Știrile zilei – 15 aprilie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 15 aprilie

Bursa generală a locurilor de muncă are loc pe 20 aprilie
Vineri, 20 aprilie, va avea loc Bursa Generală a locurilor de muncă, acesta fiind cel mai important eveniment dedicat persoanelor care sunt în căutarea unui job. La Roman, întâlnirea romașcanilor cu reprezentanții agenților economici va avea loc la Cantina Grupului Școlar „Vasile Sav”, din bulevardul Republicii. Organizatorii speră ca participarea să fie cât mai numeroasă, atât din partea firmelor, cât și din partea celor aflați în căutarea unui loc de muncă. La bursa generală de anul trecut, în Neamț au participat 110 de agenți economici și 1.041 de persoane, la Roman fiind oferite 309 de locuri de muncă.

Transferurile de bani mai mari de 1.000 de euro vor trebui justificate
Un proiect de lege propune ca românii care trimit bani din străinătate să fie obligați să justifice cu documente proveniența sumelor, dacă acestea depășesc valoarea de 1.000 de euro. În cazul în care aceștia nu pot dovedi proveniența banilor, ei riscă atât confiscarea sumei respective, cât și amenzi cuprinse între 25.000 de lei și 150.000 de lei. Proiectul de lege poate fi consultat pe site-ul Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor și prevede inclusiv o perioadă de cel mult trei zile lucrătoare de la momentul în care persoanele fizice au efectuat tranzacţia, în care ele să raporteze informaţii justificative către acest oficiu.

„Pianul călător” revine la Roman
Joi, 19 aprilie, de la ora 19, în sala mare de spectacole a Casei de Cultură va avea loc un recital extraordinar oferit de pianistul Horia Mihail, în cadrul turneului “Pianul Călător” organizat în Anul Centenarului. Pianistul susține în perioada 9 aprilie – 7 mai nu mai puțin de18 recitaluri în 17 orașe din țară. Ediția a opta a „Pianului Călător” marchează 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Horia Mihail a pregătit o serie de piese celebre de Mozart, Beethoven, Schumann şi George Enescu. Biletele s-au pus în vânzare la Casa de Cultură, iar prețul unuia este de 15 lei, biletul fiind valabil pentru o singură persoană.

Fără energie electrică, pentru reparații în rețea
Furnizorul de energie electrică anunță întreruperi temporare în alimentarea consumatorilor, pentru executarea unor lucrări. Marți, între orele 8 și 16, se va întrerupe furnizarea energiei electrice în localitățile Tămăşeni și Adjudeni, iar miercuri, între orele 9 și 17, nu va fi energie electrică în localitățile Izvoare, Bahna, Băhnişoara, Ţuţcani Vale, Ţuţcani Deal şi Arameşti-Liliac din comuna Bahna. Joi, între orele 8 și 16, se efectuează lucrări în localitățile Poienari și Bunghi, la Simionești, precum și în Pȃnceşti, Patricheni şi Tălpălai. În Simionești, energia electrică va fi întreruptă și vineri, tot între orele 8 și 16.

Șoferi din Roman și din Trifești, beți la volan
Doi șoferi au rămas fără permisele de conducere, după ce s-au întâlnit cu polițiștii rutieri. Polițiștii din Horia au depistat în trafic un autoturism și au constatat că șoferul – un bărbat de 32 de ani, din localitatea Trifești – băuse înainte să urce la volan. O patrulă a poliţiei rutiere a depistat pe bulevardul Republicii din Roman, conducătorul unui autoturism, un tânăr de 30 de ani, din Roman, care în urma testării cu aparatul alcooltest a rezultat că avea o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 miligrame pe litru de alcool pur în aerul expirat. Cei doi șoferi sunt cercetați sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe.

Liber la grătare în foișoare

Din weekendul trecut, zona de picnic a complexului sportiv și de agrement „Moldova” s-a redeschis pentru cei care doresc să petreacă în aer liber la grătare. Foișoarele mici, care au între 6 și 8 locuri, pot fi închiriate cu 20 de lei pentru 4 ore, iar foișoarele mari, cu 12 până la 14 locuri, se închiriază pentru patru ore cu 32 de lei. După expirarea celor 4 ore, în cazul în care utilizatorii doresc să le ocupe în continuare, tarifarea se va face la oră, prețul fiind de 5 lei pe oră pentru un foișor mic, respectiv de 8 lei pe oră pentru un foișor mare. Ambele tipuri de foișoare dispun de utilități și grătare.

O maimuță a evadat în Piatra Neamț
Un eveniment mai rar întâlnit a avut loc sâmbătă la Piatra Neamț, unde o maimuță de la grădina zoologică a reuit să evadeze în timp ce îngrijitorii încercau să o ducă la un medic veterinar pentru control și deparazitare. Maimuța evadată s-a refugiat pe acoperișul caselor din apropere, iar inițial îngrijitorii nu au spus nimic, sperând că ea se va întoarce singură în parcul zoologic. Pentru că singurul medic veterinar autorizat să folosească o armă cu tranchilizante lipsea din județ, în acțiunea de prindere a maimuței s-au implicat polițiști locali, medici veterinari și reprezentanți ai parcului. Abia spre seară, maimuța a fost prinsă, pe strada Ștefan cel Mare.

A murit după un accident lângă sediul Ambulanței
Un tânăr și-a pierdut viața la numai 30 de ani după ce s-a izbit cu mașina în gardul din beton al unei firme de lângă sediul Serviciului Județean de Ambulanță. Accidentul rutier a avut loc noaptea, pe fondul consumului de alcool și al vitezei excesive. Cadrele medicale au intervenit de urgență, inclusiv chirurgical, dar nu au reușit să-l salveze pe șoferul care suferise multiple leziuni, dar și rupturi de organe interne. Polițiștii au deschis un dosar pentru ucidere din culpă.

Amenzi și sancțiuni aspre pentru circulația cu ITP expirat

Începând cu data de 20 mai, șoferii care vor fi surprinşi în trafic cu Inspecţia Tehnică Periodică expirată se pot aștepta la sancțiuni mai aspre decât până acum: ei vor primi din partea poliţiştilor o dovadă fără drept de circulaţie şi vor fi amendaţi, iar poliţiștii vor reţine talonul maşinii şi plăcuţele cu numerele de înmatriculare. Suspendarea încetează automat la data la care vehiculul trece o nouă inspecţie tehnică periodică.Certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare se restituie proprietarului de către poliţia rutieră, la încetarea suspendării înmatriculării vehiculului. Sancțiunile sunt valabile și dacă mașina a fost cumpărată sau vândută fără a fi trecută pe numele noului proprietar în termen de 90 de zile de la înstrăinare.

Categorii:   Știri

Comments