Știrile zilei – 23 iulie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 23 iulie

Fără energie electrică la Roman
Furnizorul principal de energie electrică anunță executarea unor lucrări în instalațiile de distribuție, motiv pentru care furnizarea energiei electrice va fi întreruptă marți, între orele 9 și 17, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu – de la intersecția cu strada Miron Costin și până la artera ocolitoare. De asemenea, nu va fi energie electrică pe strada Nicolae Bălcescu, strada Bucovinei și strada Caragiale, joi, între orele 9 și 14. Lucrările pot fi reprogramate în situaţia apariţiei unor evenimente neprevăzute în reţelele electrice. Informaţii suplimentare puteţi obţine la numărul de telefon 0800 800 929.

„Mama Nata” s-a stins din viață
Orașul nostru a pierdut unul dintre cei mai iubiți profesori și scriitori: Natalia Rusu s-a stins din viață la vârsta de 86 de ani. Timp de 37 de ani, a predat limba rusă, dar și limba şi literatura română la Liceul „Roman-Vodă”, la Școala de Artă „Sergiu Celibidache” şi la Colegiul Tehnic „Miron Costin” din Roman. Deși pasionată de scris încă din copilărie și încurajată mereu, întâi de mama sa, apoi de fiicele sale, să scrie, „mama Nata” a devenit autoare de carte abia la 70 de ani. Primul său volum a fost o culegere de folclor din zona Romanului, la care a lucrat împreună cu elevii, încă din timpul în care preda limba română. Au urmat apoi volume de versuri dedicate Basarabiei, poezii de dragoste, cărți pentru copii, în versuri și proză, precum și o carte documentar dedicată armenilor din Roman.

Festival internațional de artă, în Neamț
Un concurs organizat de asociația arte.ro și dedicat copiilor pasionați de artele plastice s-a deschis la Piatra Neamț. Participanții de la „Festivalul Internațional de Arte Plastice pentru Copii” au venit din țări precum România, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Thailanda, Polonia sau Israel. Festivalul continuă până pe 30 iulie și cuprinde un bogat program de activități dedicate artei, culturii și dezvoltării personale. Activitățile vor avea loc mai ales în spațiul Curții Domnești, iar copiii vor participa și la o serie de vizite în muzee, workshop-uri și sesiuni de informare turistică.

Un șofer beat a fugit de polițiști
Mai mulți șoferi s-au ales cu dosare penale pentru că au fost prinși beți la volan în acest weekend. Printre ei s-a numărat și un tânăr de 25 de ani, depistat în trafic la Săbăoani, pe strada Progresului și având o alcoolemie de peste un miligram pe litru de alcool pur în aerul expirat. Tânărul a fost condus la spital, unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei, iar acum polițiștii continuă cercetările în acest caz. Un alt nemțean, în vârstă de 32 de ani, a încercat să fugă de polițiștii care i-au făcut semn să oprească mașina pe drumul județean 156 A. Autoturismul a fost urmărit pe o distanță de un kilometru de către polițiști, iar din mașină au coborât doi tineri care au fugit pe un câmp din zonă. Ambii au fost prinși, iar conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, apoi a fost condus la spital, unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

Căutări pentru un presupus înecat în râul Siret
În noaptea de duminică spre luni, un apel la 112 a anunțat că este posibil ca o persoană să se fi înecat în râul Siret, în zona municipiului Roman. Apelul a fost efectuat de un șofer care tranzita zona și care ar fi văzut o persoană pe podul de la Gâdinți, iar după ce a trecut de ea nu a mai observat-o în oglinda retrovizoare. Două echipaje de pompieri militari romașcani au acționat pentru căutarea persoanei posibil înecate. Căutările au durat până la ora 1 dimineața, dar persoana nu a fost găsită. La poliție nu fusese înregistrată o solicitare privind persoane dispărute, deci căutările nu au mai fost reluate în cursul zilei de luni.

Medalii pentru Biruința Gherăești
La Constanța au avut loc, în weekendul trecut, întrecerile de oină ale Cupei României și ale Campionatului Național de oină pe plajă, la care au participat și sportivii clubului Biruința Gherăești. În Cupa României la oină, Biruința Gherăești a fost întrecută de Straja București în semifinale cu 17-23, iar în finala mică, Biruința Gherăești a trecut de Poli Cluj cu 12-3, obținând medalia de bronz. Duminică, pe plaja din Mamaia a avut loc Campionatul Național de Oină pe plajă. Biruința Gherăești a trecut cu 16-10 de Energia Râmnicelu în semifinale, dar a pierdut finala mare în fața echipei Frontiera Tomis Constanța, cu 10-15, obținând medalia de argint.

Se întorc ploile
Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo valabilă parțial și pentru județul Neamț, până 24 iulie, la ora 23. În intervalul menționat, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se vor înregistra averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua și aspect de vijelie și, izolat, căderi de grindină. Instabilitatea atmosferică se va menține accentuată pe tot parcursul săptămânii. În zona Romanului sunt așteptate ploi toată săptămâna dar mai ales astăzi, pe parcursul întregii zile. Temperaturile nu vor depăși în această săptămână 29 de grade Celsius.

Avertisment pentru părinți, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență
După ce vinerea trecută, la Roman, un copil în vârstă de un an a rămas blocat într-un autoturism, fiind nevoie de intervenția pompierilor pentru a-l salva în timp util, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență transmit un avertisment tuturor părinţilor, referitor la riscurile la care îşi expun copiii atunci când decid să îi lase nesupravegheaţi în autovehicule. Temperatura din interiorul maşinii poate creşte cu 10-15 grade Celsius la fiecare 15 minute, iar deschiderea uşoară a ferestrelor nu asigură ventilaţia necesară. Temperatura corpului unui copil creşte de 3-5 ori mai repede decât în cazul unui adult, din cauza rezervelor mai mici de apă, deci hipertermia poate apărea în doar câteva minute, chiar şi atunci când afară sunt 22 de grade Celsius, şi poate provoca decesul unui copil după două ore, atrag atenția reprezentanții ISU Neamț.

Vineri: eclipsă de Lună
Pe 27 iulie va avea loc cea mai lungă eclipsă totală de lună din acest secol, vizibilă și din România. Luna va intra în eclipsă la ora 20.15, iar fenomenul va putea fi urmărit timp de aproape șase ore. Eclipsa totală propriu-zisă va dura 103 minute. Aceasta este a doua eclipsă de lună din anul 2018 și este a doua eclipsă totală, dintr-o serie de trei, care se produc la un interval de circa șase luni. Dacă va fi cer senin, fenomenul va putea fi observat de oriunde din România, în afară de primele minute când Luna încă nu a răsărit. Cea mai spectacloasă parte a eclipsei, intarea în umbră și traversarea ei, va putea fi văzută în totalitate din România. Următoarea eclipsă vizibilă din țara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.

Categorii:   Știri

Comments