Știrile zilei – 19 iulie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 19 iulie

Arestat pentru că a bătut cu bâta un șofer
Un bărbat de 48 de ani din Moldoveni a fost arestat după ce a bătut un șofer de microbuz din aceeași localitate. Fapta a avut loc pe 10 iulie, dar victima a depus plângerea după câteva zile. Șoferul de microbuz, în vârstă de 37 de ani, a fost lovit peste mână cu un obiect din lemn, după ce a oprit în stație. Inițial, bărbatul a fost reținut pentru lovire sau alte violențe și tulburarea liniștii publice, după care procurorul de caz l-a prezentat instanței, care a dispus arestarea lui preventivă pentru 30 de zile, adică până pe 16 august.

Au furat banii pensionarilor
Sediul unei case de ajutor reciproc a pensionarilor din județ a fost spart, în noaptea de miercuri spre joi. Persoane necunoscute au pătruns în interior, au tăiat seiful cu flexul, au furat 35.000 de lei, dar și dispozitivul de stocare a imaginilor de pe camerele de supraveghere ale instituției. Oamenii din vecinătate au spus că au auzit, în jurul orei 2 dimineața, cum câinii lătrau, dar nu au ieșit să vadă ce se întâmplă. Acum, polițiștii fac cercetări și suspectează că ar fi vorba despre o grupare de indivizi care acționează în mai multe zone ale țării, țintind, în general, case de ajutor reciproc și oficii poștale din mediul rural.

Examenul de definitivat: fără candidați eliminați
Şase profesori au lipsit nemotivat și 22 s-au retras din motive medicale sau personale de la proba scrisă a examenului de definitivat care a avut loc miercuri. Pentru sesiunea din luna iulie s-au înscris 191 de cadre didactice din Neamț, care vor să obțină dreptul de practică în învățământ, urmat de promovarea în grade profesionale. Nu au existat candidați eliminați din examen. În data de 24 iulie vor fi afișate rezultatele la proba scrisă, iar în perioada 24-25 iulie candidații pot depune contestații, rezultatele finale urmând să fie afișate pe 27 iulie. Nota la proba scrisă contează 70% în media finală, dar pentru a promova un candidat are nevoie de minim 8. Evaluarea lucrărilor se face în centrele regionale Alba, Bihor, Brașov, Iași, Prahova și București.

Premii pentru voluntarii de la „Let’s Do It, Romania!”
Pe 15 septembrie va avea loc o nouă etapă a proiectului de voluntariat „Let’s Do It, Romania!”. Românii din toate județele sunt invitați să raporteze zone cu deșeuri și să contribuie la Harta Deșeurilor, un instrument unic în România, pe baza căruia voluntarii vor ieși la curățenie. Cei mai harnici voluntari pot câștiga premii în valoare totală de 17.250 de lei, constând în o excursie pentru două persoane, un ultrabook, un telefon mobil sau o bicicletă personalizată. Cei care doresc să contribuie la Harta Deșeurilor trebuie să descarce gratuit aplicația de mobil World Cleanup, disponibilă pentru Android și iOS, și să raporteze zone cu deșeuri până pe data de 19 august. Regulamentul competiției se găsește pe site-ul letsdoitromania.ro. Acesta este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România. Din 2010 și până în prezent, “Let’s Do It, Romania!“ a implicat peste 1.400.000 de voluntari în acțiuni de curățenie națională și peste 170.000 de elevi și părinți în proiecte de educație ecologică.

Electricienii, salvatori ai berzelor
O echipă de mentenanță a rețelelor electrice a acționat în comuna Gâdinți, la solicitarea Gărzii de Mediu, pentru a muta… o familie de berze. Berzele fuseseră gonite în repetate rânduri de proprietarul casei din proximitatea stâlpului de electricitate, iar cuibul lor era deteriorat. Echipa a instalat un nou cuib pentru familia de berze, la doar 100 de metri de cel vechi, şi a mutat cei trei pui, sub coordonarea ornitologilor de la Asociaţia Berzelor din Braşov. Compania furnizoare de energie electrică va realiza, în toamnă, după migraţia păsărilor, un amplu proiect de amplasare a cuiburilor de berze, în toate judeţele din estul ţării, alături de consultanţi în ornitologie şi de reprezentanți ai Gărzii de Mediu.

Vești rele pentru asistații sociali
Cine refuză un loc de muncă nu mai primește ajutor social, după ce modificările aduse Legii 416 privind venitul minim garantat au fost promulgate. În plus, în situaţia pierderii dreptului la ajutor social, familia sau persoana singură poate solicita din nou acești bani abia după 12 luni. În plus, în cazul în care, după o verificare, se constată că familia sau persoana singură a realizat venituri din alte surse şi acestea nu au fost declarate, se dispune încetarea dreptului la ajutor social. Reporterii noștri au contactat conducerea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Neamț, dar directorul executiv Mihaela Alungulesei a precizat că nu poate oferi declarații pe această temă pentru că nu are nicio informație oficială privind modificarea legii 416.

Mitingul #diasporaacasa, refuzat de autorități
Cererea Federației Românilor de Pretutindeni, privind organizarea unui miting al diasporei la București, pe 10 august, a fost respinsă de Primăria Capitalei. Mulți romașcani, plecați la muncă în afara țării, își anunțaseră prezența la acest eveniment, considerând că este obligatorie implicarea lor astfel încăt să fie provocată o schimbare în bine. Motivul invocat pentru anularea mitingului a fost acela că, organizarea unei astfel de manifestari ar încălca un articol din Legea 60/1991 republicată privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice. În consecință, Federația Românilor de Pretutindeni a anunțat că nu va desfășura niciun fel de manifestare la data de 10 august și că orice altă manifestare la data respectivă este independentă de această federație. Rămâne de văzut dacă data de 10 august va marca sau nu un protest spontan.

Declarația unică se poate depune până pe 31 iulie
Recent, s-a aprobat extinderea până la 31 iulie 2018 a termenului până la care contribuabilii persoane fizice trebuie să depună Declaraţia Unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale. Termenul a fost extins deoarece atât bonificaţia de 5% din impozitul pe venit, cât şi cea acordată pentru contribuţiile sociale datorate, au suscitat interesul contribuabililor, ducând la blocarea Spaţiului Privat Virtual din cauza numărului foarte mare de accesări ale acestui serviciu online în apropierea expirării termenului. Nedepunerea la termenele prevăzute de lege de către persoanele fizice a Declaraţiei Unice se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 500 de lei, potrivit Codului de Procedură Fiscală.

La Piatra Neamț: campanie împotriva cerșetoriei
Primarul orașului Piatra Neamț, Dragoș Chitic, a convocat o ședință a Comisiei de ordine publică, principala temă de discuție fiind combaterea cerșetoriei. S-a decis ca pe parcursul lunii august să aibă loc o campanie de combatere a fenomenului cerșetoriei, echipe formate din polițiști locali și personal din cadrul Direcției de Asistență Socială urmând să verifice zonele cele mai frecventate de cerșetori. Persoanele care cerșesc vor fi identificate și sancționate, iar în cazul minorilor vor fi aplicate măsuri speciale de consiliere, atenționare și sancționare a părinților. Administrația locală pietreană consideră că prezența pe străzi a persoanelor care cerșesc, mare parte dintre ele provenind din afara orașului, creează un disconfort în rândul cetățenilor, afectează imaginea urbei și reprezintă un fenomen nociv pentru societate.

Categorii:   Știri

Comments