Știrile zilei – 11 iunie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 11 iunie

Județul Neamț, capitala dansului pentru două zile
Capitala dansului sportiv s-a mutat în județul Neamț pentru două zile, când sute de dansatori amatori și profesioniști s-au reunit la prima ediție a concursului “Ray’s Dance Cup”, organizat sub egida Federației Române de Dans Sportiv. Atât inițiativa de a organiza un concurs de dans de o asemenea anvergură în Neamț, cât și modul în care acesta s-a desfășurat, au fost apreciate de toți cei prezenți. Premiile oferite celor mai buni dintre dansatori au totalizat valoarea de peste 6.500 de euro. Competiția a fost difuzată în direct de postul de televiziune Roman TV, inclusiv pe internet, dovedindu-se a fi un regal de dans modern, de dans contemporan și de dans de societate.

Elevi romașcani, participanți la „naționala” de educație rutieră
La școala „Mihai Eminescu” a avut loc etapa județeană a concursului „Educație rutieră, educație pentru viață”, un proiect care are drept scop formarea unui comportament rutier responsabil în rândul elevilor, dar și cunoașterea și respectarea de către aceștia a regulilor de circulație. Șase echipaje din Răucești, Poiana Teiului, Piatra Neamț și Roman au participat la etapa județeană a concursului. Echipajul școlii „Mihai Eminescu” din Roman și cel al Colegiului Tehnic de Transporturi din Piatra Neamț s-au clasat pe primul loc la faza județeană și vor reprezenta județul Neamț la etapa națională a competiției. În concurs s-au mai remarcat Denis Buduroi și Alexandru Ionuț Rusu, ambii fiind elevi ai Colegiului Tehnic „Petru Poni”, dar și Andrei Mardare și Alexandru Marian Leancă – elevi ai școlii „Mihai Eminescu”.

Tradițiile, promovate la Dulcești
Școala din Dulcești a găzduit cea de-a șaptea ediție a concursului regional „Creangă și copiii”, din cadrul proiectului denumit „Valorile satului românesc”. La concurs au participat peste 250 de elevi și de preșcolari, coordonați de aproape 30 de cadre didactice. Aceștia au prezentat scenete, cântece și dansuri populare, unele dintre ele fiind inspirate din opera marelui scriitor Ion Creangă. Concursul a avut ca scop afirmarea şi stimularea potenţialului creativ al preşcolarilor şi şcolarilor prin arte plastice, literatură, educaţie muzicală, religioasă şi teatru. A opta ediție va fi găzduită de Muzeul de Istorie din Roman.

Colegiul „Petru Poni” este o eco-școală confirmată
Din anul 2013, Colegiul Tehnic „Petru Poni” s-a alăturat unităților școlare din lume care implementează programul „Eco-Schools”, coordonat de Fundaţia de Educaţie pentru Mediul Inconjurător. Programul are drept scop implicarea tinerilor în găsirea de soluții la provocările impuse de dezvoltarea durabilă la nivel local și conștientizarea lor în ce privește problemele de mediu. Activitățile colegiului au fost evaluate, zilele trecute, de reprezentanții Centrului Carpato-Danubian de Geoecologie. În urma reevaluării, colegiul romașcan a confirmat implicarea în acest program, certificată prin obținerea „steagului verde”. Elevii de la „Petru Poni” aplică deja zilnic metodele de sortare a deșeurilor și, în plus, aceștia au recuperat deșeuri de cauciuc și de plastic pentru a crea un parc deosebit. De-a lungul timpului, elevii colegiului romașcan s-au mai implicat în colectarea deșeurilor electrice și electronice, au plantat puieți de brad și flori, au participat la „Ora pâmântului” și au analizat impactul poluării principalilor factori de mediu.

