Știrile zilei – 8 mai • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 8 mai

Romanul este campionul județului, la natalitate!
Nemțenii se împuținează de la un an la altul, arată statisticile Direcției de Sănătate Publică. Numărul deceselor înregistrate în județul nostru a fost de două ori mai mare decât cel al nașterilor, în prima parte a anului 2018. Sporul populației din Neamț este negativ, cu -7,1 la mia de locuitori, mai mare decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Din tot județul, la Roman s-a înregistrat și anul acesta cea mai mare natalitate, cu 299 de nașteri.

52 de fotografii realizate de romașcani vor fi transformate în cărți poștale
Competiția de promovare a imaginii orașului nostru, desfășurată pe Facebook sub tema ”Vederi din Roman”, s-a încheiat duminică. Din sutele de postări cu imagini din Roman, 52 dintre cele mai apreciate fotografii au fost selectate pentru a fi transformate în cărți poștale, pe care mai apoi administrația locală le va oferi oaspeților orașului, cu diferite ocazii. Printre cei mai apreciați participanți la acest concurs s-a aflat și colegul nostru de la Roman TV, Adrian Lazăr, pentru fotografia denumită „Trecut și prezent”. În perioada 15-21 mai, de Zilele Municipiului, va avea loc și o expoziție de fotografii dedicată acestui eveniment, inclusiv cu imaginile apreciate în cadrul acestei competiții. În continuare, romașcanii sunt invitați să lanseze propuneri menite să promoveze orașul Roman.

Poftiți la „D-ale carnavalului”!
Ca în fiecare seară de luni, romașcanii au fost invitați să vizioneze gratuit la Cercul Militar o piesă de teatru pusă în scenă de talentații actori ai trupei „Dan Alecsandrescu” din Roman. Săptămâna aceasta, publicul s-a bucurat de piesa de teatru „Omul care a văzut moartea”, în care s-au regăsit intrigi, corupție, o poveste de iubire și una legată de putere. Pe scenă s-au aflat Mariana Levărdă, Beatrice Canschi, Cristian Foghel, Radu Vatavu, Alexandru Lezeu – în dublu rol, Daniela Pețenchi și Gheorghiță Iancu. Lunea viitoare, de la ora 18:00, la Cercul Militar, teatrul „Dan Alecsandrescu” vă invită să vizionați piesa „D-ale carnavalului”, o comedie în trei acte scrisa de Caragiale. Intrarea publicului este, ca întotdeauna, liberă.

Fuego, Stela Enache și Marina Florea, în concert la Roman
Romașcanii romantici și nostalgici sunt invitați la un concert extraordinar, susținut de Fuego, dar și de nume mari ale muzicii ușoare românești de odinioară: Stela Enache și Marina Florea. Concertul va avea loc sâmbătă, 19 mai, de la ora 18, în sala mare de spectacole a Casei de Cultură. Cei care vor să vadă concertul trebuie să știe că prețul unui bilet este de 60 de lei – dacă locul este în prima parte a sălii, respectiv de 50 de lei – dacă locul este în partea a doua a sălii. Biletele se pot achiziționa zilnic, între orele 9-13 și 16-19, de la casieria Casei de Cultură.

Un proiect de suflet: încălțăminte, dulciuri și bucurii pentru sute de copii
Sute de copii identificați de asociațiile „Născută înger” și „Codrin” merg desculți spre grădiniță sau spre școală. Nevoia lor urgentă de încălțăminte a fost identificată și transformată în subiectul unei campanii umanitare de către liderele celor două asociații – Carmen Suciu şi Monica Sofron. Sprijinul oamenilor cu suflet nu a întârziat să apară: sute de persoane au contribuit, în decursul unei singure luni, la îndeplinirea unui vis al unor suflete de copii proveniți din categorii defavorizate. Copiii nu au primit doar încălțăminte, ci și sute de perechi de șosete, alături de pachete cu dulciuri. Accesul la educaţie este o problemă de civilizaţie, de cultură şi de bunăstare economică. Copiii care provin din medii defavorizate trebuie să învețe că educaţia le poate oferi altă viaţă, astfel încât la maturitate să nu ajungă în rândul miilor de asistaţi sociali, cerşetori sau infractori.

Învăţământul general obligatoriu va fi extins de la 11 la 15 clase
Luni, senatorii au adoptat o propunere legislativă privind extinderea învăţământului general obligatoriu de la 11 la 15 clase. Proiectul a fost adoptat cu 76 de voturi “pentru”, o abţinere şi 27 de voturi “împotrivă și prevede că învăţământul general obligatoriu este de 15 clase şi cuprinde ultimii 2 ani ai învăţământului preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul preşcolar şi învăţământul liceal devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020. Senatul este cameră decizională în această situație, deci proiectul de lege va merge la promulgare către președintele Klaus Iohannis.

Recrutări în rândul polițiștilor
Inspectoratul Județean de Poliție Neamț continuă activitatea de recrutare şi selecţie a candidaţilor pentru admiterea în instituţiile de învăţământ care realizează formarea iniţială a personalului pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne. Până pe 25 mai au loc recrutări pentru concursurile de admitere organizate în sesiunea iulie-august 2018 la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” . De asemenea, până la data de 15 iunie se fac recrutări pentru concursurile de admitere organizate în sesiunea august-septembrie 2018 la școlile postliceale ale Ministerului Afacerilor Interne. Până acum, sunt înscriși 42 de candidați pentru Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, 59 de candidați pentru Școala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina și 17 candidați pentru Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca. Informații suplimentare pot fi obținute pe site-ul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț.

Ștrandul se deschide la sfârșitul lunii mai
De la sfârșitul lunii mai, romașcanii se vor putea bronza în Ștrandul Municipal. A fost anunțată deja organizarea unui concurs de angajare pentru casieri, salvamar și îngrijitori, iar noile tarife – cele majorate – pentru accesul în ștrand sunt intrate în vigoare. De asemenea, au fost montate și barierele de acces în Complexul de Agrement Moldova, fiind percepute tarifele stabilite pentru intrarea și staționarea în incintă. Activitatea estivală în Ștrand va fi inaugurată la finalul lunii, după remedierea unor defecte apărute la infrastructura bazinelor și după câteva reparații curente.

I-a murit soția după un accident stupid
Un accident de căruță care a avut loc recent la Simionești, în comuna Cordun, s-a soldat cu moartea unei femei în vârstă de 43 de ani. Femeia era în căruța condusă de soțul ei, în vârstă de 49 de ani. La un moment dat, calul a început să alerge și a răsturnat căruța, iar femeia s-a lovit foarte rău la cap, intrând în stare de comă profundă, de gradul IV. Pacienta a fost transportată la Spitalul de neurochirurgie Iași însă medicii nu au putut să o salveze. În consecință, polițiștii au schimbat încadrarea juridică a faptei pentru care bărbatul este cercetat, din vătămare corporală din culpă – în ucidere din culpă, urmând să stabilească în ce condiții a avut loc accidentul.

Categorii:   Știri

Comments