Știrile zilei – 4 iulie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 4 iulie

Femeie lovită de mașină… pe trecerea de pietoni
Miercuri dimineață, în jurul orei 9.30, o femeie din Roman, în vârstă de 38 de ani, care se afla pe o trecere de pietoni din centrul orașului, a fost lovită de o mașină condusă de un bărbat de 56 de ani din Galați. Șoferul nu a acordat prioritate femeii, deși aceasta traversa regulamentar. Romașcana, rănită în urma accidentului, a fost dusă la spital pentru îngrijiri medicale. De mai multe ori, șoferi neatenți au lovit cu mașina pietoni aflați în traversare regulamentară, mai ales pe centrul orașului Roman. Pentru siguranța dumneavoastră, asigurați-vă înainte să traversați și, în timp ce treceți strada, fiți atenți și la traficul rutier de pe ambele sensuri. Utilizarea de către pietoni a telefonului mobil sau a căștilor audio la volum mare pot distrage atenția și pot conduce la evenimente grave.

Absolvenții sunt chemați să se înscrie în „evidențele șomerilor”: cum poți lua 12.500 de lei dacă te angajezi în alt oraș
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț reamintește absolvenților din promoția 2018 că, pentru a beneficia de prevederile Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, ei trebuie să se înregistreze în evidențe, la agențiile locale din raza de domiciliu. Absolvenții înscriși în evidențe în termen de 60 de zile de la absolvire pot beneficia, după angajare, de o primă de inserție în valoare de 1500 de lei sau de o primă de instalare de 12.500 de lei – dacă se angajează la o distanță mai mare de 50 de kilometri față de domiciliul lor și dacă ulterior își schimbă domiciliul sau reședința. Această primă se plătește în două tranșe. Tot dacă angajarea este la o distanță mai mare de 50 de kilometri față de domiciliu, absolvenții pot primi, timp de 36 de luni, câte o primă de relocare – pentru chirie – al cărei cuantum lunar poate fi de maxim 900 de lei. La expirarea celor 60 de zile, absolvenții care nu s-au angajat vor beneficia de o indemnizația lunară de șomaj de 250 de lei, timp de 6 luni. Pentru absolvenții de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu bacalaureatul, ultima zi de înscriere în evidențe este 24 iulie. Agenția anunță că subvenționează și angajatori care încadrează în muncă absolvenți înscriși în evidențe. Cuantumul subvenției este de 900 de lei lunar, timp de 12 luni.

Romașcan prins în timp ce „storcea” bani prin metoda „Accidentul”
Un bărbat în vârstă de 48 de ani, din Roman, a fost prins de polițiștii romașcani, în noaptea de marți spre miercuri, în timp ce se ducea spre casa unei bătrâne din Trifești ca să preia 6.000 de lei, în urma unei excrocherii prin metoda „Accidentul”. Femeia fusese apelată pe telefonul fix de o persoană care s-a recomandat drept fiul ei, apoi i-a spus că a provocat un accident și că are nevoie urgentă de 20.000 de lei pentru a face o operație. Bătrâna i-a spus că nu are decât 6.000 de lei în casă, iar acesta i-a transmis că va trimite pe cineva să preia banii. Intermediarul a fost prins, dar autorul principal nu este cunoscut încă. Dacă sunteți apelați de persoane care susțin că vă sunt rude și că au nevoie de bani după ce au provocat un accident rutier, nu dați curs solicitărilor lor, notați numărul de telefon de pe care ați primit apelul și anunțați urgent Poliția.

Polițist din zona Romanului, la „Turul Centenarului”
Agentul principal de poliție Andrei Prichici, din cadrul Secției de Poliție Rurală Ion Creangă, a participat la „Turul Centenarului”, în perioada 26 iunie – 1 iulie. Acesta s-a aliniat startului la Iași, parcurgând pe bicicletă traseul până la Cetatea Alba Iulia în cinci zile, în condiții de ploaie și de temperaturi scăzute. În acest mod, Andrei Prichici, alături de ceilalți participanți la acest tur ciclist, a adus un omagiu trecutului României și evenimentelor care au marcat istoria țării noastre. Agentul de poliție practică de trei ani ciclismul și a participat la mai multe competiții sportive, obținând premii importante. El este și unul dintre organizatorii primei ediții a „MTB Roman Maraton”, concurs desfășurat la Roman, pe 5 mai.

