Știrile zilei – 12 iunie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 12 iunie

Model de implicare: copil rătăcit, „salvat” de un tânăr
Un copil în vârstă de aproximativ trei ani s-a rătăcit pe străzile orașului astăzi, după ce a ieșit afară să se joace. Băiețelul a fost găsit pe bulevardul Republicii de un tânăr care, după ce a observat că micuțul e departe de casă și nu mai știe cum să se întoarcă, a sunat la 112 și, împreună cu un echipaj al Poliției, a dus copilul la centrul „Romanița”. Ulterior, Radu a postat un anunț pe un grup de Facebook, explicând că a găsit băiețelul rătăcit, iar în scurt timp, părinții și-au recuperat copilul, mulțumindu-i tânărului pentru ajutor. De remarcat este faptul că, pe rețeaua de socializare, postarea tânărului, făcută cu scopul de a-i ajuta pe părinții copilului să-și recupereze băiețelul rătăcit, a primit mai multe critici și glume nesărate decât aprecieri.

Pe 22-24 iunie: din nou, concerte în centrul Romanului
Turneul muzical „România în sărbătoare” va ajunge la Roman în perioada 22-24 iunie. Proiectul sărbătorește 100 de ani de la Marea Unire alături de artiști care vor reorchestra melodii din repertoriul personal pe ritmuri etno-dance. În cadrul evenimentului, la Roman vor susține concerte artiști precum Alex Velea, Matteo, DJ Jungle, Andreea Antonescu, Nick de la N&D, Aurel Moldoveanu, Minodora, Sânzienele și MC Radu Andrei Tudor. Cu această ocazie, vor avea loc concursuri de porturi populare și de tradiții, iar în piața Roman Vodă vor fi amplasate terase cu suveniruri, produse tradiționale, dar și un parc de distracții.

Romanul are un nou „consiliu al seniorilor”
Prima ședință a Consiliului Seniorilor din Roman a avut loc marți, fiind stabilită cu acest prilej conducerea acestui for. Din Consiliul Seniorilor fac parte Magdalena Avădanei, Dan Arvătescu, Mircea Beloiu, Gheorghe Brașoveanu, Boris Cepalis, Elena Cojocaru, Ion Măzăreanu, Nicolae Stanciu și Vasile Tudorachi. Președinte al consiliului este Dan Dimitriu, vicepreședinte – Constantin Roman și secretar – Angelica Tăbăcaru. Scopurile Consiliului Seniorilor sunt furnizarea de soluții pentru proiecte de dezvoltare a orașului și îmbunătățirea vieții romașcanilor, promovarea unor inițiative locale, dar și urmărirea modului în care sunt implementate acestea la nivel local. Următoarea întrunire a Consiliului Seniorilor va avea loc la finalul lunii iunie.

Mențiuni speciale pentru elevii deosebiți din Roman
Mai mulți elevi romașcani au obținut mențiuni speciale la concursuri naționale desfășurate recent. La București a avut loc concursul național de chimie „Raluca Rîpan”, adresat elevilor din clasa a VII-a. Anul acesta au participat 149 de elevi din toată țara, județul Neamț fiind reprezentat de patru elevi, unul dintre aceștia fiind roman-vodist: Georgiana Fărcășel, pregătită de profesoara Cristina Cobzaru. De asemenea, trei elevi romașcani au obținut mențiuni speciale la concursul „Petru Poni”, adresat profilului tehnologic. Emanuel Ghiuzan, pregătit de profesoara Liliana Aniței, alături de Daniel Ciocan, pregătit de profesoara Paula Leancă și de Laura Petrișor, pregătită de profesoara Maria Rusu, au fost premiați cu mențiuni speciale.

„Festivalul luminii”, la Adjudeni
Cercetașii de la Adjudeni organizează sâmbătă, de la ora 18, a doua ediție a „Festivalului Luminii”, în curtea bisericii din localitate și invită toți doritorii să redescopere cu această ocazie „bucuria lucrurilor mărunte”. Prin diverse ateliere, dansuri și cântece, cercetașii vor crea o atmosferă plăcută și vor aduce lumina în sufletele participanților. Accesul la eveniment este liber, iar festivalul se va încheia în jurul orei 20. Organizația Națională “Cercetașii Românei ” este cea mai veche mișcare educațională de tineret din România.

Avem cea mai mare inflație din ultimii cinci ani
Institutul Național de Statistică a anunțat că rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,41% în mai 2018, de la 5,2% în luna precedentă, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,93%, a celor nealimentare cu 7,75% şi a serviciilor cu 2,72%. Numai în luna mai, preţurile au crescut cu 5,4% față de perioada similară a anului precedent. Scumpiri importante s-au înregistrat în cazul fructelor, al gazelor naturale și al combustibililor.

Concurs de înot, pe 17 iunie
În cadrul calendarului evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri, pe 17 iunie, la bazinul de înot acoperit din Roman va avea loc un concurs de înot. Concursul „Cupa Prieteniei”, la care se estimează participarea a 250 de copii din municipiul Roman și din împrejurimi, se va desfășura pe 10 grupe de vârstă, iar înscrierea în competiție este gratuită. În urma zvonurilor apărute în mediul online cu privire la faptul că administrația locală ar percepe o taxă de la părinți pentru participarea copiilor la competițiile organizate, conducerea Primăriei face apel la cetățeni ca în cazul în care funcționari ai instituției percep foloase pentru organizarea de evenimente ce se desfășoară sub coordonarea administrației publice locale să se adreseze instituțiilor abilitate ce pot verifica informațiile și pot lua măsurile legale.

Program extins la Serviciul de Pașapoarte
Programul Serviciului de Pașapoarte va fi prelungit cu câte o oră în lunile iulie și august, iar dacă va fi necesar, serviciul va fi deschis și în zilele de sâmbătă pentru preluarea cererilor. În această perioadă, se procesează în jur de 200 de cereri pe zi la 4 ghișee și se așteaptă ca în următoarea perioadă numărul acestora să ajungă la 300 pe zi. Cei care au nevoie de pașaport se pot programa și prin intermediul platformei online epașapoarte.ro. Fiecare cerere depusă la serviciul de pașapoarte din Neamț se procesează în aproximativ șapte minute. Până la extinderea programului, ghișeele acestui serviciu sunt deschise de la ora 8:30.

Majoritatea clădirilor sunt ineficiente energetic
Aproape 90% dintre clădirile din țara noastră sunt ineficiente energetic, anunță reprezentanții Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, care consideră că autorităţile publice ar trebui să dea un exemplu şi să investească în acest sector. O directivă europeană privind consumul energetic al clădirilor este deja aprobată şi se aşteaptă publicarea ei în Jurnalul Oficial al Comisiei Europene. Sectorul de clădiri este cel mai mare consumator de energie din Europa, acelaşi sector fiind responsabil pentru o treime din emisiile de dioxid de carbon din zonă.

Categorii:   Știri

Comments