Știrile zilei – 3 iulie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 3 iulie

L-a lovit taxi-ul, pentru că a trecut pe roșu
Un accident rutier a avut loc azi, în jurul orei 12, pe strada Ștefan cel Mare. Un biciclist de 64 de ani, din Tămășeni, a văzut moartea cu ochii după ce nu a respectat culoarea roșie a semaforului și a fost lovit de o mașină taxi care circula regulamentar. Polițiștii veniți la locul accidentului au constatat că biciclistul care n-a respectat regulile de circulație era și sub influența alcoolului. Cercetările în acest caz sunt continuate de polițiști sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Codruț Munteanu este noul manager al Spitalului Județean
Doctorul Codruț Munteanu este noul manager al Spitalului Județean Neamț, rezultatele concursului – la care au participat doi candidați – fiind afișate marți. Codruț Munteanu a obținut nota 9.13, iar contracandidatul său, economistul Alexandru Filimon – nota 8. Noul manager al Spitalului Județean are 63 de ani, este medic primar chirurg, doctor în științe medicale și este managerul primului spital privat din România.

Bărbat din Icușești, beat la volan
Încă un șofer a rămas fără permis după ce a fost prins beat la volan de către polițiștii din cadrul Biroului Rutier romașcan. Luni, aceștia l-au depistat în trafic pe un bărbat de 41 de ani din Icușești care conducea o mașină pe DN2-E85, în localitatea Horia. Pentru că mirosea a băutură, șoferul a fost supus testării alcooltest, în urma căreia a rezultat o alcoolemie de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost ulterior condus la spital, unde i s-au recoltat probe biologice, iar polițiștii i-au reţinut permisul de conducere şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Cum vor face romașcanii colectarea selectivă obligatorie

De la 1 iulie, toți romașcanii au obligația de a separa deșeurile și gunoiul, pentru a realiza colectarea selectivă. Până pe 15 iulie, fiecare cetățean din Roman trebuie să aibă contract cu operatorul de salubritate. Pentru cei care locuiesc la bloc, contractele vor fi încheiate de către asociațiile de proprietari, în timp ce locuitorii de la case și agenții economici trebuie să încheie contracte individuale cu acest operator. Noul tarif pentru colectarea gunoiului este de 6,83 de lei (TVA inclus), lunar, pentru persoanele fizice, iar firmele vor plăti o cotă parte din suma de 409,36 lei pe tonă (TVA inclus), în funcție de suprafața pe care își desfășoară activitatea, dar și în funcție de domeniul de activitate. Firmele care au magazine la parterul blocurilor nu vor mai plăti gunoiul la asociațiile de proprietari, ci vor trebui să aibă contract direct cu operatorul de salubritate. Deșeurile trebuie depuse separat de fiecare romașcan: metalul și plasticul – în pubela galbenă, hârtia și cartonul – în pubela albastră, sticla – în pubela verde, iar celelalte deșeuri rezultate din propria gospodărie se depun în pubelele gri, obișnuite. De la asociațiile de proprietarii și abonații casnici, gunoiul selectat, cel reciclabil, va fi ridicat separat, pe baza unui grafic. Pentru cei care locuiesc la case, deșeurile reciclabile se vor ridica de două ori pe lună, în prima și a treia sâmbătă. În acest an, orașul Roman are obligația de a atinge un grad de colectare selectivă de minim 40%, în caz contrar urmând să fie amendat de Uniunea Europeană pentru poluarea mediului. De fiecare dată când vedeți persoane care caută prin tomberoane sau care sustrag materiale reciclabile din pubele, apelați de pe telefonul mobil sau fix, gratuit, Poliția Locală la numărul 0233.984.

Pesta porcină a dat alarma și în județul Neamț
Deși nu există nici o suspiciune de pestă porcină în județul Neamț, autoritățile atrag atenția asupra măsurilor de protecție ce trebuie luate imediat de către localnici în propriile gospodării. Avertismentul a fost lansat de după ce, la nivel național, au fost declarate 132 de focare în 11 localități și s-au înregistrat 5 îmbolnăviri la porcii mistreți, boala fiind semnalată și la porcii domestici și sălbatici. Pentru că pesta porcină africană se transmite de la animalele bolnave la cele sănătoase și este mortală, autoritățile nemțene atrag serios atenția asupra măsurilor de protecție în gospodării. Notificați medicul veterinar pentru crotalierea porcilor din gospodării. Pentru dezinfecție, la intrarea în adăpostul porcilor, este recomandat să se pună o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică. Porcii trebuie crescuți în spații îngrădite, pentru a împiedica orice contact cu animale din afara gospodăriei. Nu se recomandă hrănirea porcilor cu resturi sau lături provenite de la carnea de porc gătită în familie, dar nici cu iarbă culeasă de pe câmp. De asemenea, nemțenii trebuie să se ferească, în această perioadă, să cumpere porci din locuri necunoscute și fără certificat sanitar-veterinar de sănătate.

Categorii:   Știri

Comments