Știrile zilei – 14 iunie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 14 iunie

De la 1 iulie, romașcanii trec la colectarea selectivă
Joi, la Roman s-a discutat modul de funcționare a sistemului de management al deșeurilor, proiect european ce va intra în funcțiune de la data de 1 iulie 2018, odată cu darea în folosință a stației de sortare și transfer de la Cordun. De la 1 iulie, prețul pentru colectarea și depunerea deșeurilor din Roman la depozitul ecologic de la Girov va scădea cu peste 3 lei față de cât este în prezent, adică fiecare romașcan va plăti 6,83 de lei (TVA inclus) pe lună pentru gunoiul produs. Diminuarea prețului vine cu o obligație a tuturor romașcanilor, și anume colectarea selectivă a gunoiului. Dacă romașcanii nu vor face sortarea deșeurilor, prețul va crește. Este important ca deșeurile rezultate din construcții sau din toaletările de arbori să nu fie puse în pubele, acestea urmând să fie ridicate separat. Platformele de gunoi vor fi dotate cu europubele de culori diferite: galben – pentru metale și plastic, albastru – pentru hârtie și carton, respectiv verde – pentru sticlă. Romașcanii trebuie, de asemenea, să apeleze Poliția Locală, la numărul 0233 984, de fiecare dată când identifică persoane care caută prin gunoaie, pentru că aceste persoane afectează colectarea selectivă a deșeurilor.

Creșterea impozitelor de la Roman a fost anulată de instanță

Pentru că hotărârea Consiliului Local Roman de majorare a taxelor și impozitelor locale pentru anul 2018 s-a făcut fără respectarea procedurii de a supune proiectul de hotărâre în dezbatere publică, Tribunalul Neamț a admis cererea de anulare a acestei hotărâri prin care impozitele romașcanilor au fost mărite. Cererea a fost depusă de romașcanul Radu Samson. Conform deciziei pe scurt a instanței, cererea lui Radu Samson a fost admisă în parte, adică a fost aprobată cererea privind anularea majorării taxelor și impozitelor locale, dar nu și cea privind emiterea unui act prin care să fie rambursate sumele plătite deja de romașcani în plus ca urmare a majorării. Reprezentanții administrației locale susțin că decizia de creștere a impozitelor a fost una corectă, motivată de modificările impuse Codului Fiscal, și că vor ataca la Curtea de Apel Bacău decizia Tribunalului Neamț, care nu este definitivă.

Înființarea noilor centrelor de permanență a fost blocată. „Victimă” e centrul de la Trifești
Începând de pe 13 iunie nu se mai pot înființa centre noi de permanență, ca urmare a unei decizii emise de Ministerul Sănătății. Două solicitări de înființare a unor centre de permanență la Trifești și în comuna Vânători-Neamț rămân momentan fără răspuns, deoarece hotărârea ministerului nu este argumentată în niciun fel și nici nu prevede ce se întâmplă în situația cererilor depuse înainte de data de 13 iunie. În tot județul funcționează 26 de centre de permanență, deschise nonstop în weekend-uri și între orele 15 și 8 dimineața în zilele lucrătoare. În aceste centre de permanență poate veni orice persoană, asigurată sau nu, pentru a fi diagnosticată, pentru a i se administra un tratament sau pentru a solicita o mașină a Ambulanței în situații grave. Toate serviciile oferite la centrele de permanență sunt gratuite, atât pentru asigurați, cât și pentru neasigurați.

Romașcanii sunt chemați la o plimbare cu bicicletele
Duminică, 24 iunie, de la ora 19, în centrul orașului, romașcanii sunt invitați la o plimbare organizată cu bicicletele. În plus, cei care știu să meargă pe bicicletă sunt rugați să-i învețe și pe începători. După perioada de învățare, de la ora 20, doritorii vor participa la un tur al orașului pe biciclete. Mai multe detalii despre acest eveniment se găsesc pe rețeaua de socializare Facebook, iar organizatorii speră ca numărul participanților să fie mare, fiind vorba despre o invitație la mișcare în aer liber.

Campanie de prevenire a furturilor din buzunare
Polițiștii din 25 de state europene, inclusiv cei din România, participă la o campanie de prevenire a furturilor din buzunare. Printre altele, polițiștii vă recomandă să nu purtați portofelul în buzunarul din spate al pantalonilor și să nu purtați bani sau valori în buzunarele laterale ale hainelor, acestea fiind locurile cele mai des vizate de către hoți. Portofelul trebuie păstrat în buzunare interioare ale hainelor, iar banii se țin în general în buzunarul de la piept. Dacă transportați o sumă importantă de bani, evitați locurile aglomerate.

S-a găsit un nume pentru puiul de căprioară din Parcul Municipal
În luna mai, romașcanii au fost invitați să propună un nume potrivit pentru puiul de căprioară născut în grădina zoo din parcul municipal. Cele mai multe propuneri au fost în favoarea numelui „Bambi”, însă, considerându-se că acest nume face referire la o poveste tristă, decizia finală a fost aceea ca puiul de căprioară să se numească Ferdinand, în contextul anului Centenarului Marii Uniri, dat fiind și rolul jucat de regele Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen în realizarea României Mari. Puiul de căprioară s-a născut pe 12 mai.

A vrut să se sinucidă pentru că și-a pierdut locul de muncă
Un nemțean a vrut să se sinucidă pentru că a rămas fără serviciu. Bărbatul în vârstă de 38 de ani s-a înjunghiat în gât și în piept, dar a fost descoperit de către mama lui, care a sunat la 112. Medicii de la Ambulanță l-au dus pe nemțean la Spitalul Județean de Urgență, de unde acesta a fost transferat la un spital ieșean.

Echipajul ISU Neamț, rezultate deosebite la competiția de descarcerare
În urma participării la faza zonală a competiției de descarcerare și de acordare a primului ajutor calificat, desfășurată la Vaslui, echipa Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț a obținut rezultate deosebite după cele două zile de concurs. Nemțenii au obținut locul I la proba de descarcerare din autovehicule și locul al doilea la proba de acordare a primului ajutor calificat. În plus, de la inspectoratul nemțean pentru situații de urgență au fost nominalizate cea mai bună echipă de paramedici și cea mai bună echipă de servanți, iar plutonierul adjunct Eduard Andronache a fost desemnat drept cel mai bun comandant de echipaj. Echipa ISU Neamț va participa la faza națională a acestei competiții.

La Roman: campanie pentru unirea cu Basarabia
Alianța pentru Centenar organizează, inclusiv la Roman, o campanie de revizuire a Constituției pentru a pregăti unirea Basarabiei cu România. Voluntarii campaniei speră să strângă la nivel național un milion de semnături pentru revizuirea legii fundamentale a țării noastre astfel încât să permită poporului român unificarea pașnică. În plus, de pe 1 iulie, un Marș al Centenarului va porni de la Alba Iulia, locația finală fiind orașul Chișinău, unde se va ajunge pe 1 septembrie, după un traseu alcătuit din 11 etape a câte cinci zile. Unioniștii romașcani sunt așteptați să semneze pentru revizuirea Constituției. Cei care doresc să participe și la Marșul Centenarului pot găsi detalii pe site-ul unire2018.ro.

Categorii:   Știri

Comments