Știrile zilei – 6 mai • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 6 mai

Angajări în instituțiile din Neamț
Câteva zeci de posturi sunt disponibile în această perioadă în unitățile bugetare nemțene. Spitalul Județean de Urgență angajează doi asistenți medicali, iar Clubul Sportiv Municipal din Roman oferă nouă posturi pentru casieri, îngrijitori și muncitori calificați. 20 de posturi de muncitori calificați și de muncitori necalificați sunt oferite de Primăria din Roman, iar Primăria din Piatra Neamț oferă cinci posturi pentru administratori și referenți, un post de inspector debutant, un post de șef de birou și patru posturi de consilieri. Un consilier caută și Consiliul Județean, iar primăria din Oniceni angajează un secretar. De asemenea, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului angajează doi psihologi stagiari și un logoped debutant.

Un hoț a amenințat cu securea doi polițiști, la Roman
Sâmbătă, în miezul zilei, pe o stradă din Roman, un bărbat i-a furat unei femei de 23 de ani un telefon mobil în valoare de 1500 de lei. Când acesta a fost identificat de polițiști, infractorul i-a amenințat pe cei doi oameni ai legii cu o secure. Bărbatul a fost imobilizat și s-a ales cu dosar penal și pentru furt, dar și pentru ultraj, fiind prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman cu propunere de arestare preventivă. Prejudiciul a fost recuperat şi predat persoanei vătămate. Infractorul care a amenințat polițiștii cu securea a fost recent eliberat din închisoare și este cunoscut sub numele de „Fernando”.

Maratonul „MTB Roman” a reunit pete 450 de participanți
Sâmbătă, la Roman a avut loc prima ediție a maratonului ciclist „MTB Roman”. La startul dat din complexul de agrement „Moldova” s-au reunit peste 450 de participanți de diferite vârste. Printre câștigători s-au numărat Rareș Alecu, Gabriel Bertia și Petruț Bulai. Maratonul a fost continuat de o serie de concerte live, susținute de A’live Band, Solarra și Tică Lumânare. Competiția a fost e organizată de echipa MTB Roman și de Clubul „Sporting” Roman, desfășurându-se pe trei trasee separate: unul pentru copii, unul pentru amatori și un traseu epic.

Zilele Bibliotecii Județene încep luni
De astăzi debutează zilele Bibliotecii Județene. Timp de o săptămână, publicul va avea parte de un program divers, din care nu vor lipsi dezbaterile, lansările de carte, vernisajele, conferințele, proiecțiile de film, momentele muzicale, atelierele de lectură și pictură dedicate copiilor, concursurile școlare organizate cu ocazia zile de 9 Mai, dar și activitățile educative și recreative. În perioada Zilelor Bibliotecii, adică până pe 11 mai, înscrierea va fi gratuită pentru toate categoriile de utilizatori. Clasele de elevi pot efectua vizite de documentare la toate secțiile bibliotecii, pentru cunoașterea oportunităților de informare, studiu, lectură și recreere.

Urmează zile fără energie electrică. Inclusiv la Roman.
Furnizorul de energie electrică anunță că, pentru executarea unor lucrări la instalaţiile de distribuţie în condiţii de siguranţă sunt necesare întreruperi temporare în alimentarea cu energie electrică. Astăzi nu va fi energie electrică în localitatea Iucșa din comuna Bozieni, între orele 9 și 16. Marți, între orele 9 și 17, se întrerupe furnizarea energiei electrice în localitatea Simionești din Cordun, în majoritatea comunei Bahna, precum și în localitățile Galbeni și Cârligi din comuna Filipești. Miercuri, între orele 8.30 și 16.30, va fi oprită furnizarea energiei electrice în Roman, pe strada Ștefan cel Mare, pe strada Teilor, precum și în strada Fabricii, dar și pe strada Libertății din comuna Cordun, respectiv în localitățile Horia și Cotu Vameș. Joi, între orele 8.30 și 16.30, dar și vineri, între aceleași ore, va fi oprită furnizarea electricității în localitatea Barticești.

Angajații CFR au strâns 500 de tone de gunoi de pe liniile de cale ferată
Un bilanț rușinos pentru cei care aruncă deșeuri în apropierea liniilor de cale ferată a fost făcut public de reprezentanții CFR. Angajații companiei au strâns gunoaiele aruncate de călători în gări și halte, precum și de pe liniile de cale ferată sau de pe terenurile aflate în imediata lor vecinătate. În numai o lună, s-au strîns peste 500 de tone de deşeuri, iar campania se desfăşoară anual, în opt sucursale regionale, inclusiv în cadrul Regionalei CFR Iași. Prin acest demers, angajaţii CFR speră să îi convingă pe călători să nu mai arunce gunoaie în trenuri, gări sau pe calea ferată.

Încep evaluările naționale pentru cei mai mici dintre elevi

Peste 575.000 de copii din țară vor participa în aceste zile la evaluările naţionale de la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a. Prima sesiune de evaluare vizează elevii claselor a II-a şi începe azi, cu probele scrise la limba română şi limba maternă. Testele de citire la aceste discipline vor fi susţinute în 8 mai. Proba de matematică este programată în 9 mai, în timp ce proba de limbă română (scris şi citit) pentru elevii din rândul minorităţilor naţionale se va desfăşura în 10 mai. Testele sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale şi trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate. Rezultatele individuale obţinute la aceste evaluări nu se afişează şi nu se înregistrează în catalogul clasei.

Șoferi beți, transformați în pietoni
Doi șoferi care au băut zdravăn înainte de a se urca la volan s-au întâlnit în acest weekend cu polițiștii și au rămas fără permis de conducere. Sâmbătă, polițiștii din Sagna au depistat un bărbat de 57 de ani, din Bîra, care conducea un autoturism fiind sub influența băuturilor alcoolice. În noaptea de sâmbătă spre duminică, o patrulă din cadrul Biroului Rutier Roman a depistat pe DN2, în interiorul localității Secuienii Noi, un bărbat de 34 de ani, din Bacău, care conducea beat un autoturism. În ambele cazuri, polițiștii au reținut permisele de conducere conducătorilor auto, care acum sunt cercetați penal.

Tentativă de înșelătorie cu „telefoane la 1 euro”
Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică atrage atenția cu privire la o nouă tentativă de înșelătorie în numele a două mari magazine, care se propagă în aceste zile pe Facebook. Premiul promis utilizatorilor Facebook este un terminal iPhone X, la prețul de 1 euro. Sunteți avertizați să nu dați click pe astfel de linkuri, să nu transmiteți prin intermediul lor niciun fel de date personale și să distribuiți aceste linkuri pe conturile dumneavoastră de socializare.

Categorii:   Știri

Comments