Știrile zilei – 10 mai • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 10 mai

A ajuns cuțitul la os și-n domeniul învățământului
Subfinanțarea cronică a sistemului de educație, calculul pur contabil al costului standard pe elev – care nu ține cont de realitatea din acest sistem – precum și sumele prea mici alocate pentru plata contribuțiilor aferente salariilor cadrelor didactice din județul Neamț au fost doar câteva dintre temele abordate în cadrul unei întâlniri dintre reprezentanții Sindicatului Liber din Învățământ și directorii de școli din zona Romanului. În contextul lipsei acute a banilor, sindicaliștii afirmă că obținerea unor standarde decente de calitate a educației este o misiune aproape imposibilă. Dacă în anii trecuți, în domeniul educației se apela la transferuri de sume de pe un trimestru pe altul pentru acoperirea golurilor financiare, în anul 2018 acest lucru nu a mai fost posibil. Salariile cadrelor didactice ar putea fi puse în pericol în acest context, consideră unii dintre reprezentanții sistemului de învățământ. În plus, contribuțiile aferente salariilor angajaților din educație nu sunt plătite în unele cazuri, deoarece județul Neamț a primit în acest scop cu un milion de lei mai puțin decât suma totală necesară. Singura veste bună a momentului este că salariile nete vor intra pe cardurile angajaților din educație. Discuțiile s-au referit și la faptul că angajații din sistemul de învățământ nu sunt uniți atunci când vine vorba să-și ceară drepturile și să militeze pentru o educație de calitate. Un exemplu oferit de sindicaliști a fost acela al boicotării simulării examenului de evaluare națională, când doar o parte dintre cadrele didactice au participat la această formă de protest. Până la urmă, a rămas ca și înainte: directorii au cerut sindicatelor să ia măsuri pentru ca drepturile cadrelor didactice să fie respectate.

10 mai, o sărbătoare națională aproape uitată
Data de 10 mai este una dintre sărbătorile românești, chiar dacă nu este declarată liberă prin lege. S-au împlinit 141 de ani de când domnitorul Carol I de Hohenzollern a semnat Independenţa de Stat a României, dar și 137 de ani de când țara noastră a devenit oficial Regatul României iar conducătorul ei, Carol I, primul rege al țării noastre. Ziua Națională a României nu era marcată pe 1 Decembrie, ci pe 10 mai, înainte de comunism. Lăsată uitării odată cu instaurarea regimului comunist, ziua de 10 mai nu a mai fost serbată nici în democrație. De altfel, ideea de regalitate n-a fost niciodată pe placul celor care au condus România după revoluția din 1989. Liberalul Puiu Hașotti a inițiat o propunere legislativă în acest sens, ea fiind respinsă în 2013 și adoptată ulterior în 2015. Deși, de trei ani, 10 mai este zi de sărbătoare națională, românii nu sărbătoresc de fapt nimic cu această ocazie, interesul general pentru Regalitate fiind oricum unul scăzut, mai ales după moartea lui Mihai I.

Parcul de joacă în care nu se poate juca nimeni
Fie pentru că unii, inconștienți și incapabili să păstreze în bună stare un loc destinat recreerii, l-au distrus, fie pentru că nimănui nu i-a păsat că locul de joacă este un pericol pentru siguranța copiilor care ar trebui să se bucure de el, părculețul respectiv, situat în Aleea Revoluției, este acum pustiu. Periodic, administrația locală efectuează reparații în parcurile de joacă din oraș, dar cel din imagini a fost uitat de echipele de reparații, fiind în această stare de doi ani, conform spuselor localnicilor din zonă. Desigur, niciun părinte nu și-ar lăsa copilul să se joace la înălțime, în condițiile în care materialele de protecție nu mai există. Rămâne de văzut dacă măcar anul acesta administrația locală va decide că și părinții domiciliați în această zonă merită un loc de joacă în care să-i aducă pe cei mici să se recreeze.

Elevii din Gâdinți planifică „orașul european de mâine”
În cadrul unui proiect Erasmus, elevii Școlii Gimnaziale din Gâdinți s-au implicat într-o inițiativă deosebită, alături de școli partenere din Bulgaria, Spania și Franța, o asociație de urbanism din Franța, dar și un oraș ecologic din Danemarca. Adolescenții și-au imaginat împreună, până la cele mai mici detalii, cum ar trebui să arate și să funcționeze un „oraș al viitorului”. Proiectul, denumit „Astăzi imaginăm orașul european de mâine” a luat startul în anul 2015 și s-a încheiat în această primăvară. În cadrul acestui proiect, tinerii au învățat noțiuni de urbanism, economie, guvernare, cultură și energie durabilă, învățând să fie mult mai responsabili și să gândească pe termen lung atunci când iau decizii. Copiii implicați în proiect au avut vârste cuprinse între 12 și 14 ani. După cele șase întâlniri ale participanților la acest proiect, copiii au realizat o machetă a orașului viitorului, la care au contribuit cu idei reprezentanții fiecărei țări.

Chirurgia de acum 100 de ani, subiect de expoziție la Roman
Muzeul de Istorie din Roman, în colaborare cu Societatea de Istorie a Medicinei și Farmaciei, deschide de săptămâna viitoare o expoziție care va prezenta publicului, prin imagini, cărți și instrumente originale, evoluția locală a chirurgiei, atât în vreme de pace, cât și în vreme de război. Expoziția se va referi cu precădere la perioada Primului Război Mondial. Cei interesați vor afla detalii despre participarea medicilor și a asistenților medicali din zona Romanului la evenimentele din timpul Primului Război mondial, dar vor cunoaște și date despre personalități locale marcante din domeniul medical al acelor vremuri. Vernisajul expoziției are loc miercuri, 16 mai, la ora 14.

Categorii:   Știri

Comments