Știrile zilei – 11 mai • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 11 mai

Flagrant: 50 de infractori prinși la furat de fier vechi, în zona fostei „Umaro”
Peste 100 de polițiști, alături de jandarmi din Neamț și din Bacău, au organizat vineri o razie pe platforma industrială a fostei fabrici Umaro, unde și-au desfășurat activitatea mai multe societăți comerciale, iar în ultima perioadă s-au semnalat mai multe infracțiuni de furt calificat și de distrugere. În cadrul acestei ample acțiuni au fost prinși în flagrant nu mai puțin de 50 de infractori, unii copii, iar alții cu vârste de până la 56 de ani. Aceștia furau fier vechi și distrugeau utilajele aflate în conservare, fiind dotați cu căruțe, cu un grup electrogen, dar și cu o autoutilitară. Cu toții au fost conduși la sediul Poliției din Roman, pe parcursul unei acțiuni care a durat aproape patru ore și care a fost una dintre cele mai ample desfășurări de forțe organizată la Roman în ultimii ani. 34 de persoane cu vârste de peste 14 ani s-au ales cu dosare penale pentru furt calificat și pentru distrugere. Infractorii cu vârste mai mici de 14 ani au fost eliberați, pentru că nu răspund în fața legii, iar ceilalți au rămas la secție pentru a fi audiați și amprentați. În plus, trei societăți de colectare a fierului vechi din Roman au fost vizitate de oamenii legii. Urmează să fie luate măsuri legale și împotriva administratorilor firmelor respective, mai ales avându-se în vedere că, la una dintre firmele de colectare a fierului vechi au fost descoperite și câteva tone de material feros furate în urmă cu ceva vreme. Paguba creată de hoții de fier vechi rezultă nu atât din furtul propriu-zis, ci mai mult din distrugerile cauzate în clădirile firmelor pe care le-au prădat și din valoarea utilajelor tăiate de aceștia. Urmează să fie stabilit cu exactitate prejudiciul creat, iar apoi instanța va decide dacă infractorii vor ajunge după gratii sau dacă se vor alege doar cu o sancțiune administrativă oferită cu blândețe, așa cum s-a mai întâmplat și în alte cazuri.

60 de creații, înscrise la concursul de creație lirică „Dor de poezie”
Colegiul Tehnic „Petru Poni” a fost, vineri, gazda celei de-a 16-a ediții a concursului de creație lirică denumit „Dor de poezie”. În prezența unor personalități locale, precum profesorul universitar doctor Cristina Emanuela Dascălu, Mihaela Nazaretian, Boris Cepalis, Dan Dimitriu, , Dumitru Brăneanu, Cristina Ștefan, Ion Prăjișteanu și Cristina Panaite, competiția și-a desemnat câștigătorii din acest an. Profesorul Alexandru Cramer este inițiatorul acestui concurs. În anul 2000, acesta a strâns într-un volum versurile realizate de elevii fostului Liceu 3, iar doi ani mai târziu, inițiativa sa a fost transformată în concurs de creație lirică. De altfel, profesorul a prezentat publicului și prima plachetă „Dor de poezie”. Anul acesta s-au încris în concurs 60 de creații din 13 județe, precum și din localitatea moldoveană Bălți. Cele mai apreciate opere au aparținut următorilor participanți: Gheorghe Cecan, de la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” Bălți, cu poezia ”Non-inducții”, Mircea Darius Costea, de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia, cu poezia ”Epistola diavolului către neamuri” și Elena Andra Mîrza, de la Colegiul Național ”Al.I.Cuza” Ploiești, cu poezia ”Poem fără vârstă”.

Preșcolarii de azi, viitorii lideri
Un proiect pus în aplicare la Școala „Carol I”, structură arondată Liceului Tehnologic „Vasile Sav”, a transformat pentru șapte zile preșcolarii în persoane creative, capabile să identifice problemele din jurul lor, dar și soluțiile care pot conduce la rezolvarea acestora. Participanți la acest proiect au fost elevii din clasa pregătitoare și cei din grupa mijlocie. Una din problemele sesizate de copii a fost starea în care se află grădina școlii lor. Ei s-au implicat, punând în practică ideile proprii pentru a înfrumuseța zona. Activitatea extrașcolară a avut ca scop principal responsabilizarea copiilor încă de la vârste fragede, astfel încât cei mici să aibă șansa ca, atunci când vor crește, să devină adevărați lideri.

ISU Neamț organizează „Săptămâna Națională a Voluntariatului”
În perioada 14 – 20 mai a.c., se va desfășura Săptămâna Națională a Voluntariatului. Evenimentul este menit să mobilizeze cât mai multe organizații și voluntarii pe care acestea îi implică, pentru a sărbători împreună voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunității pentru acesta și pentru a recunoaște public activitatea voluntarilor. În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Petrodava” al județului Neamț va organiza și desfășura o serie de activități ce au ca scop promovarea activităților de voluntariat în vederea angrenării cetățenilor care pot avea un rol în dezvoltarea comunității. Pe 12 și pe 13 mai vor avea loc etapele pe raioanele de intervenție ale concursurilor profesionale, cu serviciile publice voluntare și private pentru situații de urgență, la care vor participa peste 800 de voluntari din localitățile județului. Pe 15 mai va avea loc etapa județeană a concursului cu tematică de protecție civilă “Cu viața mea apăr viața”, la care vor participa aproximativ 100 de elevi din învățământul gimnazial și liceal, iar pe 16 mai va avea loc etapa zonală a concursului cu tematică de prevenire și stingere a incendiilor “Prietenii Pompierilor”, la care vor participa peste 300 de elevi. În paralel, ISU Neamț reia campania de recrutare de noi candidați în cadrul programului de voluntariat “Salvator din pasiune!”.

Categorii:   Știri

Comments