Știrile zilei – 13 mai • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 13 mai

Tâlhar adolescent, „în acțiune” pe strada Ștefan cel Mare
Doi tineri din Roman au sunat la 112 după ce au fost tâlhăriți pe strada Ștefan cel Mare, în miezul zilei, de un adolescent. Primul dintre cei doi care au cerut sprijinul autorităților a rămas fără 55 de lei, iar al doilea – fără 220 de lei. Fiecare a spus că un individ s-a apropiat de el și l-a amenințat că-l bate crunt dacă nu îi dă toți banii pe care îi are asupra sa. Poliţiştii l-au găsit pe tâlhar – un tânăr de 17 ani – şi l-au reţinut pentru 24 de ore, în vederea conducerii lui la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman pentru luarea unei măsuri preventive.

Parcarea de la „Roman Vodă” se închide. Încep Zilele Municipiului
Începând de miercuri, parcarea din zona corpului A al Colegiului Național „Roman Vodă” se va închide pentru montarea logisticii necesare evenimentelor din cadrul Zilelor Municipiului. Parcarea va rămâne închisă până pe 22 mai, aici urmând să fie amplasate mai multe terase de alimentație publică, precum și un parc de distracție. În plus, pentru organizarea evenimentelor artistice de vineri, 18 mai și până duminică, 20 mai inclusiv, circulația rutieră va fi blocată pe Bulevardul Roman Mușat, de la intersecția cu strada Veronica Micle până la intersecția cu strada Dobrogeanu Gherea, vineri, sâmbătă și duminică, de la ora 15 și până la miezul nopții.

Încep Zilele „Episcop Melchisedec Ștefănescu”
Până pe 16 mai, la Roman are loc ediția din acest an a Zilelor „Episcop Melchisedec Ștefănescu”. Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și va cuprinde slujbe religioase, comunicări științifice, concursuri corale dedicate marelui ierarh, fiind așteptați să participe oameni de cultură, profesori și elevi. Astăzi, în cadrul evenimentului va avea loc un simpozion și un concurs al coralelor liceelor teologice din Moldova. Marți va avea loc o prezentare de carte susținută de părintele Pimen Costea, iar miercuri vor fi premiați câștigătorii

Concursului național artistic denumit „Unirea: libertate și unitate”.
Trupa de teatru „Gong”, pe scena unui festival național de teatru
Sâmbătă, trupa de teatru „Gong” din Roman a evoluat pe scena festivalului național de teatru pentru liceeni „Jos Pălăria”, un eveniment ajuns la cea de 21-a ediție. Trupa „Gong” a prezentat publicului piesa „Satul electronic” de Valeriu Butulescu. Pentru această reprezentație, trupa romașcană a obținut premiul festivalului “Jos pălăria”, înmânat de actrița Adriana Trandafir, dar și premiul FestCo, oferit de George Mihăiță. Spectacolul “Satul electronic” este invitat în cadrul Festivalului Comediei Românești, care va avea loc în luna mai 2019. La festivalul din București au participat șase trupe de liceeni din țară, precum și 14 trupe din liceele bucureștene.

Din nou, fără energie electrică
Pentru executarea unor lucrări la instalaţiile de distribuţie, sunt programate în aceste zile noi întreruperi temporare în alimentarea cu energie electrică. Azi și marți, între orele 8 și 16, va fi întreruptă alimentarea cu energie electrică în municipiul Roman pe strada Principatele Unite, precum și în localitatea Sagna. Miercuri nu va fi energie electrică în Sagna și Vulpășești, precum și în o parte din comuna Oniceni, în localitatea Muncelu de Jos, respectiv în comunele Bozieni, Poienari și Pâncești. Joi și vineri, în timpul zilei, va fi întreruptă alimentarea cu energie electrică în localitatea Vulpășești din comuna Sagna.

Competiție pentru romașcani, de Ziua Familiei
Pentru că pe 15 mai este Ziua Internațională a Familiei, o nouă competiție destinată romașcanilor este organizată pe Facebook. Până pe 21 mai, doritorii pot posta în grupul de Facebook denumit „Ziua Familiei la Roman” povestea familiilor lor și pot însoți textul de o singură fotografie reprezentativă. Câștigătorii vor fi desemnați pe 21 mai, la ora 16, ei urmând să aibă parte de o surpriză din partea organizatorilor.

„Prietenii pompierilor” au adus premii în zona Romanului
Recent, s-a desfășurat etapa zonală a concursului „Prietenii Pompierilor”, la care au participat 17 echipaje mixte sau de băieți, precum și patru echipaje feminine. Locul I în competiția pentru echipajele feminine a fost obținut de școala din Bozieni, urmată de echipele din Moldoveni și din Bahna. La competiția pentru echipaje mixte sau de băieți, premiul I a fost obținut de Clubul Copiilor din Săbăoani. Pe locul al doilea s-a clasat echipajul școlii din Oniceni, iar pe locul al treilea – echipajul școlii din Boghicea. Aceste echipaje vor participa la faza județeană a competiției.

Și judecătorii încep protestele
Începând de astăzi, judecătorii intenționează să protesteze, întrerupând activitatea timp de o oră. Ei protestează față de proiectele legislative care vizează modificări ale Codului penal și Codului de procedură penală, aflate în dezbatere publică. Protestele se vor manifesta în fiecare zi, între orele 12 și 13. Judecătorii consideră că aceste proiecte legislative constituie, cităm, “o involuție în crearea unui sistem de justiție penală modern și o denaturare a scopului procesului penal și a politicii penale a statului”. Pe 18 mai, judecătorii vor evalua necesitatea iniţierea unor forme de protest mai severe

Elevii de clasa a IV-a încep evaluarea națională
Pe 15 mai, elevii de clasa a IV-a participă la proba de limba română din cadrul Evaluarii Naționale 2018, conform calendarului publicat de către Ministerul Educației. Școlarii vor avea de rezolvat exerciții pe baza unui text dat, prin care vor demonstra că înțeleg cuvintele și noțiunile prezentate. Durata alocată rezolvării testelor de evaluare va fi de 60 de minute. Proba de matematică este programată pentru data de 16 mai, conform caledarului publicat de către Ministerul Educației. Școlarii vor avea de rezolvat probleme de șah și logică, dar și calcule aritmetice.

Categorii:   Știri

Comments