Știrile zilei – 13 iunie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 13 iunie

Incendiu în curtea societății Rossal: două mașini de salubrizare au luat foc
Miercuri, două mașini de salubrizare au fost cuprinse de flăcări, pe strada Ogoarelor. Reprezentanții societății locale de salubrizare au solicitat, printr-un apel la 112, intervenția pompierilor în jurul orei 12:30, iar opt pompieri cu două autospeciale au participat la stingerea flăcărilor. La mașina de la care a pornit incendiul au ars cabina și roțile din față, iar în cea de-a doua mașină, unde flăcările au izbucnit ca urmare a propagării din imediata vecinătate, au ars câteva deșeuri. Reprezentanții societății de salubritate au precizat că mașina de la care a pornit incendiul era în proces de dezmembrare.

Mai multe asociații de proprietari din Roman riscă să râmână fără apă

Zece asociații de proprietari din Roman riscă să rămână fără apă din cauza datoriilor către compania județeană ApaServ. Cea mai mare datorie depășește 40.000 de lei și aparține Asociației 47. Pe listă mai figurează asociațiile de proprietari 3, 37, 38, 41, 43, 54, M15D, M15A și NOVA

Un romașcan a tăiat cauciucurile unei mașini și i-a amenințat cu moartea pe cei care l-au „turnat”
Un romașcan în vârstă de 51 de ani a fost identificat pe strada Smirodava de un echipaj al Poliției și a fost condus și încarcerat la Penitenciarul Bacău. Florin Marulicaru a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru distrugere, amenințare, răzbunare pentru ajutorul dat justiției, respectiv lovire sau alte violențe, după ce în noaptea de 23 spre 24 martie 2017 a tăiat cauciucurile unei mașini și, în luna aprilie, a amenințat cu moartea angajații unei case de amanet care au pus la dispoziția organelor de anchetă filmări ale faptei lui inițiale, obținute de pe camerele video de supraveghere. Mai mult, romașcanul a distrus tejgheaua casei de amanet, a deteriorat un cântar, i-a amenințat pe angajați că va da foc spațiului comercial, iar la plecare a tăiat un cauciuc al unei mașini parcate în zonă, autoturism al cărui proprietar era unul dintre angajații casei de amanet.

ApaServ a majorat prețurile pentru apă și pentru canalizare!
Solicitarea de mărire a prețului pentru apă și pentru canalizare, transmisă de compania județeană ApaServ, a fost aprobată de Adunarea Generală „Aqua Neamț” cu majoritate de voturi, chiar dacă reprezentanții municipiilor Roman și Piatra Neamț s-au opus majorării de preț. Începând cu data de 1 iulie, toți clienții ApaServ – inclusiv cei din Roman, vor plăti 3,84 lei pentru un metru cub de apă consumat, respectiv 3,5 lei pe metru cub în cazul serviciilor de canalizare. La acest preț se va adăuga și taxa pe valoare adăugată. Până acum, prețul pentru un metru cub de apă era de 3,56 lei fără TVA, iar prețul serviciilor de canalizare era de 3,04 lei pe metru cub, fără TVA.

Concurență ca la facultate: șapte candidați pe un loc de îngrijitor la Spitalul Roman

Două posturi de îngrijitori de curățenie în cadrul compartimentului de îngrijiri paliative au fost scoase la concurs la Spitalul Municipal de Urgență din Roman, ambele presupunând angajarea pe perioadă nedeterminată. Nu mai puțin de 14 persoane s-au înscris la concursul pentru ocuparea celor două posturi, asta deși salariul lor net va fi de 1800 – 2000 de lei. Probele concursului se vor încheia vineri.

