Știrile zilei – 18 iulie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 18 iulie

Internat la Psihiatrie, după ce și-a dat foc la casă
Un nemțean de 54 de ani, aflat sub efectul alcoolului și supărat pe soție în urma unui conflict din familie, a stropit cu o substanță inflamabilă interiorul locuinței sale apoi i-a dat foc. Incendiul a fost lichidat de pompieri, fără a rezulta victime, iar cercetările sunt continuate acum de polițiști sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere. Bărbatul a fost internat la Psihiatrie. În urma incendiului au fost deteriorate două camere ale locuinței și au ars piese de mobilier și diverse articole vestimentare aflate într-o cameră.

Târg de îmbrăcăminte și de încălțăminte
Până pe 22 iulie, la Piatra Neamț are loc ediția de vară a târgului de îmbrăcăminte și de încălțăminte „Expofashion”, la Pavilionul Expozițional Municipal, situat în zona Casei de Cultură. Doritorii pot găsi cu această ocazie promoții la noile colecții de vară, reduceri la articole de îmbrăcăminte și de încălțăminte, haine de blană, accesorii și produse de marochinărie. Târgul poate fi vizitat între orele 10 și 19, cu excepția zilei de duminică, atunci când programul de vizitare se încheie la ora 14.

Au ajuns în spital din cauza ciupercilor
Mai mulți nemțeni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu ciuperci. Manifestările clinice ale intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul toxinei conţinute, de cantitatea ingerată, dar și de de durata perioadei de incubaţie. Pot apărea tulburări gastro-intestinale precum vărsături, diaree, greaţă, halucinaţii sau slăbiciune generală. Pentru a înlătura riscul de otrăvire, este recomandat ca ciupercile să fie procurate numai din unităţi autorizate, care prezintă o garanţie pentru consumatori şi ca acestea să fie preparate corespunzător. De asemenea, este important de ştiut că şi ciupercile comestibile pot deveni toxice dacă sunt vechi şi au un aspect alterat.

Dramă la spital: soțul unei paciente s-a aruncat de pe acoperiș
Miercuri dimineață, un eveniment dramatic a avut loc la Spitalul Județean, unde un bărbat s-a aruncat de pe acoperișul unității sanitare. Bărbatul în vârstă de 80 de ani nu era pacient, ci venise în vizită la soția lui, internată în secția de paliație pentru că se află în ultimul stadiu al unei boli grave. Deși medicii au depus eforturi să-l resusciteze, bătrânul a decedat. Nemțeanul a lucrat ca asistent medical în laboratorul spitalului, iar soția lui a fost secretară a Direcției de Sănătate Publică. Polițiștii continuă cercetările pentru a afla circumstanțele în care omul a decis să facă acest gest.

Nu ai acte de identitate valabile, riști să iei amendă
Romașcanii care au împlinit vârsta de 14, respectiv 18 ani, dar nu au solicitat eliberarea primului act de identitate în termenul prevăzut de lege, sunt chemați urgent la sediul Biroului de Evidență a Persoanelor pentru a-și reglementa situația. Minorii trebuie să fie însoțiți de unul dintre părinți sau de un reprezentant legal. Depunerea documentelor pentru eliberarea actelor de identitate se poate face lunea între orele 8 și 13, marțea între orele 8 – 13 și respectiv 14-16, miercurea între orele 8 și 13, precum și joia între orele 8 – 13 și, respectiv, de la ora 14 până la ora 18.30.

Patru orașe vor să devină „capitale ale tineretului”
Patru orașe vor titlul de „capitală a tineretului din România” în perioada 2019-2020: Roman, Iași, Brașov și Bistrița. Orașul desemnat câștigător va primi un premiu în valoare de 50.000 de euro pentru finanțarea proiectelor propuse. Prin proiectele înscrise în competiție, toate cele patru orașe își propun să implice tinerii în activități prin care să contribuie la dezvoltarea comunității locale, dar și să dezvolte modul în care autoritățile locale colaborează cu organizațiile neguvernamentale de tineret și cu mediul privat. Orașul câștigător va fi anunțat pe 3 noiembrie, fiind stabilit de un juriu format din reprezentanți ai sectorului neguvernamental, ai mediului privat, ai instituțiilor publice și ai organizațiilor de tineret ale partidelor politice. Titlul de „capitală a tineretului” va fi preluat oficial pe 2 mai 2019.

Selecții pentru echipa de fotbal feminin a „Vulpițelor Galbene”
Echipele de senioare și de junioare ale „Vulpițelor Galbene” caută coechipiere. O selecție în acest sens, adresată tinerelor care au vârsta de minim 7 ani, va avea loc sâmbătă, 18 august, de la ora 10, pe terenul secundar al stadionului „Ceahlăul” din Piatra Neamț. Selecția are loc la Piatra Neamț pentru că acest municipiu nu are o echipă de fotbal feminin, iar tinerele care vor să evolueze în acest sport ar putea fi incluse în echipa condusă de profesorul Adelin Tălmăcel. Senioarele de la „Vulpițele Galbene” au promovat în Liga a II-a după ce au fost neînvinse în campionatul 2017 – 2018, iar echipa de junioare a terminat campionatul pe locul 11.

Tinerii care au împlinit minim 15 ani vor putea merge la programe de internship
O nouă lege, referitoare la programele de internship, a fost promulgată de președinte și urmează să intre în vigoare în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Noua lege permite încheierea de contracte de internship tinerilor care au cel puțin 15 ani împliniți și definește noțiunea de „certificat de internship” ca un document ce atestă perioada în care internul a desfăşurat activitate în baza contractului de internship, activităţile desfăşurate, precum şi calificativul obţinut în urma evaluării. Durata timpului de muncă pentru un intern, pentru a desfăşura activitate în baza unui contract de internship, este de maxim 40 de ore pe săptămână. În situaţia internilor cu vârsta sub 18 ani, durata timpului de muncă în baza unui contract de internship este de maximum 30 de ore pe săptămână, dar nu mai mult de 6 ore pe zi.

Categorii:   Știri

Comments