Știrile zilei – 10 iunie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 10 iunie

Luni: fără energie electrică la Săbăoani
Pentru executarea unor lucrări la instalaţiile de distribuţie a energiei electrice în condiţii de siguranţă, luni, de la ora 8 și până la ora 16, va fi întreruptă alimentarea cu energie electrică în localitatea Săbăoani, zona punctului de transformare 4. Aceasta este singura întrerupere a furnizării energiei anunțată pentru întreaga săptămână, dar astfel de lucrări mai pot avea loc și în alte localități, în situația apariţiei unor evenimente neprevăzute în reţelele electrice.

Elevii acuză transportatorii de abuz
Consiliul Județean al Elevilor din Neamț acuză de abuzuri operatorii de transport care oferă servicii elevilor navetiști. Elevii susțin că transportatorii încasează de la elevi abonamente lunare cu un preț ce depășește, în unele cazuri, dublul costului maxim impus și decontat de către Guvern, încălcând astfel dreptul elevilor de a le fi decontate integral cheltuielile pentru navetă. Consiliul Județean al Elevilor a decis să inițieze campania denumită „Elevii nemțeni vor decont PE BUNE!”, ce are ca scop rezolvarea acestei probleme prin unirea vocilor elevilor care au curajul să ia atitudine atunci când li se încalcă drepturile. Petiția acestora, publicată pe internet, a strâns aproape 1300 de semnături până astăzi.

Meteorologii anunță o zi cu ploi și vijelii
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteo de averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului care vor lua și aspect de vijelie și căderi de grindină, valabilă pentru toată țara până luni la ora 23. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 30 de litri pe metru pătrat. Luni, la Roman sunt așteptate ploi mai ales în cursul după-amiezii, iar maxima zilei va fi de 29 de grade Celsius.

Concurs național de karting

Pe 27 și pe 28 iunie va avea loc ediția a treia a concursului național de karting și de educație rutieră Cupa “Pietricica”, în parcarea Sălii Polivalente din municipiul Piatra Neamț. Cu excepția probei de legislație rutieră, competiția este individuală și se adresează copiilor și tinerilor cu vârsta e minim cinci ani, care fac parte din cercurile de educație rutieră și karting de la cluburile și palatele copiilor din țară. Deschiderea oficială a fazei naționale este programată pentru ziua de 27 iunie, la ora 11:00.

Copacii tăiați au adus condamnarea unui primar
Vineri, Judecătoria Roman l-a condamnat pe primarul comunei Ruginoasa, Nicu Chirilă, la închisoare cu suspendare și, respectiv, interzicerea unor drepturi precum cel de a alege și a fi ales în autorități publice sau în funcții elective publice, respectiv dreptul de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat. Motivul este săvârșirea infracțiunii de participație improprie la tăierea fără drept a unor arbori și, respectiv, la infracțiunea de furt de arbori. Primarul a fost cercetat pentru că, în septembrie 2010, ar fi dispus efectuarea unor operații de defrișare și toaletare a unei plantații de salcâmi, în timpul căreia au fost tăiați 1.788 de arbori din extravilanul comunei Ruginoasa, fără marcarea arborilor, fără întocmirea unui act de punere în valoare și fără autorizație de exploatare. Sentința de vineri poate fi atacată cu recurs.

Începe Evaluarea Națională!
Luni se va desfășura prima probă scrisă, cea la limba și literatura română,din cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții de clasa a opta. Inspectoratul Școlar Judeţean Neamț a pus la dispoziție o linie telefonică gratuită pentru sesizarea oricăror nereguli sau disfuncționalități de la Evaluarea Națională, deci oricine constată probleme poate face reclamații la numărul de telefon 0800 816 233. Examenul de evaluare națională este și în acest an supravegheat video, inclusiv în camera de depozitare a bagajelor. Organizatorii trebuie să asigure echipamente de înaltă performanță audio, care să surprindă și discuțiile dintre profesorii supraveghetori. Elevii nu au voie să aibă asupra lor, în sălile de examen, nici un fel de material scris, telefoane, tablete sau căști și nu au voie să comunice între ei în nici un fel. Toate aceste situații atrag eliminarea elevului din examen.

A lovit-o autobuzul, pe trecerea de pietoni
Sâmbătă, un autobuz al firmei care asigură transportul local de persoane și care efectua o cursă pe traseul 3 a lovit pe trecerea de pietoni o femeie de 63 de ani, în centrul orașului. Martorii spun că șoferul autobuzului număra bani, în loc să fie atent la volan. Din fericire, victima a scăpat cu viață din accident, alegându-se cu o lovitură la cap. În repetate rânduri, romașcanii au reclamat faptul că unii dintre șoferii acestei firme conduc cu viteză foarte mare în oraș și sunt neatenți în trafic, deci pun în pericol atât ceilalți șoferi, cât și pietonii.

387 de locuri de muncă sunt disponibile pentru romașcani
Romașcanii care caută de lucru pot alege dintr-o ofertă care însumează 387 de locuri de muncă, prezentându-se la sediul Agenției Locale pentru Ocupare a Forței de Muncă, situat pe strada Olteniei. Din cele 387 de joburi, 63 sunt pentru cei care nu au o calificare, dar firmele caută și directori de vânzări, agenți de vânzări, ingineri, cameriste, gestionari de depozit, medici stomatologi, responsabili de logistică și specialiști în domeniul achizițiilor. Din totalul locurilor de muncă disponibile, 171 sunt în domeniul industriei, 83 – în agricultură și construcții, iar 133 – în comerț și servicii.

Țările nordice, noua preferință a românilor care pleacă la muncă în străinătate
Conform unor declarații ale guvernatorului BNR, Italia și Spania nu se mai numără printre statele preferate de românii care pleacă în străinătate, ci țările nordice. În plus, dacă în anii trecuţi românii trimiteau bani în ţară pentru a-şi ajuta familiile, planurile lor s-au schimbat, ei intenționând să folosească banii pentru investiții. În anul 2017, românii plecați la muncă în străinătate au trimis în ţară aproape 3,8 miliarde de euro, cu 20 la sută mai mult faţă de 2016, când suma a fost de 3,15 miliarde de euro. Oficial, 3,5 milioane de români sunt plecați la muncă în străinătate.

Categorii:   Știri

Comments