S-au încheiat probele Evaluării Naționale
Ultima probă a Evaluării Naționale, cea la matematică, s-a desfășurat fără incidente în Neamț. Din cei 4.089 de elevi înscriși, au lipsit 31, iar în timpul examenului nu s-a înregistrat nicio tentativă de fraudă. Lucrările elevilor vor fi corectate până pe 19 iunie, când vor fi afișate primele rezultate. Contestațiile se pot depune în aceeași zi, între orele 14 și 19, iar mediile finale vor fi afișate în ziua de 23 iunie. Corectura pentru lucrările de la Neamț se face la centrul de evaluare din Galați, iar la Neamț se vor corecta lucrările elevilor din Vaslui. Media de la evaluare națională are, anul acesta, o pondere de 80% din media de admitere la liceu.

Parcul Jora va deveni realitate, grație fondurilor europene
Contractele de execuție pentru lucrările la viitorul „Parc Jora”, situat în apropierea zonei Tic-Tac, au fost semnate marți, valoarea proiectului find de aproape 1,9 milioane de lei. Finanțarea este atrasă din fonduri europene, iar în zonă se vor amenaja alei pietonale, o zonă de promenadă, piste pentru biciclişti, locuri de joacă, un derdeluş pentru sănii, precum și câteva grupuri sanitare. Parcul Jora va avea propriul sistem de supraveghere video. Lucrările vor fi realizate de firme din Roman, Iași și Moinești, urmând să fie încheiate în 16 luni.

Taximetriștii au fost chemați la Poliția din Roman
Reprezentanții Biroului Rutier au convocat astăzi la sediul Poliției din Roman reprezentanții firmelor de taximetrie care oferă servicii pe raza municipiului. Scopul întâlnirii a fost instruirea taximetriștilor atât pe tema prevederilor legale referitoare la activitatea de taximetrie, cât și pe tema legislației privind circulația pe drumurile publice. Polițiștii romașcani vor continua organizarea unor astfel de întâlniri de instruire și de prevenire.

Amenzi de 160.000 de lei pentru muncă la negru
Persoane angajate „la negru” în firme de construcții, transport, comerț și alimentație publică au fost descoperite de inspectorii de muncă în timpul unor controale recent efectuate. Opt astfel de persoane au fost depistate la șapte firme, iar pentru fiecare lucrător fără contract individual de muncă administratorii firmelor s-au ales cu o amendă de câte 20.000 de lei. Chiar dacă amenzile pentru cazurile de muncă nedeclarată au fost majorate din toamna anului trecut, patronii nu par a se teme de ele, mai ales că pot achita doar jumătate din cuantumul amenzii în termen de 48 de ore, având ulterior doar obligația de a întocmi persoanei respective contract individual de muncă.

În sfârșit, cineva vrea să conducă Spitalul Județean
Două persoane au solicitat conducerii Spitalului Județean Neamț să li se pună la dispoziție informații necesare întocmirii proiectului de management, dovedind astfel interes pentru a conduce unitatea sanitară. Până acum, funcția de conducere a spitalului a mai fost scoasă la concurs, dar n-a fost dorită de nimeni. Una dintre cele două persoane interesate să ocupe funcția de manager al Spitalului Județean este economistul pietrean Alex Filimon, specialist în marketing informatic, fost angajat în Canada și în Scoția. Cealaltă persoană este doctorul Codruț Munteanu, medic primar chirurg și doctor în științe medicale, conducător din 1993 al primului spital privat din țară, care funcționează la București.

Datele oficiale ale INS arată că, de fapt, pensiile au scăzut
Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în primul trimestru al acestui an, veniturile pensionarilor au scăzut față de finalul anului 2017. Pensia medie lunară a fost de 1.122 de lei, cu un procent mai mică decât cea încasată la finalul anului trecut de români. În România sunt 5,22 milioane de pensionari, numărul lor fiind cu 6.000 mai mic față de cel înregistrat la finalul anului 2017. La nivelul întregii țări, raportul dintre numărul pensionarilor și cel al salariaților a fost de 9 la 10. În Neamț, raportul este diferit: 14 pensionari la fiecare 10 salariați.

Categorii:   Știri

Comments