Știrile zilei – 11 martie – Roman FM – 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 11 martie

Colectă pentru nevoiași
Până pe 30 martie, în trei dintre parohiile din Protopopiatul Roman are loc un proiect filantropic. În parohiile Cordun, Horia și Cotu Vameș II, credincioșii sunt invitați să doneze produse alimentare, obiecte de vestimentație și bani, în vederea întrajutorării semenilor aflați în lipsuri și nevoi. Produsele, obiectele și banii colectați vor ajunge la mai multe familii greu încercate din parohiile Ghidion, Linsești și Moreni. 15 familii din satul Ghidion au beneficiat deja de produsele alimentare și de banii colectați de la credincioși.

Încă un nemțean a decedat din cauza gripei
Încă o persoană din Neamț a decedat din cauza gripei. Pe 9 martie, un bărbat în vârsta de 56 de ani, din Neamț, a decedat fiind confirmat cu virus gripal tip A, el nefiind vaccinat antigripal. Tot pe 9 martie, au mai fost înregistrate trei decese din aceeași cauză: o femeie de 52 de ani, din Vaslui, o femeie de 72 de ani, din Bihor și o femeie de 75 de ani, din Arad. Conform ultimei statistici, până în acest moment în județul Neamț au murit patru persoane, confirmate cu virusul gripal.

Clasele finale de liceu ar putea deveni obligatorii
Deputații vor ca până în 2020, cele două clase finale de liceu, dar și grupa mijlocie și grupa mare de la grădiniță să devină obligatorii. Sărăcia, şomajul, scăderea natalităţii şi cazurile de abandon familial sunt doar câteva motivele care au dus la scăderea numărului de preşcolari. În 2016, doar 500.000 de copii cu vârste între 3 şi 6 ani au fost înscrişi la grădiniţă, ei reprezentând aproximativ 60% din total. Aceleaşi statistici arată şi că numărul grădiniţelor a scăzut dramatic în ultimele două decenii: de la peste 10.000 în 1990, s-a ajuns la puţin peste o mie în 2016. Nici în licee, situaţia nu e mai bună. În anul 2016-2017, din 120.000 de elevi, 20% nu s-au prezentat la examenul de bacalaureat.

Viceprimar bătut de doi pușcăriași
Doi bărbați, dintre care unul eliberat din penitenciar și unul învoit pentru o zi din penitenciar, au mers la Pâncești pentru a se răzbuna pe cei pe care îi considerau vinovaţi pentru condamnarea lor. Silviu Băluşel, în vârstă de 27 de ani și Ionuţ Tofan, în vârstă de 37 de ani, și-au plănuit răzbunarea, apoi au intrat în curtea viceprimarului din Pâncești, Vasile Judescu, pe care l-au bătut. Apoi au bătut un bărbat și o femeie, le-au spart şi geamurile de la casă, au furat nişte bunuri din curtea celor doi, iar ulterior s-au întors la gospodăria acestora, intenționând să-i bată din nou. A doua oară însă, ei s-au întâlnit cu polițiștii, care erau deja la faţa locului. Unul dintre agenţi i-a somat şi a tras un foc de avertisment, iar cei doi au fugit, fiind prinși ulterior și reținuți pentru violare de domiciliu, furt calificat, distrugere şi lovire.

2900 de viitori agenți de poliție și subofițeri au depus jurământul
Vineri, în școlile de agenți de poliție și subofițeri ale Ministerului Afacerilor Interne, peste 2.900 de elevi au depus jurământul militar.Dintre aceștia, 1.588 sunt de la arma poliție, 700 de la jandarmi, 333 de la pompieri și 281 de la poliția de frontieră. Aceștia au susținut examenul de admitere în luna ianuarie a acestui an și vor absolvi la finalul lui 2018. Conform strategiei MAI de reducere a deficitului de personal, în acest an vor intra în sistem două promoții ale școlilor de agenți de poliție și subofițeri, adică 5.000 de persoane, precum și aproximativ 1.800 de angajați din sursă externă.

48 de pensionari nemțeni merg în stațiuni
48 de pensionari din Neamț vor pleca la tratamente balneare cu bilete parțial subvenționate de Casa Națională de Pensii. Pentru a treia serie de tratament balnear, cu intrare în stațiune în perioada 21-24 martie, sunt alocate bilete de tratament în stațiunile Buziaș, Covasna, Olănești, 1Mai – Oradea, Amara, Nicolina și Sarata Monteoru. Au rămas nerepartizate, deoarece nu au fost solicitări pentru acestea, cinci bilete. Beneficiarii vor fi înștiințați telefonic despre repartizarea biletului de tratament, lista cererilor aprobate fiind afișată atât la sediul din Roman al Casei de Pensii, cât și pe pagina de internet a instituției.

Seară de ceai și de scurtmetraje anticorupție la CNRV
Asociația „Mușatinii” îi invită pe romașcani la o seară de ceai și de scurtmetraje anticorupție. Evenimentul va avea loc miercuri, de la ora 17, în aula „Garabet Ibrăileanu” a Colegiului Național „Roman-Vodă”, când asociația „Inițiativa România” vine la Roman într-un periplu anticorupție. Acest lucru se datorează membrilor Asociației „Mușatinii”, care au trimis un videoclip pe tema anticorupției, în cadrul unui concurs organizat de Inițiativa România, cu sprijinul instituțiilor enumerate mai sus. Videoclipul, realizat de Marius Papară și intitulat „Tăcerea aprobă, iar corupția ucide”, a primit premiul publicului.

Cum poți primi 156.000 de lei pentru o idee de afacere?
Luni, de la ora 19, la hotelul Roman Plaza, are loc prezentarea proiectului „Smarter – Susținerea Mediului Antreprenorial din România prin Tactici Economice Regionale”. Beneficiarul proiectului este Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, care își propune să contribuie la dezvoltarea mediului antreprenorial din Regiunea de Dezvoltare Nord Est. Proiectul își propune, în primă fază, formarea a 384 de persoane, inclusiv din Neamț, în cadrul unui curs acreditat pe tema competențelor antreprenoriale. Cursurile se vor desfășura la Iași, iar participarea, cazarea, masa și transportul sunt gratuite. Pot participa la curs persoanele care au promovat examenul de bacalaureat și care ar intenționa să înființeze o afacere nonagricolă în mediul urban. La curs, participanții vor învăța să își transpună ideea de afaceri într-un plan de afaceri, iar 47 dintre ideile lor de afaceri vor fi finanțate cu echivalentul a 156 000 de lei.

Bitcoin, în scădere
Bitcoin a înregistrat o scădere de 4%, sub pragul de 9.000 de dolari. Scăderea s-a datorat schimbărilor pe care Statele Unite şi Japonia le-au făcut în încercarea de a ţine sub control piaţa criptomonedelor. Mondele virtuale au avut un început de an agitat, cu prăbuşiri importante ale valorilor. În prezent bătălia s-a mutat în zona acceptării acestora de către societăţile financiare de top, dar şi în privinţa modului în care vor fi reglementate, şi, implicit, acceptate de către participanţii la piaţa financiară. Punctul maxim pentru bitcoin a fost atins în decembrie 2017, când a fost cotat la aproape 20.000 de dolari. Bitcoin a mai atins valoarea de 11.000 de dolari pe 29 ianuarie.

Categorii:   Știri

Comments