Știrile zilei – 3 aprilie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 3 aprilie

Miercuri sună alarmele în Roman
Ca în fiecare primă zi de miercuri a lunii, alarmele vor suna din nou la Roman, între orele 10 și 11, în vederea testării de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă. Exercițiul de alarmare are ca scop și pregătirea populației prin cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare. Spre exemplu, semnalul de alarmă aeriană este compus din 15 sunete a câte patru secunde fiecare, cu pauză de patru secunde între ele. Semnalul de alarmă la dezastre este compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Semnalul de încetare a alarmei este compus dintr-un sunet continuu, cu durata de două minute.

Concurs: cele mai frumoase imagini din Roman
O competiție organizată pe internet își propune să promoveze orașul Roman prin imagini deosebite. Până pe data de 6 mai, romașcanii pot posta pe grupul de Facebook denumit „Vederi din Roman” câte o imagine din oraș, căreia trebuie să îi ofere și o denumire. Imaginile postate pot reprezenta clădiri, peisaje sau orice poate fi reprezentativ pentru oraș. Obligatoriu, imaginile trebuie să aparțină persoanelor care le postează, deci să nu fie copiate. Cele mai apreciate fotografii vor fi transformate ulterior în cărți poștale.

Orașele în care prețurile apartamentelor cresc de la o lună la alta
Preţul mediu solicitat pentru locuinţele vechi, cât şi pentru cele noi, a ajuns în luna martie la 1.200 de euro pe metrul pătrat util, cele mai mari creşteri de prețuri fiind în Timişoara, Cluj-Napoca şi Bucureşti. Timişoara ocupa, în luna martie, primul loc în clasamentul scumpirilor din marile oraşe. Valoarea medie de listare a unui apartament, indiferent de anul construcţiei, a crescut cu 1,7 procente față de luna precedentă. În București, un apartament poate fi achiziţionat în prezent cu 1.316 euro pe metrul pătrat util, deci prețul e mai mare cu 1,1% faţă de luna precedentă. În Cluj-Napoca, prețurile apartamentelor au crescut cu 1,6%, ajungând la 1.483 de euro pe metrul pătrat util. Iașiul este singurul din marile orașe analizate în care preţurile apartamentelor au înregistrat scăderi importante. La Iași, prețurile sunt mai mici cu 1,8% , ajungând la 972 de euro pe metrul pătrat util.

Străzile și trotuarele din oraș, spălate și curățate
Începând de marți s-a dat startul unei acțiuni de salubrizare a trotuarelor și străzilor din oraș. Spre deosebire de anii trecuți, trotuarele și străzile vor fi spălate și curățate pe timpul nopții, astfel încât traficul redus să permită o intervenție eficientă. Lucrările se vor efectua întâi pe bulevardul Roman Mușat și pe străzile Cuza Vodă, Libertății și Dobrogeanu Gherea, urmând ca, noapte de noapte, să fie extinsă raza de acțiune spre periferia orașului. Romașcanii sunt invitați să înțeleagă eventualul disconfort creat de utilaje, acțiunea având drept scop dorința tuturor de a avea un oraș cât mai curat, fără poluarea rezultată din particulele de praf existente acum pe carosabil.

Workshop pentru părinții copiilor speciali, la Roman
Asociația „Crai Nou 2002”, în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite în România și Protopopiatul Roman, organizează miercuri, la sediul propriu, un workshop dedicat părinților care au copii cu autism sau cu sindromul Down. Atelierul se va desfășura în două etape: una teoretică, din care părinții vor afla informații legate de terapiile specifice, și una practică – în care părinții vor fi încurajați să spună tot ce au pe suflet. Un astfel de workshop este important mai ales pentru părinții care nu au acces la multe informații legate de afecțiunile copiilor lor, dar și pentru că specialiștii le pot asculta problemele. Asociația „Crai Nou 2002” a fost înființată pentru proiecte în folosul tinerilor, pentru cunoașterea și păstrarea tradițiilor, pentru femei aflate în situații de risc și nu numai. Punctul de lucru de la Roman, situat pe strada Roman Mușat, la blocul 3, se ocupă de familiile care au copii cu dizabilități.

Miercuri, CSM Roman reîntâlnește Corona Brașov
Astăzi se reiau meciurile campionatului Ligii Naționale de handbal feminin, cu partidele etapei a 21-a. CSM Roman va evolua în deplasare, de la ora 18, pe terenul formației Corona Brașov. În clasament, CSM Roman se află pe locul 8, cu 27 de puncte, iar Corona Brașov ocupă locul 7, cu 30 de puncte. În meciul tur, CSM Roman s-a impus cu 23 la 22 în fața Coronei Brașov. Meciul de astăzi va fi difuzat în direct de DigiSport și Telekom Sport, urmând să fie arbitrat de Diana Florescu și de Anamaria Stoia.

Copilă de 4 ani, lovită de o mașină în centrul orașului
O copilă de patru ani din localitatea Pildești a fost accidentată grav, luni seară, după ce a ieșit în fața unei mașini conduse de o romașcană în vârsă de 51 de ani. Accidentul rutier a avut loc în centrul orașului, pe bulevardul Roman Mușat. Conducătoarea mașinii nu a văzut la timp fetița care i-a sărit în fața mașinii, iar copila s-a ales cu mai multe contuzii, dar și cu o fractură deschisă la gamba dreaptă, conform spuselor cadrelor medicale de la Ambulanță. În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

O romașcană, medalie de bronz la naționala de neogreacă
Trei elevi nemțeni, dintre care o elevă a Colegiului Național „Roman-Vodă”, au ajuns pe podiumul olimpiadei naționale de limbă neogreacă. Pe primul loc s-a clasat Paula Ioana Urzică, elevă a unei școli din Piatra Neamț, locul al doilea fiind obținut de Andrei Lămășanu, elev al Seminarului Teologic Ortodox din Vânători Neamț, iar pe locul al treilea s-a clasat Ioana Levîrdă, elevă a colegiului romașcan, pregătită de profesoara Elisabeta Cristea. La faza națională a olimpiadei au participat zece elevi nemțeni, aceștia concurând cu peste 200 de tineri din toată țara.

Asfaltarea închide străzile din Piatra Neamț
Circulația rutieră pe unele străzi din Piatra Neamț va fi închisă temporar, în următoarele zile, în vederea efectuării unor lucrări de asfaltare. Astfel, miercuri și joi, între orele 9 și 16, circulația va fi închisă pe breteaua care leagă bulevardul Dacia și strada Petru Rareș, precum și pe strada Eroilor, între intersecțiile cu strada Ștefan cel Mare și strada Borzoghean. Urmărirea închiderii circulației va fi realizată de Biroul Rutier și de Poliția Locală din Piatra Neamț.

Categorii:   Știri

Comments