Știrile zilei – 24 iulie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 24 iulie

O simplă ploaie a blocat traficul pe artera Roman Vest
Ploaia a blocat azi traficul rutier pe artera ocolitoare Roman Vest. După ce apa s-a acumulat pe carosabil, conducerea Biroului Rutier a decis ca traficul să fie deviat prin centrul municipiului și prin zona Pieței Mari, până în jurul orei 16. Timp de mai bine de trei ore, mai multe echipaje au intervenit pentru degajarea arterei ocolitoare și pentru remedierea efectelor inundației cauzate de ploi.

Val de cununii civile, în weekend
Următorul weekend va fi aglomerat la Roman, din punct de vedere al numărului cununiilor civile. Vineri vor avea loc patru cununii civile, iar sâmbătă, 13 astfel de fericite evenimente vor avea loc la Starea Civilă. Cel mai tânăr cuplu al acestui weekend este format din un viitor soț în vârstă de 24 de ani și o viitoare soție în vârstă de 23 de ani. Pe de altă parte, vineri își vor uni destinele un bărbat de 49 de ani și o femeie de 47 de ani. Reamintim faptul că se pot realiza programări online pentru cununiile civile din zilele de sâmbătă și duminică, pe site-ul administrației locale, și că taxa plătită la starea civilă pentru cununiile care au loc sâmbăta sau duminica este de 100 de lei. Cei care vor să se cunune sâmbăta sau duminica în foișorul din Parcul Municipal sau în biserică plătesc și o taxă suplimentară de 500 de lei.

Doar 11 absolvenți de facultate s-au mai înscris „la șomaj”
456 de absolvenți nemțeni din promoția 2018 s-au înregistrat în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, iar dintre ei numai 11 sunt absolvenți de studii superioare. 260 dintre absolvenții promoției 2018 care s-au înscris în evidențele de șomaj sunt romașcani și doar trei romașcani absolvenți de facultate au decis să devină „șomeri cu acte”. Reamintim faptul că agenții economici care încadrează pe perioada vacanței elevi sau studenți beneficiază din bugetul asigurărilor de șomaj de o subvenție lunară de 250 de lei pentru fiecare persoană angajată. În Neamț au solicitat astfel de subvenții 11 firme care au angajat 16 elevi și 3 studenți. În zona Roman au fost angajați în acest mod opt elevi și un student, la firme din domeniul serviciilor și din cel al industriei textile.

Notificări prin SMS, de la Evidența Populației
Un nou sistem de informare pentru romașcani a fost pus în aplicare, de acesta urmând să beneficieze persoanele care au depus documente pentru schimbarea cărților de identitate. Romașcanii vor fi anunțați prin SMS privind data la care trebuie să se prezinte pentru ridicare noilor acte de identitate. În această perioadă, solicitările de eliberare a cărților de identitate sunt onorate în cel mult cinci zile lucrătoare începând cu data depunerii documentelor necesare, iar pentru a fi păstrată eficiența acestui serviciu toate persoanele care solicită eliberarea cărții de identitate vor primi mesaje de tip SMS prin care vor fi anunțați când se pot prezenta la ghișee pentru ridicarea buletinelor. Vă reamintim că Evidența Populației permite și programări online, prin intermediul site-ului administrației locale.

Un romașcan cere despăgubiri Primăriei
Un romașcan a cărei mașină a fost avariată de un copac căzut pe 28 iunie, în urma unei furtuni, solicită despăgubiri administrației locale. Decizia finală pe tema acordării despăgubirilor va fi luată de consilierii locali joia aceasta. Costul reparațiilor autoturismului urmează a fi stabilit în urma efectuării unei expertize auto de către un expert judiciar. Autoturismul avariat era staționat într-o zonă utilizată în mod uzual ca și parcare de reședință, aflată în administrarea Primăriei. Conform proiectului de hotărâre care va fi supus aprobării consilierilor locali, în sarcina administrației locale nu se poate reține vreo culpă pentru nemarcarea arborelui, întrucât acesta era aparent sănătos, verde, înfrunzit și nimeni nu putea să prevadă posibila stare de pericol pe care ar fi putut să o producă. Pe de altă parte, este propusă soluționarea pe cale amiabilă a acestei situații și achitarea contravalorii reparațiilor autoturismului.

Trei profesori de 10 la definitivat
Ministerul Educației a publicat rezultatele examenului de definitivare în învățământ. În Neamț, la proba scrisă a examenului au fost înscriși 191 de candidați, dintre care 163 au finalizat proba scrisă și 28 au fost absenți sau retrași din examen. Trei candidați au obținut nota 10 la definitivat, iar alți 33 au obținut note cuprinse între 9 și 9.99. Procentul de promovabilitate la Examenul Național de Definitivare în învățământ înainte de contestații pentru candidații din județul Neamț este de 79,75%. Până pe 25 iulie, candidații care contestă rezultatul obținut pot depune cereri pentru reevaluarea lucrărilor, rezultatele finale urmând să fie afișate pe 27 iulie.

Cod galben de ploi… cu prelungiri
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o nouă atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată şi cantităţi importante de apă, valabilă până miercuri la ora 21 inclusiv în tot județul Neamț. Sunt așteptate perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse local torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua și aspect de vijelie și izolat căderi de grindină. Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra, pe arii restrânse, cantități de apă de până la 50 de litri pe metrul pătrat. De altfel, instabilitatea atmosferică se va menține accentuată până la sfârșitul acestei săptămâni.

Semnal de alarmă, după ce mai mulți nemțeni s-au înecat
După multiplele cazuri ale unor nemțeni care s-au înecat în râuri și lacuri din județ, Inspectoratul pentru Situații de Urgență reamintește tuturor importanţa respectării regulilor de prevenire a producerii unor astfel de evenimente nedorite. Frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat și respectaţi întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement. Evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte sau curenţii sunt foarte puternici. Nu plonjați în apă de pe de pe platforme, poduri sau alte elemente de construcţii. Nu intrați în apă rece după ce v-ați expus o perioadă îndelungată la soare și nu vă aventurați în ape seara târziu sau pe timp de noapte. De asemenea, nu lăsați copiii nesupravegheați lângă ape sau în apă. Numai în prima jumătate a acestui an, peste 200 de persoane au fost înghițite de apele râurilor și lacurilor din întreaga țară. 30 dintre cei decedați după ce s-au aventurat în ape au fost copii.

Încă doi nemțeni prinși când recoltau trufe
Doi tineri, cu vârste de 21 şi 28 de ani, din Oniceni, au fost prinşi în pădure în timp ce căutau trufe cu ajutorul a trei câini dresați. Cei care i-au găsit sunt poliţiştii din Sagna, împreună cu lucrători din cadrul Ocolului Silvic Roman. În „Poiana Ţepăriei” din Stăniţa au fost depistaţi cei doi tineri care recoltau trufe, asupra acestora fiind găsită cantitatea de 1,4 kilograme de trufe negre, care au fost confiscate şi predate lucrătorilor silvici. Cei doi tineri au fost sancţionaţi cu 5000 de lei amendă. Anul acesta, o singură firmă, din Timișoara, are dreptul de a recolta trufe din pădurile administrate de Direcţia Silvică Neamţ, după o licitație organizată în acest scop pe 13 iunie. Firma a fost înființată în anul 2015, iar în 2016 deja își dublase cifra de afaceri, care depășea 2.000.000 de lei. Urmare a câștigării licitației, nicio persoană care nu este autorizată de firma în cauză nu are dreptul să recolteze trufe nici măcar pentru consumul propriu.

Categorii:   Știri

Comments