Știrile zilei – 5 iulie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 5 iulie

Cezar Pilat a murit
Controversatul romașcan Cezar Pilat, cunoscut atât pentru pasiunea pentru transmisiunile live făcute pe grupurile de Facebook, dar mai ales pentru faptul că a stat 18 ore în vârful unui stâlp din fața Judecătoriei Roman susținând că solicită protecție pentru sora lui iar autoritățile nu îi oferă niciun ajutor, a decedat. Clipurile video live ale lui Cezar Pilat au fost virale pe grupurile de Facebook dedicate romașcanilor. La fel și pățaniile acestuia. Spre exemplu, supărat că este filmat în timp ce efectua lucrări în Pietonal, un muncitor a aruncat o găleată cu apă peste tânărul care transmitea live pe rețeaua de socializare. În 2017, Cezar Pilat și-a vărsat și of-urile în fața ministrului sănătății de la acea vreme, în timpul unei vizite pe care Florian Bodog a efectuat-o la Roman. Cezar Pilat suferea de o afecțiune oncologică și a decedat în spital, la Iași. El va fi înmormântat la Horia, de către tatăl său. Tânărul nu avea copii.

Săptămâna viitoare: întreruperi în alimentarea cu energie electrică
Pentru realizarea unor lucrări în instalațiile electrice, alimentarea cu energie electrică va fi întreruptă luni, între orele 9 și 17, în localitatea Vulpășești din comuna Sagna și marți, tot între orele 9 și 17, în localitatea Barticești, pe circuitele 1 și 3 ale punctului de transformare 2. Miercuri, între orele 8 și 16, nu va fi energie electrică în localitățile Sagna, Gâdinți, Doljești, Rotunda, Buhonca, Bîra, Rediu, Negrești, în toată comuna Boghicea și în toată comuna Stănița. De asemenea, vineri, între orele 8 și 16, va fi întreruptă alimentarea cu energie electrică în localitățile Bălușești, Mesteacăn și Tabăra din comuna Icușești.

A murit înecat după ce a vrut să facă baie
Un bărbat în vârstă de aproximativ 40 de ani s-a înecat într-un iaz, în localitatea Bâra, după ce a vrut să facă o baie. Pompierii au fost chemați să intervină după ce mai mulți localnici au găsit hainele omului la mal, miercuri după-amiază. După câteva ore de căutări, scafandrii au găsit trupul bărbatului, iar cadrele medicale au efectuat manevre de resuscitare, dar fără succes, declarând decesul victimei în jurul orei 17.30. Ca de obicei, pompierii vă recomandă să nu vă scăldați în locuri care nu sunt amenajate cu acest scop și să nu vă aventurați în apă dacă nu sunteți înotători foarte buni.

Peste o mie de contestații la Bacalaureat
Notele obținute la examenul de Bacalaureat au nemulțumit foarte mulți elevi nemțeni. 1.332 de contestații, dintre care 608 la proba de limbă și literatură română și 289 – la proba la matematică – au fost depuse de liceeni în cele patru ore pe care aceștia le-au avut la dispoziție în acest scop. În total, 3.400 de absolvenți din județul nostru au susținut examenul de bacalaureat, iar 2.301 dintre ei au obținut medii de promovare a examenului. Județul Neamț se situează pe locul 16 la nivel național din punct de vedere al promovabilității, cu un procent de 67.66% înainte de evaluarea contestațiilor.

O combină agricolă a provocat arderea unui lan de grâu
Un incendiu a izbucnit într-un lan de grâu din comuna Trifești, afectând o suprafață totală de 20.000 de metri pătrați de miriște și de vegetație uscată. Pompierii au ajuns la concluzia că flăcările au fost provocate în timpul recoltării, din cauza blocării combinei utilizate de oamenii care lucrau la câmp. Utilajul a fost scos imediat din zona de risc și nu a fost afectat de flăcări. Astfel de incendii au mai avut loc în repetate rânduri în timpul campaniilor de recoltare a păioaselor, având aceeași cauză: sistemele sitele de aerisire ale utilajelor agricole se înfundă des, acumulând căldură și aprinzând paiele din proximitate.

