Știrile zilei – 26 iulie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 26 iulie

Reporterii Antenei 3, „ușurați” de 3500 de lei în Strada Fabricii
O echipă de reporteri ai postului de televiziune Antena 3, care documenta pentru emisiunea „În premieră” un reportaj în strada Fabricii, despre condițiile grele de viață ale rromilor domiciliați în această zonă a Romanului, a avut parte de o surpriză deloc plăcută: mașina cu care aceștia veniseră de la București în documentare a fost spartă prin forţarea unei portiere, iar echipa postului de televiziune a reclamat ulterior dispariția din torpedoul autoturismului a 1200 de lei și a 500 de euro, bani personali. Reporterii s-au dus imediat la Poliția Municipiului Roman, care a început cercetările în acest caz. Membrii echipei celor de la Antena 3 au refuzat să ofere declarații pe acest subiect, susținând că nu au motive să discute cu presa locală. Strada Fabricii este cunoscută nu doar pentru condițiile oferite celor domiciliați aici, ci și pentru scandalurile care au avut loc în această zonă. De remarcat este și faptul că, deși documentarul pe care îl realizează echipa de redactori de televiziune din București se referă la viața grea a celor care trăiesc în strada Fabricii, oamenii care locuiesc în acea parte a orașului au beneficiat inițial de condiții decente, însă unii dintre ei au stricat în repetate rânduri tot ceea ce li s-a oferit pentru un confort cât mai bun.

Campanie pentru combaterea cerșetoriei, în două orașe din județ
După ce în Piatra Neamț a fost începută o campanie de combatere a cerșetoriei, miercuri și administrația locală din Târgu Neamț a dat startul unui astfel de demers. În mai multe zone din oraș au fost montate plăcuțe cu mesaje sugestive precum „Spune NU cerșetoriei – ei câștigă mai mult decât tine”. În opinia reprezentanților administrației locale, cităm, „cerşetorii afectează imaginea zonei, iar dându-le bani nu facem altceva decât să-i încurajăm”. Astfel de plăcuţe cu mesaje împotriva cerşetoriei au fost montate cu mai mult timp în urmă, în mai multe zone centrale ale oraşului Târgu Neamț, dar fără prea mare succes, pentru că mulți dintre locuitori și dintre turiști continuă să ofere bani cerșetorilor.

Romașcanii au rămas fără apă doar trei ore

Azi, locuitorii orașului Roman puteau rămâne fără apă până în cursul serii, pentru realizarea unor lucrări de reparații la rețeaua de distribuție a apei potabile. Inițial, compania județeană ApaServ a anunțat întreruperea apei după ora 9, în o parte a străzii Ștefan cel Mare și pe străzile adiacente, iar apoi planul s-a schimbat, iar aproape tot orașul a rămas fără apă sau cu apă la presiune scăzută. Din fericire, lucrările s-au încheiat mult mai repede, astfel încât furnizarea apei în Roman s-a reluat la ora 12, iar până în jurul orei 14 presiunea a revenit la normal în toate zonele orașului.

Încă o prelungire a codului galben

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit din nou atenționarea de tip cod galben, vizând instabilitate atmosferică accentuată și cantități importante de apă, până sâmbătă, 28 iulie. Conform meteorologilor, până sâmbătă seară, la ora 21, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. Cantitățile de apă vor atinge pe arii restrânse până la 70 de litri pe metru pătrat. Jumătatea de est a țării, inclusiv județul Neamț, se află sub atenționare cod galben de ploi în aversă începând de luni, 23 iulie.

9 milioane de lei ajung în Neamț pentru pagubele făcute de inundații
9,5 milioane de lei vor ajunge în județul Neamț pentru a acoperi pagubele produse de inundațiile de la sfârșitul lunii iunie. Suma a fost aprobată în ședința Guvernului de miercuri, 25 iulie, iar banii provin din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018. Cei mai mulți bani, pe măsura pagubelor suferite, vor ajunge la Farcașa și Hangu. În plus, la Consiliul Județen Neamț va ajunge separat suma de 315.000 de lei pentru decolmatarea albiei unor zone din râul Cracău. Municipiul Roman va primi 13.000 de lei pentru realizarea unor reparații pe strada Avram Iancu.

Elevii de clasa a opta vor putea participa și la cursuri de „educație financiară”
Ministerul Educației Naționale va asigura suport pentru formarea cadrelor didactice care vor preda disciplina „Educație economico-financiară” pentru clasa a VIII-a. Materia ar urma să fie predată la clasa a VIII-a în urma unui Acord de colaborare semnat marți între mai multe instituții, iar scopul este dezvoltarea, însușirea și aprofundarea unor elemente ale educației financiare la nivelul învățământului primar, gimnazial, liceal, universitar și al persoanelor adulte. Pentru a asigura coordonarea procesului de educație financiară a grupurilor țintă vizate, se va constitui un comitet pentru educație financiară, iar durata acordului este de 5 ani, cu posibilitate de prelungire.

„Contre” în Consiliul Local, pe tema premiilor pentru copii
În cadrul ședinței de azi a Consiliului Local a avut loc o dezbatere privind premierea din bugetul municipiului a copiilor care au obținut note mari atât la examenul de evaluare națională, cât și la examenul de bacalaureat. Consilierul local Radu Cătălin Curpăn a cerut o situație detaliată a tinerilor care au obținut note mari, referindu-se în principal la domiciliul acestora, și propunând ca valoarea premiilor să fie diferită, în funcție de media obținută. În replică, primarul Lucian Micu i-a transmis că ar duce de fapt discuția în derizoriu. Consilierul local Radu Curpăn a propus ca amendament să fie acordate premii mai mari celor care au obținut note mai mari la cele două examene, dar această propunere nu a trecut de vot, drept urmare toți tinerii romașcani care au obținut rezultate foarte bune vor primi aceași sumă de bani, indiferent de nota obținută.

Categorii:   Știri

Comments