Știrile zilei – 9 mai • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 9 mai

Romanul găzduiește un concurs regional de muzică ușoară
Tineri talentați vor fi prezenți la Roman sâmbătă, 19 mai, la ediția din acest an a concursului regional denumit „Muzica e viața mea” și organizat de Clubul Copiilor. Competiția muzicală va fi găzduită în sala de festivități a administrației locale, începând cu ora 8:30 și va avea mai multe categorii, adresându-se soliștilor vocali cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani. Competiția a atras și un concurent din Bulgaria. Juriul va ține cont în primul rând de calitatea interpretării, dar și de complexitatea acompaniamentului muzical sau de prezența scenică. În concurs vor fi incluse interpretări ale unor melodii din repertoriul național și internațional, dar și creații proprii. La prima ediție a competiției, desfășurată anul trecut, s-au înscris 72 de participanți la secțiunea de interpretare live și 120 la secțiunea online, iar marele trofeu a fost câștigat de o elevă a Clubului Copiilor din Roman. În următoarea perioadă, Clubul Copiilor pregătește mai multe evenimente: pe 16 mai va avea loc ediția din acest an a concursului regional „Culoarea lecturii în bibliotecă”, a cărui temă este Marea Unire. Pe 24 mai, la Sala Sporturilor din Roman se va desfășura o competiție de qwan ki do, iar de pe 31 mai, timp de patru zile, Romanul va găzdui Campionatul Național de Orientare Turistică, la care vor participa peste 300 de concurenți din întreaga țară.

S-a oprit cu masina intr-un autobuz
Un șofer care conducea o autoutilitară s-a oprit cu mașina într-un autobuz al firmei care asigură transportul angajaților fabricii de țevi din Roman. Accidentul rutier a avut loc miercuri, în jurul orei 14.30. Accidentul rutier s-a produs pentru că șoferul autoutilitarei nu a acordat prioritate autobuzului. Conducatorii auto sunt rugați să respecte regulile de prioritate și de circulație, dat fiind faptul că nu este primul eveniment rutier de acest gen semnalat în acea zonă. Din fericire, accidentul nu s-a soldat cu victime, viteza celor două mașini implicate fiind mică.

Bătrână din Roman, înșelată cu 20.000 de lei de un „colecționar”
Naivitatea unora, dar și dorința de a câștiga bani mulți cu efort minim, au fost speculate în repetate rânduri de infractori. Dacă metoda de înșelătorie „Accidentul” încă mai face victime, în special în rândul bătrânilor, în ciuda vechimii ei și a numeroaselor explicații și avertismente transmise de autorități, este și mai surprinzător că așa-zișii colecționari de mașini de cusut vechi mai găsesc clienți… inclusiv în orașul Roman. În mai multe zone ale orașului au fost afișate anunțuri conform cărora un astfel de colecționar oferă zeci de mii de euro pentru mașini de cusut germane vechi sau pentru picturi din timpuri străvechi. Conform anunțului, așa-zisul colecționar oferă pe loc între 63.000 și 70.000 de euro. O romașcană ajunsă la vârsta senectuții, când se presupune că experiența de viață acumulată nu mai poate transforma pe nimeni în victima excrocilor, a fost țepuită zilele trecute de acest colecționar. Victima înșelăciunii, în vârstă de 81 de ani, și-a trimis fiul – un bărbat de 59 de ani – până la Toplița, să plătească escrocilor 20.000 de lei, cash, pentru un document care să ateste conformitatea mașinii de cusut germane pe care spera să o vândă cu zeci de mii de euro. După ce a rămas fără bani, fiul femeii s-a dus la Poliția din localitate. Polițiștii vă amintesc să manifestați prudență maximă atunci când cineva vă solicită o sumă de bani, indiferent de pretextul invocat de persoana respectivă.