Tinerii de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă au aflat riscurile consumului de alcool
Joi, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică s-au întâlnit cu tinerii de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din Roman și le-au explicat acestora efectele distructive ale consumului de alcool. Astfel, Direcția de Sănătate Publică începe o serie de activități de prevenire, care vor continua azi la Complexul de Servicii „Familia Mea” din Roman. 500 de broșuri pe tema efectelor consumului de alcool vor fi transmise asistenților comunitari și mediatorilor sanitari din județ. Studiile oficiale arată că vârsta de 14 ani este media de la care adolescenții gustă alcoolul, că unul din 5 băieți s-a îmbătat prima dată până a împlinit 13 ani, dar și că un sfert dintre tinerii cu vârste între 18 și 34 de ani au fost victimele agresiunilor provocate de consumul de alcool.

Festivalul „Zargidava” a fost amânat pentru că se anunță ploi
Prima ediție a festivalului „Zargidava”, care urma să aibă loc în acest weekend, a fost amânată pentru că la Roman se anunță ploi în aceste zile. Evenimentul va avea loc în perioada 13-15 iulie și va include o paradă a dacilor și romanilor, demonstrații militare, ateliere meșteșugărești, lupte ale gladiatorilor, ritualul de incinerare a unui tarabostes căzut în luptă, dar și o serie de concerte susținute de ansamblul „Flori de Mălini”, Lorenna, Elena Gheorghe și artiști locali. Festivalul se va desfășura în fostul Cartodrom și se va bucura de participarea mai multor asociații precum Garda Apulum, Nimfele Dace, Terra Dacica Aeterna și Geto-Dacii din Moldova.

Avertisment de la Poliție: nu distribuiți mesaje false pe Facebook
După ce isteria așa-zisei ambulanțe false care ar fura copii a făcut o victimă miercuri seară, polițiștii transmit tuturor un avertisment legat de distribuirea informațiilor false prin intermediul rețelelor de socializare. Dacă sunteți martorii unui eveniment care vi se pare suspect, apelați urgent 112 pentru ca echipele specializate să vină la fața locului și să clarifice situația. Oferiți informații detaliate despre evenimentul respectiv atunci când apelați 112. Nu distribuiți pe rețelele de socializare informații și mesaje despre care nu aveți siguranța că sunt reale. Astfel de mesaje conduc la stări de panică, nejustificate. În urma unor mesaje false privind identificarea unei ambulanțe care ar fura copii, o scriitoare a fost bătută de mai multe persoane apoi arsă pe piele cu mucuri de țigară. Totul s-a întâmplat miercuri seară, aproape de Gara de Nord din București, și a fost transmis live pe Facebook de mai multe persoane, clipurile respective înregistrând zeci de mii de distribuiri.

Ajutoare pentru cei afectați de inundații
Joi, Guvernul a stabilit acordarea unor ajutoare de urgență pentru familiile afectate de inundațiile recente, inclusiv pentru cele din județul Neamț. Aceste ajutoare se vor acorda familiilor sau persoanelor singure, astfel: câte 10.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror gospodării au fost afectate în proporție de peste 50%, respectiv câte 5.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror gospodării au fost afectate în proporție de până la 50%, inclusiv. În cazul în care, urmare a inundațiilor, alunecărilor de teren și fenomenelor meteorologice deosebite s-au înregistrat pierderi de vieți omenești, familia persoanei decedate beneficiază de suma de 25.000 lei. În plus, către sinistrații din Neamț vor fi trimise 540 de kilograme de conserve de carne, 120 de kilograme de pate de ficat, 1.899 de litri de apă minerală, 150 de saci de dormit, precum și 1.800 de kilograme de făină.

Categorii:   Știri

Comments