acţiune al autorităţilor locale pentru avertizarea şi alarmarea populaţiei vor fi verificate, prin sondaj, de către reprezentanţii Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Exercițiul se va încheia la ora 10 și 30 de minute.

Expoziție „Grigore Antipa” la Muzeul de Științe Naturale
Muzeul de Științe Naturale din Roman invită publicul să viziteze, în perioada 8 martie-15 iunie, expoziţia temporară denumită “Grigore Antipa 150”. Grigore Antipa a fost primul oceanolog, ecolog şi hidrobiolog român, autorul conceptelor de bio-sociologie şi bio-economie, dar şi diplomat apreciat al epocii sale. Este considerat inventatorul muzeologiei moderne și al dioramelor biologice, care au reprezentat o noua etapă în evoluția și organizarea muzeelor de istorie naturală. Expoziţia prezintă piese cu valoare ştiinţifică, istorică şi documentară, colectate şi studiate personal de către savant. Vernisajul va avea loc pe 8 martie, la ora 10.

Încep înscrierile la clasa pregătitoare
Joi, 8 martie, încep înscrierile în clasa zero, pentru preşcolarii care au împlinit 6 ani. Copiii cu vârste mai mici de 6 ani pot fi înscrişi în clasa pregătitoare cu condiţia să nu aibă mai puţin de 5 ani şi jumătate şi să fi trecut de evaluările psihosomatice. În Neamţ sunt pregătite 196 de clase – faţă de 201 în anul 2017 – pentru 4.523 de elevi. Joi este ziua în care se depun de către părinţi cererile la şcolile de circumscripţie. Copiii ai căror părinţi îşi doresc alte unităţi de învăţământ decât cele de circumscripţie vor fi acceptaţi în limita locurilor rămase neocupate. A doua etapă a înscrierilor în clasele pregătitoare va avea loc în perioada 12-18 aprilie 2018.

Categorii:   Știri

Comments