Știrile zilei – 12 martie – Roman FM – 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 12 martie

„Unirea sub semnul Crucii”, la Clubul Copiilor
Concursul național denumit „Crucea în imaginația copiilor”, ajuns la a șaptea ediție și desfășurat la Clubul Copiilor, s-a încheiat cu un simpozion. În acest an, concursul a avut ca tematică centenarul Marii Uniri. Tema desenelor pe care le-au realizat copiii a fost „Unirea sub semnul Crucii”. Aproximativ 340 de desene din 25 de județe au fost trimise juriului format din preoți, profesori de religie și profesori de desen. În cadrul acestei ediții a concursului s-au acordat 101 de premii.

9.000 de nemțeni caută, oficial, de muncă
Rata șomajului în județul Neamț a crescut la 5,2%, fiind cu 0,24 puncte procentuale mai mare decât în luna precedentă. În evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă erau înscrise 9.477 de persoane aflate în căutarea unui job, cu 438 mai multe decât în urmă cu o lună. La nivel național, rata şomajului a fost de 3,99%, situându-se printre cele mai mici din ultimii 25 de ani. Cele mai multe persoane fără serviciu aveau între 40 și 49 de ani, la polul opus aflându-se persoanele cu vârste între 25 și 29 de ani.

Curățenie de Paști, în cimitirul „Eternitatea”
Înaintea sărbătorilor pascale, care sunt în acest an pe 1 aprilie pentru credincioșii romano-catolici și pe 8 aprilie pentru cei ortodocși, salariații societății Municipal Locato au început curățenia generală în cimitirul „Eternitatea”, curățând spațiile verzi, aleile dintre morminte și toaletând arborii din zonă. În scurt timp, în cimitir se vor monta și șase camere video de supraveghere. Activitățile specifice sărbătorilor pascale se vor desfășura fără probleme, mai ales prin creșterea gradului de siguranță dat de amplasarea camerelor de supraveghere.

S-a deschis Salonul de Primăvară la Muzeul de Artă
La Muzeul de Artă s-a deschis cea de-a șasea ediție a Salonului de Primăvară, expoziție care reunește lucrări ale mai multor artiști plastici. Expoziția de pictură, grafică și sculptură însumează lucrări realizate de 26 de artiști plastici din Roman, Bacău, Piatra Neamț, Vaslui, Iași, Focșani și Brașov.
Pe simezele muzeului romașcan sunt expuse peste 120 de lucrări, artiștii abordând teme diverse, de la peisaj la portret și natură statică. Expoziția poate fi vizitată până pe 17 aprilie.

Podul peste care nici Ambulanța nu poate trece
Mai mulți localnici din satul Stejaru, comuna Ion Creangă, sunt mâhniți că podul peste care trebuie să treacă zilnic de la locuința lor spre sat și invers este nesigur și le generează neplăceri. Oamenii spun că sunt nevoiți să-și care cumpărăturile la mână de la pod și până la casele lor, mașinile intrând, cu greu, pe calea de acces de peste pârâu. Mai mult decât atât, ei spun că, în trecut, nici ambulanța nu a traversat podul din motive de siguranță și că au fost nevoiți să iasă până la capătul acestuia pentru a fi preluați de cadrele medicale. Pe de altă parte, viceprimarul comunei Ion Creangă, Neculai Năstase, a precizat că luni dimineață a trimis echipe care să pună un nou strat de prundiș pe calea de acces. El a mai sustinut că orice mijloc de transport poate trece, în siguranță, peste pod. Deși localnicii spun că mijloacele de transport intră cu greu sau deloc până la locuințele lor, viceprimarul din comună a declarat că podul este circulabil și sigur. Este posibil, totuși, ca podul să fie reabilitat în cursul acestui an, în funcție de buget, timp și forță de lucru.

Hoți, prostituate și scandalagii identificați la Roman
Sinteza activității Poliției Locale din săptămâna precedentă arată că Romanul nu duce lipsă nici de scandalagii, nici de diverse persoane care comit fapte antiociale. Șapte persoane majore care cerșeau au fost amendate de polițiști cu sume care au totalizat 1.300 de lei, iar trei persoane care colectau fonduri în scop umanitar fără a avea autorizație în acest sens s-au ales cu amenzi însumând 1.000 de lei. Doi romașcani care au adresat injurii și amenințări în public au fost amendați, la fel ca și o prostituată care atrăgea clienții în locuri publice. De asemenea, un tânăr din Sagna, în vârstă de 29 de ani, a fost depistat în timp ce forța intrarea unui magazin de pe strada Dobrogeanu Gherea, acesta fiind predat Poliției Municipale.

250 de locuri de muncă pentru romașcani
Ofertele de angajare ale agenților economici, transmise Agenției Locale pentru Ocuparea Forței de Muncă, însumează 250 de joburi disponibile pentru romașcani. Ca de obicei, cele mai multe locuri de muncă sunt pentru muncitori necalificați și confecționeri. Se caută, de asemenea, electricieni, ingineri electrotehniști, macaragii, tâmplari, betoniști, dulgheri, îngrijitori de animale, laboranți, prelucrători de produse ceramice, barmani, bucătari, cameramani, casieri, editori de imagine, distribuitori de pliante publicitare, redactori, secretare și vânzători. Informații suplimentare privind ofertele de muncă se pot obține la sediul agenției, situat pe strada Olteniei.

97 de romașcani pot primi locuințe ANL
Luni a fost afișată lista solicitanților care au depus dosare pentru a primi locuințe ANL. Pe baza documentelor depuse de solicitanți, dosarele au fost analizate și s-a calculat punctajul corespunzător fiecăruia, conform criteriilor stabilite de Agenția Națională pentru Locuințe. Lista actualizată cuprinde 97 de romașcani care au obținut între 33 și 71 de puncte și poate fi consultată pe site-ul administrației locale. De altfel, cei care vor să depună contestații au ca termen data de 19 martie.

Prinși beți la volan
În o singură zi, polițiștii au depistat patru conducători auto aflați sub influența alcoolului, pe raza localităților Piatra Neamț, Păstrăveni și Cordun. Dintre aceștia, un tânăr de 31 de ani din Păstrăveni a fost surprins în flagrant de polițiști, în timp ce conducea un autoturism pe DC 19, fără a poseda permis de conducere și fiind sub influența alcoolului. Un alt șofer de ocazie, beat, a fost depistat sâmbătă la Roman, acesta neavând nici permis de conducere. În cazurile constatate, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului, conducere fără permis și refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice.

Categorii:   Știri

Comments