Orașul Piatra Neamț, primul din Moldova care are „platformă digitală”
Aplicația „Piatra Neamț CityApp” a fost lansată ieri, transformând orașul nemțean în primul din Moldova care are o platformă digitală mobilă care conține informații turistice, dar și un modul de raportare a evenimentelor sau a incidentelor neplăcute. În acest mod, pietrenii vor putea transmite în timp real administrației locale probleme punctuale, urmând ca, în scurt timp, inclusiv avariile din rețeaua de apă să fie anunțate către utilizatori prin intermediul acestei aplicații mobile pentru Android și iOS. La Roman, discuțiile pe tema implementării unei aplicații mobile de acest gen au fost lansate în urmă cu câteva luni, însă intenția nu s-a materializat până acum.

Două treimi dintre elevii nemțeni au luat BAC-ul
Rezultatele sesiunii de vară a examenului de bacalaureat au fost afișate, arătând că 67,7% dintre elevii nemțeni au promovat examenul de maturitate. Procentul lor este mai mic decât cel înregistrat în sesiunea de vară a bacalaureatului de anul trecut, când s-a înregistrat o promovabilitate de 70% înainte de contestații. Patru medii de 10 s-au obținut în județ, dar niciuna nu este a unui elev romașcan. Cea mai mare medie din Roman este 9.93 și a fost obținută de patru eleve, toate de la Colegiul Național „Roman-Vodă”: Magda Constantin, Laura Cozma, Amalia Hazi și Roxana Oprea. La „Roman Vodă”, 257 din 264 de candidați au trecut cu bine de examenul de bacalaureat. La Liceul „Vasile Sav” au promovat 111 de elevi din totalul de 179. La Colegiul „Petru Poni”, doar jumătate dintre candidați au luat bacalaureatul: 91 de elevi din 181. La fel s-a întâmplat și la Colegiul „Miron Costin”, unde au promovat examenul 55 din 107 de elevi. La Liceul cu Program Sportiv au luat medie de trecere doar 32 de elevi din 82, iar la Colegiul „Danubiana” au luat medie de trecere numai 16 elevi din 47 de candidați. Liceul teologic ortodox are 37 de promovați din totalul de 42 de candidați, iar liceul teologic romano-catolic are 24 de promovați din totalul de 26 care au susținut examenul. Liceul „Vasile Alecsandri” din Săbăoani are 63 de promovați din 112, iar liceul din Horia are promovabilitate zero la această sesiune a bacalaureatului.

271 de bilete de tratament pentru pensionari
Casa Județeană de Pensii Neamț anunță că pentru a unsprezecea serie de tratament balnear sunt alocate 271 bilete de tratament în stațiuni. Astfel, pentru această serie care are intrare în stațiuni în perioada 26 – 29 iulie 2018, se asigură tratament balnear în Bălțătești, Saturn, Vatra Dornei, Herculane, Felix, Eforie Nord, Techirghiol, Neptun, Tușnad, Căciulata, Mangalia, Slănic Moldova, Tg.Ocna, Lacu Sărat, Sovata, Geoagiu Băi, Buziaș, Covasna, 1Mai – Oradea, Pucioasa, Amara, Nicolina, Olănești, Sarata Monteoru și Moneasa. Biletele sunt alocate prin aplicație informatică, beneficiarii fiind înștiințați telefonic despre repartizarea biletului de tratament. Lista cererilor aprobate poate fi verificată la sediile Casei Județene de Pensii Neamț din Piatra Neamț și Roman, cât și pe pagina de internet a instituției.

Categorii:   Știri

Comments