Știrile zilei – 2 iulie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 2 iulie

Poliția în acțiune: le-a luat foc mașina, în timp ce patrulau
Una dintre autospecialele de poliție din dotarea Biroului de Ordine Publică de la Roman a luat foc azi dimineață, de la un scurt-circuit produs în spatele banchetei. Polițiștii, care erau în serviciul de patrulare, au simțit fum în habitaclu, au oprit imediat mașina și au sunat la 112. Din fericire, până la venirea pompierilor, agenții de poliție au lichidat incendiul. Mașina respectivă este una din cele pe care Ioan Cănărău, reprezentantul sindicatului Europol, a refuzat să o mai utilizeze, avertizând că este prea uzată și că poate deveni un pericol pentru polițiștii care o folosesc în interes de serviciu, la fel ca majoritatea autoturismelor din dotare. Luni, reprezentanții IPJ Neamț au efectuat un control la Poliția din Roman, ca urmare a sesizărilor transmise în repetate rânduri de Ioan Cănărău pe tema mașinilor din dotare, care sunt considerate de acesta drept adevărate „sicrie pe roți”. După ce s-a plâns de calitatea mașinilor din dotarea Poliției, Ioan Cănărău a fost trimis să patruleze pe jos. Acum, el face parte din singura patrulă de poliție pedestră din Roman, iar timpul de răspuns la sesizările transmise prin 112 este uneori și de 60 de minute. Două mașini noi stau, neutilizate, în garajul Poliției Municipale din Roman. În opinia liderului de sindicat, cauzele acestor probleme sunt managementul defectuos, dar și faptul că polițiștilor care au putere de decizie sunt interesați mai degrabă să-și păstreze funcțiile și beneficiile decât să se ocupe de siguranța cetățeanului din ale cărui taxe și impozite își iau salariile.

Șefi noi pentru posturile de poliție din Horia, Gâdinți și Bâra
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Neamț a organizat un concurs pentru ocuparea funcţiei de şef de post la Horia, Gâdinți și Bâra, prin recrutare din sursă internă. Constantin Gâlcă va fi noul șef al postului de poliție din Horia, fiind admis cu nota 9.20, iar agentul principal de poliție Ionuț Lupu va conduce Poliția din Gâdinți, el fiind admis cu nota 9.80. Cu nota 8.46, a fost declarat admis și va conduce postul de Poliție din Bâra agentul șef principal Samir Vasile Mărtinaș.

Olimpiadă națională de dezbateri, în Neamț
În perioada 9-14 iulie, la Piatra Neamț va avea loc Olimpiada Națională de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”. Conform unui comunicat al Inspectoratului Școlar Județean, alegerea județului Neamț ca loc de desfăşurare al acestei competiţii, este un semn de apreciere a valorii învăţământului nemţean, recunoscut pe plan naţional. La olimpiadă vor fi prezenți 258 de elevi calificaţi la etapa naţională, alături de 133 de profesori. Deschiderea evenimentului va avea loc în data de 9 iulie, la sala “Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamţ, iar festivitatea de premiere va fi organizată în același cadru, pe 14 iulie.

Din această săptămână, romașcanii trebuie să colecteze selectiv deșeurile!
De la 1 iulie, la Roman a intrat în vigoare proiectul denumit „Sistem de management integrat al deșeurilor”, care aduce un tarif mai mic pentru colectarea și depozitarea gunoiului, dar obligă romașcanii să colecteze selectiv deșeurile. Cu excepția romașcanilor care fac parte din asociații de proprietari, cetățenii și agenții economici au obligația ca, până la 15 iulie, să încheie contract cu operatorul de salubritate. Cei care nu fac acest lucru vor plăti o taxă specială cu mult mai mare decât tariful fixat prin contract. Aceasta va fi încasată de administrația locală și achitată ulterior operatorului de salubritate. Romașcanii care locuiesc la bloc își vor reînnoi contractele cu Rossal prin intermediul asociațiilor de proprietari. Fiecare asociație de proprietari va avea propriul grafic de ridicare a gunoiului menajer, separat de cel reciclabil. În cazul locuitorilor de la case, deşeurile reziduale vor fi ridicate săptămânal, în ziua specificată în contract, iar deşeurile reciclabile se vor ridica în prima și în a treia sâmbătă din lună. Deșeurile din construcții vor mai fi ridicate doar la comandă și doar contra cost. Locatarii din blocuri care efectuează lucrări în apartamente și aruncă deșeurile rezultate din construcții vor fi identificați prin intermediul asociației de proprietari, iar costul ridicării deșeurilor va fi înscris separat, pe listele de întreținere.

Alte locuri de parcare vor fi concesionate
Locurile din două noi parcări de reședință vor fi concesionate, licitațiile urmând să aibă loc curând. O parcare are 65 de locuri și este situată în zona „Umbreluța”, iar cealaltă are opt locuri și este situată aproape de magazinul „Rama”. Licitația locurilor de parcare din zona „Umbreluța” va avea loc pe 12 iulie.
În curând vor fi reamenajate parcarea de la Colegiul Național „Roman-Vodă” și cea din spatele Poștei Mari, iar anul viitor se intenționează construirea și reabilitarea a încă 800 de locuri de parcare de reședință.

Categorii:   Știri

Comments