SVSU Săbăoani, campioană în situații de urgență
Pe stadionul din orașul Bicaz a avut loc etapa judeţeană a concursurilor profesionale ale Serviciilor Voluntare şi Private pentru Situaţii de Urgenţă. Membrii echipajelor serviciilor voluntare şi private au avut de parcurs trei probe practice: „Pista cu obstacole pe 100 de metri”, „Ştafeta 4×100 m” şi „Dispozitivul de intervenţie”, unde au demonstrat că şi-au însuşit modul de utilizare a tehnicii din dotare şi că sunt pregătiţi să intervină pentru stingerea incendiilor care pot izbucni la gospodăriile populaţiei sau la diferite instituţii şi obiective economice. La finalul concursului, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Săbăoani și Serviciul Privat pentru Situaţii de Urgenţă Cersanit Roman s-au clasat pe primul loc, cele două echipaje urmând să participe la faza interjudețeană a competiției, care va avea loc în județul Vrancea, în iulie.

129 de permise de conducere reținute de polițiștii nemțeni
În numai o săptămână, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier și Serviciului de Ordine Publică Neamț au aplicat 1.168 de sancţiuni contravenţionale și au reţinut 51 de certificate de înmatriculare dar și 129 permise de conducere, din care 42 pentru consum de alcool. Polițiștii vă reamintesc că șoferii care conduc un autovehicul în timp ce prezintă o concentrație alcoolică de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sunt amendați cu sume de la 1305 la 2900 de lei și li se suspendă permisul de conducere pentru 90 de zile. De asemenea, șoferii care, la momentul prelevării mostrelor biologice, au o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge sunt pedepsiți cu amendă sau cu închisoare de la 1 la 5 ani.

O bătrână de 85 de ani a oferit 6.000 de lei unui escroc
O femeie de 85 de ani din Neamț a sesizat poliția după ce a fost apelată pe telefonul fix de un bărbat care i-a comunicat faptul că ginerele şi fiica sa au fost implicaţi într-un accident de circulaţie, solicitându-i suma de 6000 lei pentru cheltuieli medicale. Bătrâna a dat curs solicitării telefonice, oferind unei persoane venite la domiciliul ei suma de 6000 de lei. Acum, polițiștii efectuează cercetări pentru identificarea autorului infracţiunii de înşelăciune. În acest week-end, pe raza judeţului Neamţ au fost înregistrate alte două tentative de înşelăciune comise prin metoda „Accidentul”. Polițiștii vă reamintesc că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări.

Protest la spital
Mai mulți asistenți medicali, infirmieri și medici de la secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Neamț s-au adunat luni dimineață în fața biroului managerului unității sanitare, susținând că sunt nemulțumiți de sporurile primite și reclamând mai ales diferența de spor dintre angajații din sala de nașteri și angajații din sala de operații a secției de ginecologie. Managerul interimar al spitalului, doctorul Cristina Iacob Atănăsoaie, le-a comunicat salariaților nemulțumiți că nu există deocamdată soluții pentru problema lor și că postul de manager al spitalului județean este scos la concurs, deci cine dorește poate să devină manager și să rezolve problema sporurilor.

Fără tentative de fraudă la prima probă a Evaluării Naționale
Luni a avut loc prima probă scrisă – cea la limba și literatura română – din cadrul evaluării naționale a absolvenților de clasa a VIII-a. În Neamț au fost 4.089 de elevi înscriși, dintre care 24 au lipsit. Nu s-a sesizat nici o fraudă sau încercare de copiere din partea candidaților. Miercuri, elevii vor susține a doua probă scrisă, cea la matematică. Primele rezultate vor fi afișate în ziua de 19 iunie, când se vor putea depune și contestațiile, iar afișarea rezultatelor finale se va face pe 23 iunie.

Tineri băcăoani răniți într-un accident, la Gara din Roman
Doi tineri din Bacău au fost răniți într-un accident rutier care a avut loc duminică seara în apropierea Gării din Roman. Accidentul a avut drept cauză neacordarea de prioritate, vinovat fiind un șofer care n-a oprit la timp și a lovit motocicleta pe care se aflau cei doi – un tânăr de 23 de ani și o tânără de 25 de ani. Tinerii au suferit leziuni la cap, fiind duși la spital pentru îngrijiri medicale. Niciuna dintre persoanele implicate în accident nu consumase alcool.

Categorii:   Știri

Comments