Știrile zilei – 1 iulie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 1 iulie

Trei hoți tineri din Roman și din Cotu Vameș, prinși de polițiști
Polițiștii romașcani au identificat autorii unor infracţiuni de furt, fapte comise pe 15 și pe 22 iunie. Aceştia sunt doi tineri de 16, respectiv 19 ani, din Roman, şi un alt tânăr de 16 ani, din localitatea Cotu Vameş. Cei trei au furat din cabina unui autotractor staţionat pe strada Transilvaniei din Roman, un laptop aparţinând unui bărbat de 30 de ani, din Maramureş, iar tânărul de 19 ani din Roman a mai furat de pe bordul unui autotractor un telefon aparţinând unui bărbat de 41 de ani, din Bacău. Bunurile au fost recuperate de poliţişti şi predate persoanelor vătămate, iar cei trei tineri au fost duşi în arest, urmând să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman, cu propunerea de luare a unei măsuri preventive.

Tânără în comă, după un accident rutier
Două autoturisme au fost implicate într-un accident rutier sâmbătă la ieșirea din Dulcești, pe DN 15D. O tânără de 23 de ani a pierdut controlul mașinii pe care o conducea și a ajuns pe contrasens, izbindu-se de o altă mașină care circula regulamentar și în care se aflau un bărbat de 44 de ani și soția lui, în vârstă de 32 de ani. Toate cele trei persoane au fost transportate la spital, tânăra de 23 de ani fiind în comă și având nevoie de intervenția unui echipaj de descarcerare care să o poată scoate dintre fiarele contorsionate ale mașinii. Autoarea accidentului avea hematoame cerebrale, o contuzie pulmonară și splina parțial ruptă. Celelalte două persoane erau în stare stabilă. Fata împlinise 23 de ani cu o zi înainte de producerea accidentului rutier.

Week-end de coșmar la Urgențe

Pentru medicii Centrului de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal a fost un week-end cu intervenții deosebite. Un copil în vârstă de 9 ani a fost adus la spital după ce a înghițit o baterie de la o telecomandă găsită în casă, iar un alt copil, în vârstă de numai trei săptămâni, a fost adus de părinți la centrul de primiri urgențe în stop cardio respirator, după ce a fost opărit cu lichid fierbinte pe 20% din suprafața corpului. Accidentul rutier de sâmbătă a mobilizat inclusiv cadrele medicale care aveau zi liberă, pentru salvarea tinerei de 23 de ani care a intrat în comă după impact. De asemenea, un bărbat din Todireni a ajuns la spital după ce a fost bătut de opt persoane. Din fericire pentru el, s-a ales doar cu o fractură mai importantă, a piramidei nazale.

Prinși la Doljești în timp ce recoltau trufe cu șase câini dresați
Polițiștii din Doljeşti, împreună cu lucrători din cadrul Ocolului Silvic Roman, au depistat într-o pădure din Doljești doi bărbați cu vârste de 35, respectiv 42 de ani, ambii din Hunedoara, care recoltau trufe fără să deţină autorizaţie, cu ajutorul a şase câini dresaţi. Poliţiştii au găsit asupra lor patru kg trufe negre, care au fost confiscate şi predate lucrătorilor silvici, iar cei doi bărbați au fost amendați cu suma de 2.000 de lei, conform prevederilor legale din domeniul silvic.

Dezinsecția cu avionul se face marți și miercuri
Primele servicii de pulverizare aeriană de dezinsecție din această vară se vor face la Roman cu avionul. Acțiunea va fi executată de o firmă din Bacău, ca și anul trecut, și va avea loc marți și miercuri, între orele 6 și 10 dimineața. Posesorii de familii de albine şi de animale sensibile sunt rugați să ia toate măsurile necesare pentru a evita orice tip de incident. Lucrările de dezinsecţie vor fi executate cu substanţe omologate de către Ministerul Sănătăţii, aflându-se înscrise în Registrul naţional al produselor biocide şi care fac parte din grupa III de toxicitate. Inițial, dezinsecția era planificată la finalul lunii mai, dar a fost amânată din cauza condițiilor meteo.