Greva generală din Sănătate, anulată
Pe 7 mai, angajații din domeniul sanitar au declanșat o grevă de avertisment, care a durat două ore. Motivele protestului au fost diferențele salariale dintre angajații care prestează munci de complexitate asemănătoare, dispariția unor sporuri, precum și diminuarea numărului zilelor de concediu acordate acestora. La Roman, mișcări sindicale de o astfel de amploare nu au mai avut loc de mai bine de cinci ani. Inițial, salariații din domeniul sanitar anunțaseră că vinerea aceasta vor intra în grevă generală, dar un acord încheiat între sindicaliști și reprezentanții Guvernului a condus la anularea grevei. Acordul se referă la rezolvarea pierderilor de venituri prin acordarea de sume compensatorii care să acopere integral diferența pentru tot personalul din sănătate care a primit în luna martie un venit net mai mic decât anterior. Referitor la sporuri, s-a stabilit menținerea actualelor limite și garantarea unui nivel minim. Spitalele monospecialitate și Ambulanța ar urma să poată depăși plafonul de 30% la sporuri, dar numai pentru a putea acorda nivelul minim al acestora.

Doi romașcani au cucerit „Chefii la cuțite”
Încă doi romașcani au trecut în etapa următoare a competiției „Chefi la cuțite”. Maria Năstase are 41 de ani, a lucrat ca asistent de farmacie timp de opt ani și a fost înscrisă la emisiune de un prieten care îi cunoaște de mult timp pasiunea pentru gătit. Mâncarea din cartofi și varză murată i-a uimit pe jurați, care i-au oferit două cuțite, trimițând-o în următoarea etapă. Liviu Morărescu are 33 de ani și este cunoscut în Roman, fiind bucătar la un restaurant deosebit de apreciat. La „Chefi la cuțite”, el a reușit să pregătească un desert savuros cu un plating impecabil, creme anglaise servit cu caramel și migdale crocante. Liviu a venit pentru premiul cel mare pe care vrea să-l câștige pentru a-l aduce tribut bunicii sale decedate chiar în ziua în care a aflat că a trecut de preselecțiile de la „Chefi la cuțite”.

O lecție unică de istorie
Elevi și profesori romașcani au participat la o manifestare culturală organizată de Muzeul de Istorie. Tema, independența de stat a României, a atras elevi de la Colegiul Național „Roman Vodă”, Colegiul Tehnic „Petru Poni” și de la Liceul Teologic Ortodox, care au avut parte de o lecție de istorie de la o personalitate: istoricul militar Sorin Grumuș. Sorin Grumuș a lansat recent volumul denumit „Istoricul regimentului 14 Dorobanți – Roman”, care oferă detalii despre participarea romașcanilor la Războiul de Independență. El a oferit tinerilor informații despre trecutul militar și istoric al zonei. Manifestarea organizată de Muzeul de Istorie a marcat astfel ziua de 9 mai, când, în 1877, a fost proclamată Independența de Stat a României.

Lansare de carte la Colegiul Național „Roman Vodă”
Colegiul Național „Roman Vodă” a găzduit miercuri un eveniment cultural important: lansarea lucrării „Stirpea Drăculeștilor. Pseudocronică a Familiei Suțu”, un volum scris de Radu Negrescu Suțu. Lansarea de carte a fost o invitație la cunoașterea istoriei vechi ale românilor, direct de la un descendent al unei familii de boieri moldoveni și munteni. Autorul a fost membru al Asociației Ziariștilor Români din Vest, al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România și al Uniunii pentru Regele Mihai, precum și colaborator la realizarea cunoscutului serial „Memorialul Durerii”. Tatăl său este colonelul Aurel-Mihai Negrescu din Roman, combatant pe Frontul de Răsărit, iar mama este principesa Georgeta Rudolf Suțu din Iași, stră-strănepoata domnitorului Alexandru Nicolae Suțu. În cadrul întâlnirii de la Roman, Radu Negrescu Suțu a răspuns și unor întrebări venite din partea elevilor și a oamenilor de cultură, referitoare la istoria poporului român și a familiilor nobile de odinioară. Cartea poate fi achiziționată la un preț deosebit și este lansată de editura „Corint”.

Categorii:   Știri

Comments