Știrile zilei – 6 iunie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 6 iunie

Cum să-ți protejezi animăluțul de căpușe
Zilnic, la fiecare cabinet veterinar din Roman ajung, în această perioadă a anului, animale de companie care au fost mușcate de căpușe. În timp ce unii dintre proprietarii animăluțelor neglijează gravitatea mușcăturii de căpușă sau aleg să încerce să elimine căpușa prin metode proprii, alții înțeleg că babesioza poate conduce la complicații și poate pune în pericol viața animăluțului și se adresează urgent medicilor veterinari. Pentru a proteja animăluțele de companie împotriva căpușelor, medicii recomandă utilizarea unor substanțe repelente, dar și deparazitarea lunară. Căpușele se elimină cu o pensă specială, prin rotire în sensul acelor de ceasornic, apoi locul mușcat se dezinfectează cu betadină. Este obligatorie eliminarea integrală a căpușei, altfel locul se infectează. Babesioza este agravată de alte afecțiuni, deci animăluțul de companie trebuie să fie dus la veterinar pentru prelevarea unor analize de sânge, astfel încât să se afle dacă el nu suferă și de alte afecțiuni care-i pot agrava starea de sănătate sau care pot duce la decesul lui.

Concurs de educație rutieră pentru elevi
Școala „Mihai Eminescu” a fost gazda fazei locale a concursului de educație rutieră pentru elevi denumit „Educație pentru viață”. Trei echipaje s-au înscris la competiția dedicată elevilor din clasele primare și gimnaziale, susținând o probă teoretică de verificare a cunoștințelor privind regulile de circulație, dar și o probă practică de parcurgere a unui traseu cu bicicleta. Etapa județeană a concursului va avea loc tot la școala „Mihai Eminescu” din Roman, vinerea aceasta, de la ora 9. Scopul concursului este formarea în rândul elevilor a unui comportament rutier responsabil.

CSM Roman caută 6 fotbaliști
Echipa de fotbal a CSM Roman este în căutare de noi membri, cu vârste de maxim 19 ani. Anunțul a fost făcut de antrenorul principal Gabriel Țapu, odată cu confirmarea că zece dintre jucătorii existenți au decis să rămână în echipă și pentru următoarea ediție de campionat, care va începe pe 25 august. Selecțiile de noi jucători vor avea loc în perioada imediat următoare, pe stadionul Moldova, iar pregătirile noului lot vor începe pe 9 iulie, sub îndrumarea antrenorilor Gabriel Țapu și Iosif Susanu. În sezonul precedent, fotbaliștii romașcani au reușit să se claseze pe un onorant loc 4.

Echipa de handbal a Romanului va fi „reconstruită”
După ce a terminat campionatul pe locul al optulea, echipa de handbal CSM Roman trece printr-o etapă de reconstruire, sub pregătirea antrenorului Cornel Bădulescu, cel care a mai condus handbalistele romașcane către succes în trecut. Media de vârstă a jucătoarelor a scăzut la 27,5 ani, față de 31 de ani, cât era cea a lotului anterior. Handbalistele romașcane vor merge în cantonament și la o serie de meciuri de pregătire, urmând să revină pe teren în noua formulă pe 17 și pe 18 august, la Turneul „Roman Vodă Mușat”. Noua ediție de campionat va debuta pe 2 septembrie.

Sâmbătă: Cupa „Sfântul Anton” la fotbal
Sâmbătă, ministranții din parohiile catolice situate în zona Romanului și a Bacăului vor participa la ediția din acest an a campionatului de fotbal „Sfântul Anton”. Evenimentul a ajuns la cea de-a 12-a ediție, fiind organizat de Fundația „Pacea”. Cum sâmbătă va fi vreme de vară, cu cer senin și cu 31 de grade, tinerii vor avea astfel o ocazie să profite de timpul frumos și să se bucure de mișcare în aer liber. Rămâne de văzut cine va obține cupa și cine se va întoarce acasă cu dorința de a se pregăti mai intens, astfel încât, la ediția de anul viitor a competiției, să ajungă pe podium.

Elevi premiați pentru… lectură
Patru elevi nemțeni care învață la școli din mediul rural au câștigat premii speciale la Olimpiada națională “Universul cunoașterii prin lectură”. Teodora Sofrone, din localitatea Vaduri, Fernando Emanuel Donea, din Adjudeni, Daria Ioana Roşu, din Pildeşti şi Andreea Raluca Bacoşcă, elevă din Săbăoani, se numără printre premianții competiției. La ediția a VI-a a olimpiadei “Universul cunoașterii prin lectură” au participat 200 de elevi din toată țara.

Se caută șef în cadrul Poliției
Conducerea serviciului de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Poliției Neamț, a fost scoasă la concurs, iar înscrierile candidaților se fac până pe 14 iunie. Candidații trebuie să fie ofițeri de poliţie, cu diplomă de licență și cu gradul profesional minim de inspector principal de poliţie, dar și să aibă o vechime de minim 7 ani în cadrul structurilor ministerului. Serviciul de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase este condus în prezent, pe bază de împuternicire, de comisarul șef Constantin Nemțeanu, acesta fiind singurul serviciu din structura Inspectoratului Județean de Poliție care nu are șef pe bază de concurs.

Categorii:   Știri

Comments