Știrile zilei – 7 martie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 7 martie

Lucrările de la simularea Evaluării riscă să rămână necorectate
Acțiunea de boicotare a simulării examenului de evaluare națională trece la o nouă etapă. Sindicatele din învățământul nemțean cer profesorilor de limbă română și de matematică să nu preia și să nu corecteze lucrările elevilor, pentru a fi solidari cu colegii care au boicotat prima etapă a simulării. Sindicaliștii au apreciat atitudinea profesorilor care au rămas fermi în decizia de a boicota simularea examenului de evaluare națională. Reamintim faptul că, luni, mai mulți elevi din Roman au ajuns în situația de a fi trimiși să meargă pe jos, de la școala „Roman Mușat” la Liceul cu Program Sportiv, pentru a putea susține simularea evaluării naționale la limba română.

Accidentată de mijlocul de transport în comun, în Roman
Miercuri dimineață, în timp ce traversa strada, pe trecerea de pietoni, la intersecția străzii Primăverii cu Bulevardul Republicii, o femeie în vârstă de 40 a fost accidentată de un microbuz al firmei care asigură transportul public în comun în Roman. Martorii spun că, imediat după ce a fost acroșată de microbuz, femeia se văita de durere în timp ce era întinsă pe asfalt. La scurt timp, între un martor la eveniment și șoferul microbuzului s-a iscat o discuție în contradictoriu pe tema circumstanțelor în care a avut loc accidentul. Șoferul a susținut că nu a văzut victima și că a oprit autobuzul când a auzit o izbitură. Femeia accidentată a suferit un traumatism cranio-cerebral. Șoferul mijlocului de transport public a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ.

Accident cu trei victime la Bălușești
Trei persoane, dintre care doi copii, au fost rănite în urma unui accident de circulație care a avut loc miercuri în comuna Icușești. Un autobuz care efectua o cursă pe ruta Mesteacăn-Bălușești-Roman a părăsit carosabilul și, după ce a trecut peste un șanț de pe marginea drumului, s-a oprit pe câmp. Incidentul s-a produs la intersecția drumului care face legătura între localitățile Bălușești și Icușești. Ambulanțele au transportat victimele la Spitalul Municipal de Urgență, unde li s-a acordat primul ajutor. Polițiștii au precizat că șoferul nu înțelegea cum s-a produs accidentul și nici nu știa cum a ajuns cu autobuzul pe câmp.

Salvată de la moarte de o prietenă
O tânără din Roman, în vârstă de 14 ani, a fost salvată de la moarte de o prietenă care a venit să o viziteze acasă când fata voia să se sinucidă. Prietena ei a aflat că fata a mai încercat astfel de gesturi și a apelat imediat 112. Medicii au constatat că pacienta prezenta sindrom depresiv, traumatism cranio-facial, contuzie lombară și cervicală. Fata are probleme de sănătate de când era mică și face parte dintr-o familie modestă. Părinții erau la serviciu când copila a încercat să se sinucidă.

Condiții noi în programul „Rabla”
Romașcanii care intenționează să își schimbe mașina prin programul „Rabla” vor trebui din acest an să dețină, obligatoriu, documentul care să ateste inspecția tehnică periodică a mașinii. În plus, firmele care primesc ajutorul de minimis prin programul “Rabla” vor fi monitorizate şi obligate să înmatriculeze maşinile noi pe numele beneficiarului, altfel riscând să piardă ajutorul acordat. În 2018, puteți solicita peste 9.000 de lei de la stat prin programul „Rabla” dacă duceți la casare o maşină mai veche şi cumpărați una nouă. Regulile programului ar putea fi însă modificate, un proiect pe această temă fiind deja lansat în dezbatere.

Senatul a stabilit: Radarele, doar pe mașini inscripționate
Senatul a adoptat miercuri, cu 92 de voturi „pentru” voturi şi unul „împotrivă”, o propunere potrivit căreia radarele rutiere să fie instalate exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei. De asemenea, potrivit aceleiaşi expuneri de motive, dispozitivele fixe sau mobile destinate măsurării vitezei se vor utiliza la o distanţă maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere. Decizia finală va fi luată însă de Camera Deputaţilor, care este for decizional în cazul acestei iniţiative legislative.

Polițiștii vă cheamă la… proteste
Pe 24 martie, polițiștii romașcani, alături de colegii din toată țara, doresc să organizeze un protest în Capitală. Anunțul a fost făcut de sindicalistul Europol Ioan Cănărău, care și-a manifestat și regretul că societatea civilă nu reacționează la problemele polițiștilor și nu-și dorește un serviciu public de calitate. Ioan Cănărău susține că Poliția este slab remunerată, subfinanțată și cu un deficit enorm de personal, dar și că inclusiv unii dintre angajații sistemului au asistat nepăsători la aceste lucruri. Sindicalistul a subliniat că protestul de pe 24 martie nu este numai al polițiștilor, ci al tuturor românilor care doresc să se simtă în siguranță, lansând invitația de a participa la mitingul de la București către orice doritor.

Gratuitate pentru doamne și domnișoare la bazinul de înot
Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, doamnele și domnișoarele din Roman care doresc să participe la ședințe de înot de agrement în cadrul Bazinului de înot din orașul nostru vor beneficia de gratuitate pe parcursul zilei de joi, 8 martie. Bazinul de înot de lângă Sala Polivalentă este deschis pentru agrement de luni până vineri, între orele 10 și 21, precum și sâmbătă și duminică, între orele 9.30 – 14 și 16 – 21. Sauna funcționează în timpul săptămânii între orele 19.30 și 21, iar sâmbătă și duminică de la ora 18 la ora 20.

Categorii:   Știri

Comments