Cinci saci cu țigări de contrabandă, în mașina unui tânăr de 19 ani
Un tânăr de 19 ani care a fost oprit în trafic în Piatra Neamț a surprins polițiștii, care i-au găsit în interiorul mașinii cinci saci cu 38.400 de țigări aduse din Republica Moldova. Țigările au fost ridicate în vederea confiscării, iar autoturismul a fost indisponibilizat, urmând ca Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ să dispună aplicarea sechestrului judiciar asigurător. Alte 10.000 de țigări netimbrate au fost găsite la Târgu Neamț în mașina un bărbat de 54 de ani din Suceava. Ambele persoane s-au ales cu dosare penale, pentru că deținerea, colectarea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea și vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal reprezintă infracțiunea de contrabandă, care se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și cu interzicerea unor drepturi.

Inundațiile au făcut victime în Neamț
Un nemțean de 48 de ani, care a fost dat dispărut sâmbătă, în urma inundațiilor, a fost găsit fără suflare duminică dimineață pe râul Cuejdiu, unde a fost observat după retragerea apelor. Bărbatul și-a pierdut viața după ce, deși vremea era periculoasă, el aduna, cu o cange, lemne din râu, alături de soția lui. La un moment dat, femeia nu și-a mai auzit soțul, deși l-a strigat în repetate rânduri. Pompierii au efectuat căutări până sâmbătă noaptea, dar fără succes. Un alt bărbat, în vârstă de 50 de ani, a fost salvat de pompieri duminică după ce a rămas izolat într-o balastieră din localitatea Cotu Vameş. Militarii au ajuns la el, cu o barca pneumatică, l-au preluat şi l-au transportat la mal. Tot la Cotu Vameș, pompierii au acționat pentru salvarea unei turme de oi și de capre pe care o familie le-a lăsat să pască libere deși se anunțaseră precipitații însemnate care le puteau pune în pericol viața. În urmă cu doi ani, pompierii au intervenit pentru salvarea animalelor aceleiași familii din Cotu Vameș, în aceleași condiții de avertizări meteo și hidrologice.

430 de nemțeni, evacuați din calea apelor
Inundaţiile din ultimele zile, în judeţul Neamţ, au afectat zeci de locuinţe din mai localităţi iar 430 de persoane au fost evacuate, conform unui raport al Prefecturii. Astfel de intervenții au avut loc în comunele Farcașa, Timișești, Horia și Borca. În 46 de localități ale județului – inclusiv la Horia, Ion Creangă, Gâdinți și Sagna – s-au înregistrat probleme din cauza vremii. 761 de locuințe au rămas fără energie electrică, echipele de intervenție restabilind furnizarea energiei în cursul zilei de duminică. Au fost inundate 53 de locuințe, 122 de gospodării, 75 de curţi şi grădini, 55 de fântâni, 4.100 de hectare de teren agricol și 119 de hectare de pășuni. 20 de poduri şi 56 de podeţe sau traversări pietonale au fost afectate de viituri, la fel ca și 3 drumuri naționale, 8 drumuri județene și 134 de drumuri comunale. 14 drumuri au fost distruse de ape în comunele Pipirig, Rediu, Poiana Teiului și Farcașa.

Centrele de permanență, evaluate de minister
Activitatea centrelor de permanență va fi evaluată de reprezentanții Ministerului Sănătății, care sunt nemulțumiți de faptul că unitățile de primiri urgențe ale spitalelor devin tot mai aglomerate, în ciuda faptului că se cheltuie bani pentru funcționarea acestor centre. La Roman, pe parcursul anului 2017 au apelat la centrele de permanență 36.275 de persoane, adică o medie de 432 de pacienți pe lună la fiecare dintre cele șapte centre de permanență din oraș. În județul Neamț funcționează 25 de centre de permanență, însă unii dintre cei care au probleme de sănătate, deși acestea nu reprezintă urgențe, se adresează tot medicilor din Spitalul Municipal.

Categorii:   Știri

Comments