Știrile zilei – 10 iulie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 10 iulie

Romașcan împușcat în timpul unei partide de vânătoare
O partidă de vânătoare s-a terminat înainte de vreme pentru un romașcan în vârstă de 60 de ani. În timp ce participa la o partidă autorizată de vânătoare de mistreți, pe fondul cinegetic de la Secuieni, romașcanul a fost împușcat de un bărbat în vârstă de 52 de ani din Piatra Neamț. Victima, diagnosticată cu plagă împușcată în regiunea pelviană stângă și șoc hemoragic, a fost transportată la Spitalul din Roman, unde a fost operată și stabilizată. Vânătoarea de mistreți a avut loc ca urmare a solicitării Gărzii Forestiere de a intensifica acțiunile de acest gen, pe fondul apariției pestei porcine africane. Reprezentanții Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi au precizat că, înainte de a trage, vânătorul are obligația de a identifica bine vânatul și de a se asigura că nu există alte persoane în imediata apropiere. Aceștia vor realiza o anchetă internă, pentru a evita apariția pe viitor a incidentelor asemănătoare.

La liceele din Neamț s-a intrat și cu nota 2!
După repartizarea computerizată, 155 de locuri au rămas neocupate la liceele din județ, cele mai multe fiind în învățământul tehnic. Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani mai are locuri libere inclusiv la specializarea matematică-informatică, iar Colegiul Tehnic „Danubiana” mai are 23 de locuri libere la profilul economic, 15 – la turism și alimentație, precum și alte 5 locuri la profilul protecția mediului. Clasa de agricultură de la Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad” Horia mai are nevoie de 18 elevi, iar Liceul tehnologic din Nisiporești mai are locuri libere la specializări precum fabricarea produselor din lemn și textile. A doua repartizare computerizată – cea din sesiunea de toamnă – va avea loc pe 7 septembrie. În total, în liceele din Neamț au fost admiși 3.102 de absolvenți din cei 4.058 care au susținut evaluarea națională. Ultima medie de intrare în liceu este 2,02, în județul nostru.

Trei nemțeni au murit într-un accident rutier, la Lețcani
Trei persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui accident rutier care a avut loc marți dimineață în localitatea ieșeană Leţcani. Patru mașini – un Ford Focus, o Dacia Logan, un Audi și un Mercedes – s-au ciocnit violent, iar toate cele trei persoane care erau în autoturismul marca Ford au decedat. Este vorba despre o femeie de 35 de ani, din comuna Bodești, un bărbat de 66 de ani din Piatra Neamț și încă un bărbat, tot din județul Neamț. Mașina în care aceștia se aflau a depășit pe linie continuă, a intrat pe contrasens, s-a lovit de celelalte mașini apoi s-a răsturnat. Motorul a fost găsit la 20 de metri distanță față de mașină.

Romașcanii participă la competiția „Tinerii dezbat”
Până pe 14 iulie, la Piatra Neamț are loc olimpiada națională de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii dezbat”, ajunsă la cea de-a noua ediție. La competiție participă 86 de echipe formate din 258 de elevi. Județul Neamț este reprezentat de două echipe – ambele de la Colegiul Național „Roman-Vodă”. Elevele Erica Ioana Leonatu, Bianca Andreea Ailioaei și Radu Constantin Lupușoru, coordonate de Alexandra Poenaru sunt calificate la categoria începători, iar elevele Melania Gabriela Mărtinaș, Bianca Elena Fânariu și Diana Teodora Stogrin, coordonate de Andreea Tanovici, sunt calificate la categoria avansați. Probele la categoria începători punctează competențele și abilitățile practice ale elevilor, dezvoltarea și exersarea competențelor de gândire critică și de comunicare rațională în spațiul public. Elevii de la categoria avansați se vor întrece în a demonstra cât de dezvoltate le sunt propriile atitudini social-civice și democratice.

Romanul vrea să devină „Capitala Tineretului”

Romanul ar putea deveni cel de-al cincilea oraș din România care să primească, timp de un an, titulatura de „Capitală a tineretului”, după Timișoara, Cluj, Bacău și Baia Mare. În acest mod, tinerii romașcani ar trebui să se implice prin crearea unor proiecte și prin organizarea unor activități pe care să le considere atractive. Capitala Tineretului este un program care pune accent pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele românești, în general, și pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret urbane, în mod special. Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, acest titlu, fiind apoi sprijinit financiar, prin formare și consultanță, să pună în practică inițiativele înscrise în dosarul de candidatură.

Doi ani de închisoare pentru că a incendiat o căpiță de fân
Un bărbat de 42 de ani din Sagna va sta în închisoare doi ani pentru că a dat foc unei căpițe de fân din satul Chicerea, cauzând un prejudiciu estimat la 1.000 de lei. Bărbatul a fost condamnat de judecătorii romașcani pentru comiterea infracțiunii de distrugere, iar fapta a avut loc pe 6 februarie anul acesta. Luni, polițiștii din Sagna l-au depistat pe bărbat și l-au condus la penitenciarul din Bacău, pentru a-și executa pedeapsa.

Podul de la Ion Creangă: încă o promisiune
După ce a vizitat județul Neamț și a aflat inclusiv problema podului care face legătura dintre Roman și Ion Creangă – din care mare parte este imposibil de utilizat – ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a făcut noi promisiuni privind rezolvarea acestui vechi impas. Soluția agreată de ministru este defrișarea unei zone forestiere care împiedică scurgerea optimă a apei în zona acestui pod, precum și realizarea unui dig de susținere a malului. Ministrul a promis că lucrarea va fi urgentată, astfel încât podul de care depind inclusiv localitățile Icușești, Valea Ursului, Oniceni și Bozieni să nu mai fie erodat. Lucrări de consolidare a podului de la Ion Creangă au mai fost făcute și în trecut.

Au început înscrierile pentru meditații la limba română
Meditații la limba română vor fi asigurate pentru copiii romașcani care au dificultăți de a scrie sau de a se exprima corect. Inițiativa se adresează în special copiilor care au fost luați de părinți în străinătate, iar cursurile se vor desfășura în perioada iulie-august, în funcție de interesul acordat de copii și de părinți pentru acest demers. Înscrierile pentru cursurile de limbă română se pot face direct la Biroul Unic din cadrul Primăriei municipiului Roman până cel târziu vineri, 13 iulie, la ora 14. Graficul cursurilor va fi făcut public ulterior.

Categorii:   Știri

Comments