Știrile zilei – 11 aprilie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 11 aprilie

Scandal de la o pereche de șlapi, la Bazinul de Înot
Dispariția unei perechi de șlapi a declanșat un adevărat scandal la Bazinul de înot din Roman, pentru aplanarea conflictului dintre persoanele implicate fiind necesară intervenția polițiștilor locali. Cazul furtului șlapilor, de care a fost acuzat un bărbat în vârstă de 34 de ani, a fost preluat de Poliția Municipiului Roman. Reprezentanții poliției au precizat, însă, că nu au nici o plângere înregistrată în acest sens, deci, nimeni nu a reclamat sustragerea vreunui bun personal de la Bazinul de Înot. În alte state, punerea pe drumuri, fără motive întemeiate, a autorităților se pedepsește cu o amendă usturătoare. În România, de cele mai multe ori, după ce organele competente ajung la fața locului, părțile implicate în scandaluri de acest gen ajung la înțelegeri amiabile.

De sâmbătă se deschid foișoarele din ștrand
Ultimele reparații necesare în zona de picnic din Complexul Sportiv și de Agrement „Moldova” se desfășoară în aceste zile, astfel încât foișoarele să poată fi închiriate pentru grătare începând de sâmbătă, 14 aprilie. De asemenea, se caută soluții pentru folierea foișoarelor, astfel încât briza de pe malul Moldovei să nu îi mai deranjeze pe cei care vor să petreacă în aer liber. Tot pentru romașcanii care vor să se relaxeze, lacul din parcul municipal va fi redeschis în cel mult două săptămâni.

La Roman: nu strângi după câine, iei amendă
Polițiștii locali romașcani vor lua măsuri suplimentare pentru păstrarea curățeniei din oraș, urmărind proprietarii de câini care nu strâng mizeria lăsată de animalele de companie în parcuri sau pe trotuare. La prima abatere, proprietarii câinilor vor avertizați în scris, iar de la a doua abatere vor fi amendați. În același timp, persoanele care vor fi prinse mâncând semințe și consumând alcool în parcuri sau locuri de joacă pentru copii vor fi sancționate cu amenda maximă. Zilnic, patrulele de Poliție Locală vor parcurge zonele în care unii cetățeni aruncă deșeuri, așa cum se întâmplă de exemplu pe strada Ogoarelor sau pe strada Islazului, iar cei prinși în flagrant vor fi amendați și vor fi obligați, conform legii, să facă și curățenie.

Pe 19 aprilie, „Pianul călător” revine la Roman
Joi, 19 aprilie, de la ora 19, în sala mare de spectacole a Casei de Cultură din Roman va sosi, din nou, „Pianul călător”. Romașcanii vor avea ocazia să asculte un recital extraordinar oferit de pianistul Horia Mihail, în cadrul unui turneu special al „Pianului Călător”, organizat în Anul Centenarului. Pianistul susține în perioada 9 aprilie-7 mai nu mai puțin de 18 recitaluri în 17 orașe din țară. Turneul marchează 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Horia Mihail a pregătit o serie de piese celebre de Mozart, Beethoven, Schumann şi George Enescu. Biletele pentru spectacolul de la Roman vor fi puse în vânzare începând de joia aceasta, la Casa de Cultură, iar prețul unuia este de 15 lei.

Elevii romașcani, rezultate deosebite la olimpiadele naționale
Până pe 6 aprilie, la Alba Iulia s-a desfășurat a 41-a ediție a olimpiadei naționale de istorie, unde elevii nemțeni au reprezentat cu onoare județul, plasându-l pe locul al nouălea la nivel național, din punct de vedere al rezultatelor obținute. Ionela Simona Miron, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Roman Vodă”, a obținut premiul special al Ministerului Educației Naționale, pregătită fiind de profesorul Ionuț Ciocoiu. Județul Neamț a participat cu un lot format din șapte elevi și la a 52-a ediție a olimpiadei naționale de chimie, care s-a încheiat pe 7 aprilie. Andreea Grigoraș, elevă în clasa a opta la școala „Vasile Alecsandri”, pregătită de profesoara Geanina Condurat, a obținut o mențiune specială din partea Ministerului Educației Naționale, la fel ca și Ioana Ana-Maria Leancă, elevă în clasa a noua la Colegiul Național „Roman Vodă”, pregătită de profesoara Crenguța Mihaela Burlacu.

Instanța nu mai ia în calcul marja de eroare a radarelor
Unul dintre motivele invocate care contestau în instanță sancțiunile aplicate de polițiștii rutieri pentru depășirea vitezei legale a fost eliminat de Înalta Curte de Casație și Justiție. Marja de eroare a radarelor nu mai este luată în calcul de instanță atunci când șoferii contestă o amendă. Instanţa a stabilit că marja de eroare este admisă doar în procedura de omologare a aparatului radar, nu şi atunci când înregistrările radarului sunt folosite pentru aplicarea sancţiunilor la regimul rutier. Până acum, șoferii atacau în instanță sancțiunile aplicate pentru depășirea limitei de viteză, folosindu-se de marja tehnică de eroare admisă în cazul radarelor. La radarele aflate pe mașini staționate, marja era de +/- 3 kilometri la oră pentru viteze de până la 100 de kilometri la oră, respectiv de +/-3% din valoarea vitezei înregistrate în cazul vitezelor mai mari de 100 de kilometri la oră.

Un copil de zece luni, suspect de rujeolă, a decedat
Un copil în vârstă de numai zece luni a decedat la trei zile după ce a fost internat în spital, fiind suspect de rujeolă. Micuțul a fost internat la secția de boli infecțioase a spitalului din Târgu Neamț, cu pneumonie acută și observație de rujeolă, apoi transferat la spitalul de boli infecțioase din Iași, cu un diagnostic care prevestea o evoluție nefavorabilă. Pe 8 aprilie, în cursul dimineții, copilul a pierdut lupta cu viața. Acum, o anchetă epidemiologică este în desfășurare pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului de rujeolă.

Semnături pentru înlăturarea „penalilor” din funcțiile publice
Reprezentanții unei formațiuni politice au amplasat un cort în apropierea Colegiului Național „Roman Vodă” pentru a strânge semnături în cadrul campaniei denumite „Fără penali în funcții publice”. Prin această inițiativă se propune modificarea articolului 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, prin completarea cu un nou alineat care să specifice că nu pot fi alese în funcții publice persoanele condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării. În decursul a șase luni trebuie strânse minim 500.000 de semnături din 21 de județe, iar apoi proiectul va putea fi depus în Parlament.

Trei posturi de poliție, reabilitate cu bani de la Guvern
Fenomenele meteo de la începutul anului au afectat mai multe clădiri din județ, inclusiv trei imobile în care funcționează posturi de poliție. Acestea ar putea fi reabilitate cu bani din fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat o decizie în acest sens, propunând alocarea de la Guvern a sumei de 307.179 de lei pentru reabilitarea sediilor posturilor de poliție din Grințieș, Farcașa și Dămuc. În paralel, alte două comisii constituite prin ordin al prefectului evaluează pagubele produse la începutul acestui an în 12 localități din județ.

Categorii:   Știri

Comments