Știrile zilei – 7 mai • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 7 mai

Nemulțumirile salariale au scos angajații spitalelor în „stradă”
Diferențele salariale dintre angajații care prestează munci de complexitate asemănătoare, dispariția unor sporuri, munca grea a salariaților care și așa sunt prea puțini, dar și diminuarea numărului zilelor de concediu acordate sunt doar câteva dintre motivele pentru care o parte dintre angajații din sistemul sanitar romașcan au intrat, astăzi, în grevă de avertisment, solidarizându-se cu mare parte dintre colegii lor de la alte unități sanitare din țară. La Spitalul de Psihiatrie din Roman, unde se lucrează în condiții deosebite, diminuarea sporurilor ar conduce la scăderea unora dintre salariile nete până la valori mai mici decât cea a salariului minim pe economie, spun angajații. În plus, sâmbetele și duminicile ar urma să nu le mai fie plătite, deși ei vor fi chemați la muncă. Și la Spitalul Municipal de Urgență din Roman s-a intrat în grevă de avertisment. Liderii de sindicat spun că inechitățile salariale dintre personalul TESA și celelalte categorii de personal sunt vechi de zece ani. Greva nu a afectat activitatea unităților medicale. Dacă negocierile care vor urma la București între reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor din domeniul sanitar vor eșua, atunci, pe 11 mai, va începe greva generală, inclusiv la Roman.

O zi fără gaz metan, pe mai multe străzi din Roman
Pentru efectuarea unor lucrări la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, alimentarea cu gaze naturale va fi oprită marți la Roman, începând cu ora 9, pe străzile Mihai Viteazu, Revoluției, 8 Martie, 13 Septembrie, Ion Nanu, Viorelelor, Muncii, Tirului, Lăcrămioarelor, precum și pe Aleea Revoluției. Reluarea serviciului de distribuţie se va efectua treptat, cel mai probabil începând cu ora 17.00. Romașcanii domiciliați în aceste zone sunt avertizați să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuţiei gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.

Toate pensiile vor veni până pe data de 15 a lunii
La nivel național, luni s-a luat decizia ca toate pensiile să fie plătite în fiecare lună până pe data de 15, pentru a elimina astfel orice fel de confuzii. Până acum, astfel de plăți către pensionari se realizau între data de 9 și data de 28 a fiecărei luni. Se intenționează ca pe viitor să fie virați pe 1 a lunii toți banii necesari către Poșta Română, astfel încât data de 15 să fie ultima zi de plată a pensiilor.

Încep înscrierile la grădinițe
De pe 21 mai se dă startul înscrierilor la grădiniță, iar pentru copiii care frecventează deja învățământul preșcolar, reînscrierea se face începând cu data de 7 mai. Ministerul Educației Naționale a stabilit calendarul pentru înscrierea la grădinițe aferent anului 2018-2019. Orarul reînscrierilor şi înscrierilor va fi stabilit de conducerea unităţii de învăţământ şi va fi afişat, la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru informarea părinţilor şi a publicului interesat. Ocuparea locurilor libere, după finalizarea procesului de reînscriere, se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, începând cu grupa mare. În limita locurilor disponibile, pot fi înscrişi în grupa mică şi copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 3 ani.

200 de elevi au lipsit de la evaluare
Luni s-a desfășurat proba de evaluare a competențelor de producere a mesajelor scrise pentru elevii de clasa a II-a din Neamț. De la această probă au lipsit 204 elevi, iar 4.175 de școlari au susținut Evaluarea Națională. Testul a durat 30 de minute. Evaluarea se face în fiecare școală, potrivit baremului național, iar rezultatele nu se afișează, nu se comunică public și nu se trec în catalog. Examenul de evaluare de anul acesta continuă azi cu proba de receptare a mesajelor scrise și miercuri, 9 mai, cu proba la matematică.

3000 de voluntari din 156 de parohii au venit la „Ziua Tineretului”
Sâmbătă, aproape 3.000 de tineri, alături de sute de preoți și persoane consacrate au venit din cele 156 de parohii ale Diecezei de Iași la Săbăoani, unde parohia romano-catolică „Sfântul Mihail Arhanghelul” a găzduit Ziua Tineretului. Uniți prin Cristos, cei veniți la Săbăoani s-au rugat, au cântat și au dansat împreună. După masa de prânz, oferită prin bunăvoinţa localnicilor, cei prezenți s-au bucurat de obişnuitul Festival al tinerilor, în cadrul căruia unii dintre ei au avut șansa să-şi prezinte talentele prin cântece, dansuri şi scenete. Momentul central al zilei a fost sfânta Liturghie prezidată de Prea Sfințitul Petru Gherghel, episcop de Iaşi, alături de Prea Sfințitul Aurel Percă şi de preoţii şi diaconii care i-au însoţit pe tineri. În cadrul predicii, PS Aurel Percă a subliniat cât de multă încredere are Dumnezeu în tineri şi faptul că El îi cheamă să fie instrumente în mâinile sale pentru a săvârşi binele pe pământ. Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic va avea loc în acest an la Satu Mare în perioada 25-29 iulie.

Miercuri, fără energie electrică în o parte a Romanului
Furnizorul de energie electrică anunță că, pentru executarea unor lucrări la instalaţiile de distribuţie în condiţii de siguranţă sunt necesare întreruperi temporare în alimentarea cu energie electrică. Miercuri, între orele 8.30 și 16.30, va fi oprită furnizarea energiei electrice în Roman, pe strada Ștefan cel Mare, pe strada Teilor, precum și în strada Fabricii, dar și pe strada Libertății din comuna Cordun, respectiv în localitățile Horia și Cotu Vameș. Joi, între orele 8.30 și 16.30, dar și vineri, între aceleași ore, va fi oprită furnizarea electricității în localitatea Barticești.

Categorii:   Știri

Comments