Știrile zilei – 10 aprilie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 10 aprilie

În pietonal, plăcile de granit aduse din China au… căzut
Proiectat după un model studiat în Armenia, ecranul de proiecție pe pânză de apă din Pietonalul Ștefan cel Mare face parte din amplul proiect de reabilitare a zonei și a fost construit foarte recent. Deși aprovizionarea cu plăcile din granit utilizate la soclul și în jurul pânzei de proiecție a fost una dificilă, ele fiind aduse tocmai din China, imediat după montare ele… au căzut. Zeci de astfel de plăci zac sparte lângă soclul respectiv, de câteva zile. Pentru anul 2018 s-au alocat aproximativ 300 000 de lei din bugetul local pentru finalizarea lucrărilor din această zonă.

Consilierii locali, chemați să aprobe un nou împrumut pentru oraș
Azi, consilierii locali romașcani sunt convocați la o ședință de îndată, singurul punct pe ordinea de zi fiind aprobarea unui împrumut bancar pe care administrația locală vrea să-l facă, în vederea realizării unor investiții. Se propune aprobarea contractării unui împrumut bancar de 48,3 milioane de lei, pe termen de 15 ani. Gradul de îndatorare al municipiului Roman în condițiile contractării acestui împrumut va fi în continuare sub limita de îndatorare permisă de lege, se arată în expunerea de motive a proiectului supus aprobării consilierilor locali.

Videoclipurile virale de pe Youtube, atacate de hackeri
Un atac cibernetic asupra platformei Youtube a avut loc astăzi, iar mai multe videoclipuri virale au fost șterse, printre ele numărându-se și clipul „Despacito”, care a avut recordul absolut de cinci miliarde de afișări. Lista clipurilor șterse sau modificate include melodii de la Chris Brown, Shakira, DJ Snake, Selena Gomez, Drake, Katy Perry și Taylor Swift. Unele dintre aceste videoclipuri sunt încă disponibile, cu titluri schimbate și imagini diferite.Toate clipurile muzicale afectate au fost încărcate în conturi Vevo ale artiștilor. Deocamdată nu e clar dacă hackerii au obținut acces la YouTube sau la canale separate.

47 de permise de conducere reținute în perioada Paștelui
În mini-vacanța de Paște, polițiștii nemțeni au acționat pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere grave. În urma activităților desfășurate, echipele rutiere au constatat 6 infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, dintre care 3 privind conducerea sub influența alcoolului, 2 de conducere fără permis de conducere și una de conducere a unui autovehicul neînmatriculat. Au fost aplicate 218 sancțiuni contravenționale, fiind reținute 47 de permise de conducere pentru încălcarea normelor rutiere, dintre care 33 pentru viteză excesivă, 5 pentru conducere sub influența alcoolului, 5 pentru depășire neregulamentară și 4 pentru alte abateri. Totodată, în urma controalelor în trafic au fost retrase 9 certificate de înmatriculare.

Bătăi și focuri de armă în fața unui restaurant
În fața unui restaurant din Piatra Neamț, mai mulți indivizi s-au luat la bătaie luni dimineață, iar doi dintre ei au folosit și pistoalele din dotare pentru a se impune în fața celorlalți bătăuși. Mai întâi, cele două grupuri au ajuns să se certe din cauza unor dedicații muzicale și a manelelor ascultate la petrecerea din restaurant. Scandalul a continuat în parcare, unde unul dintre ei a scos o armă cu bile din aluminiu, trăgând un foc prin geamul unui autoturism. Ulterior, polițiștii au găsit asupra unuia dintre cei implicați în încăierare un pistol cu gaze pentru care nu avea aviz. Cei doi pistolari de ocazie au fost duși la audieri, cu propunere de arestare.

Vacanța elevilor s-a încheiat
De astăzi, elevii se întorc la școală, urmând să învețe până pe 15 iunie – ultima zi de cursuri dinaintea vacanței de vară. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în 25 mai, iar pentru elevii de clasa a VIII-a ultima zi de cursuri este 8 iunie. Evaluarea naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a va începe mai devreme cu o săptămână în acest an şcolar. Astfel, prima probă scrisă a Evaluării naţionale, cea de limbă şi literatură română, va avea loc în data de 11 iunie, proba scrisă la matematică se va desfăşura în 13 iunie, iar ultima probă, de limbă şi literatură maternă, va fi organizată în 14 iunie.

Țigările electronice și dispozitivele care încălzesc tutunul ar putea fi interzise în spații publice
Secretarul de stat Raed Arafat a propus interzicerea în spațiile publice a țigărilor electronice și a dispozitivelor care încălzesc tutunul, adică aplicarea acelorași restricții ca în cazul țigărilor clasice. Raed Arafat și-a argumentat propunerea citând un studiu efectuat în Statele Unite, unde s-a înregistrat o creștere de 900% a utilizării țigărilor electronice în licee. Deocamdată, propunerea secretarului de stat a fost lansată doar pe contul său de Facebook, deci nu se va transforma curând într-o inițiativă legislativă.

S-a oprit cu mașina în stâlp după ce a consumat etnobotanice
După ce a consumat substanțe etnobotanice, un romașcan în vârstă de 27 de ani a produs un accident de circulație pe strada Mihai Viteazu, unde, în apropierea intersecţiei cu strada Muncii, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a pătruns pe sensul opus, oprindu-se într-un stâlp din beton. În urma impactului, șoferul s-a rănit, fiind transportat la spital. Lui i-a fost reținut permisul de conducere, iar acum el este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă și conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanțe.

Începând de azi, aflăm dacă Facebook ne-a folosit datele
Utilizatorii Facebook vor afla în următoarele zile dacă se numără printre cei 87 de milioane de abonaţi ale căror date au fost furate şi folosite în scop politic. Printre cei afectaţi de scandalul Cambridge Analytica se află şi 100 de mii de români. Utilizatorii vor primi un avertisment care va conţine un link pentru a putea consulta lista aplicaţiilor pe care le folosesc şi ce informaţii au oferit acestea, având opţiunea de închidere a aplicaţiilor şi de stopare a accesului aplicaţiilor la datele personale.

Categorii:   Știri

Comments