Știrile zilei – 4 aprilie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 4 aprilie

Romașcanii vor plăti mai puțin pentru gunoi
Miercuri a fost semnat contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare a orașului către societatea Rossal, cea care a câștigat licitația organizată de Consiliul Județean. Cu această ocazie a fost stabilit un tarif unic, mai mic decât cel actual. Dacă până acum romașcanii plăteau 8,32 lei lunar fără TVA de persoană pentru salubritate, noul preț este de 5,36 lei, lunar, fără TVA. Dacă romașcanii vor începe să colecteze selectiv deșeurile, prețul va fi mai mic, pentru că la depozitul de la Girov va ajunge o cantitate mai mică de gunoi. În cazul în care nu se va trece la colectarea selectivă, prețul va crește și va include taxa de mediu care, de la 01 ianuarie 2019, va fi de 80 de lei pe tonă. Culorile pentru recipientele destinate colectării selective sunt: portocaliu – pentru materiale plastice, galben – pentru metale, albastru – pentru hârtie, carton și sticlă, verde – pentru deșeuri biodegradabile.

Mușcat de șarpe, în Dealul Mărului
Un bărbat în vârstă de 53 de ani din comuna Gâdinți a fost mușcat de șarpe marți, în timp ce se afla în pădurea de la Dealul Mărului, la cules de urzici. Ulterior, mâna acestuia s-a umflat tare și omul simțea că nu mai poate respira. Acesta a chemat ambulanța, care l-a dus la Spitalul Municipal din Roman. Pentru că la spitalul romașcan nu este medic infecționist de gardă, cadrele medicale au hotărât ca bărbatul să fie transferat la Spitalul Județean din Piatra Neamț, astfel încât un specialist să îi ofere pacientului îngrijiri medicale corespunzătoare. Reprezentanții spitalului romașcan au precizat că ei au pe stoc un vaccin antiviperin, dar că nu erau siguri că bărbatul a fost mușcat de o astfel de specie de șarpe și că vaccinul costă în jur de 1700 de lei. Bărbatul mușcat de șarpe de află acum sub supraveghere medicală la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț. El trebuie să mai stea sub observație încă trei zile, pentru a se elimina orice risc de complicații medicale.

O gravidă a vrut să moară pentru că soțul n-a recunoscut copilul
O femeie gravidă în vârstă de 43 de ani, din localitatea Poienari, a încercat să își ia viața după ce s-a certat cu soțul ei pe tema paternității copilului pe care credea că urmează să-l nască. Marți, după ce soțul a acuzat-o de infidelitate, femeia a înghițit cinci pastile de antibiotice și cinci pastile pentru tratamentul obstrucției căilor respiratorii. Un echipaj al Ambulanței a transportat femeia la spital, unde medicii au stabilit că pacienta va supraviețui, dar că sarcina ei, ajunsă la 15 săptămâni, își oprise deja evoluția de o săptămână, înainte ca femeia să se certe cu soțul și să înghită cele zece pastile. Sarcina oprită în evoluție se depistează în timpul examenului ecografic, când se observă absenţa semnelor vitale ale fătului.

Salarii de vis pentru conducerea Spitalului din Roman
Lista cu salariile actuale ale angajaților Spitalului Municipal de Urgență din Roman a fost afișată pe site-ul instituției. Conform acestei liste, managerul spitalului, doctorul Maria Andrici, are un salariu net de 10.724 de lei, la care se adaugă tichete de vacanță în valoare de 1450 de lei și tichete de masă în valoare totală de 3.792 de lei. Directorul medical Oana Onu încasează un salariu net de 9.783 de lei, tichete de masă în valoare de 3.792 de lei și tichete de vacanță în valo.are de 1.450 de lei. Salariul net al directorului financiar contabil al Spitalului, Leonard Achiriloaiei, este de 5.097 de lei, la care se adaugă tichete de masă de 3.792 de lei și tichete de vacanță de 1.450 de lei. Directorul de îngrijiri, Elena Chirilă, are un salariu net de 4.582 de lei, la care se adaugă tichete de masă în valoare de 3.792 de lei și tichete de vacanță în valoare de 1.450 de lei. Medicii primari din spital au salarii brute care ajung până la 20.000 de lei.

Rectificarea bugetului județului: încă o încercare
Azi, consilierii județeni sunt invitați să se întrunească în ședință pentru a vota două proiecte de hotărâre care s-au aflat pe ordinea zi și în luna martie, dar care nu au obținut cele 18 voturi necesare pentru a fi aprobate. În cazul în care de această dată consilierii județeni vor ajunge la un consens, se va reuși aprobarea rectificării bugetului județului pentru anul 2018, precum și aprobarea unui concurs de idei referitoare la amenajarea punctelor de intrare în Neamț, la limita cu celelalte județe, zone pentru care se dorește un nou design. Concursul va aduce premii celor care oferă cele mai bune idei, valoarea totală a premiilor urmând să fie de 32.000 de lei.

Cursuri pentru viitorii antreprenori

A treia serie a concursului de competențe antreprenoriale organizat de Camera de Comerț și Industrie Neamț va debuta joi, 12 aprilie. Cursul va dura 12 zile, urmând să se desfășoare la sediul instituției, zilnic, de la ora 16. Acest curs face parte dintr-un proiect cofinanțat prin Programul Operațional „Capital Uman” 2014-2020. Reprezentanții instituției au precizat că prima serie a cursului a avut loc tot la Piatra Neamț și s-a încheiat ieri, iar cea de-a doua serie participă la cursuri în Vaslui, până pe 12 aprilie. Alte două serii de curs vor fi organizate în luna mai la Iași și Botoșani.

Doi roman-vodiști au luat argintul la Olimpiada de Informatică
De pe 28 martie și până pe 2 aprilie, la Constanța a avut loc etapa națională a olimpiadei de informatică. Șapte elevi de liceu din Neamț au participat la această competiție, obținând rezultate deosebite. O medalie de aur a ajuns la Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț, pentru Ștefan Cosmin Dăscălescu. Doi roman-vodiști – Teodor Băltoi, elev în clasa a IX-a, și Flaviu Ioan Crăciun, elev în clasa a XI-a – au obținut medalii de argint. Ambii elevi au fost pregătiți pentru olimpiadă de profesorul romașcan Florin Moldovanu.

Control la transportatorii de mărfuri periculoase
Din această lună și până în octombrie, inspectorii de muncă nemțeni vor verifica dacă transportatorii de mărfuri periculoase din județ respectă normele minime de protecție a muncii. În prima fază a campaniei, agenții economici din domeniu vor fi informați asupra scopului și modului de desfășurare a controlului, iar din partea a doua a lunii aprilie vor începe efectiv verificările. Campania se va încheia după ce firmele găsite în neregulă vor fi din nou vizitate de inspectorii de muncă și după ce va exista confirmarea remedierii problemelor constatate inițial.

În comuna Ion Creangă: prinși când furau țevi din gard
Doi bărbați care încercau să fure țevile metalice din gardul unei locuințe au fost prinși în urma unei sesizări de polițiștii din comuna Ion Creangă. După ce au fost somați de polițiști, cei doi bărbați, ambii în vârstă de 34 de ani, au încercat să fugă. Unul dintre ei a fost prins și imobilizat, iar cel de-al doilea a reușit să dispară de la fața locului, fiind identificat de polițiști ulterior. Acum, pentru că au încercat să fure țevile din gardul locuinței respective, cei doi sunt cercetați pentru tentativă de furt calificat.

Categorii:   Știri

Comments