Știrile zilei – 7 august • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 7 august

Premieră la Roman: târg de carte, în Parcul Municipal
Parcul Municipal devine, pe lângă unul dintre locurile favorite ale romașcanilor care vor să se relaxeze în aer liber, o zonă care găzduiește evenimente culturale și expoziții. Începând de joi, 16 august și până duminică, 19 august, în Parcul Municipal va avea loc a opta ediție a târgului de carte „Libris” – prima organizată în orașul nostru. Târgul Libris, organizat de Camera de Comerț și Industrie Neamț, va avea două secțiuni: un pavilion expozițional și un pavilion pentru lansări de carte și conferințe. La târgul de carte vor participa 10 edituri, vor avea loc 15 conferințe și vor fi lansate 50 de cărți și patru reviste. Târgul de carte din Parcul Municipal se deschide joi, 16 august, la ora 12 și va fi deschis până la ora 20 joi, vineri și sâmbătă, respectiv duminică până la ora 17.

Picnic în Parcul Municipal, pe 19 august
Primul picnic în Parcul Municipal din această vară, programat inițial pentru data de 22 iulie, a fost reprogramat pentru duminică, 19 august. Astfel, în cazul în care și vremea va fi prielnică de această dată, sunteți așteptați să petreceți ziua în Parcul municipal, la picnic. Vă puteți aduce de acasă șezlong, hamac, scaun sau pătură, iar începând de la ora 11 puteți asista la mai multe spectacole susținute de tineri romașcani și de trupe locale în foișor. În plus, antrenorul Bogdan Huci va organiza o sesiune de întreținere, iar cei mici se vor bucura de ateliere de pictură pe piele, precum și de o serie de concursuri. Romașcanii care vor cumpăra produse oferite de agenții economici din Parcul Municipal vor fi înscriși la o tombolă cu diverse premii, printre care se numără și o ladă frigorifică.

Președintele CJ Neamț, criticat de elevi
Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, a fost criticat de noul președinte al Consiliului Național al Elevilor, Petru Apostoaia. Tânărul susține că președintele Consiliului Județean arată dezinteres față de problemele cu care se confruntă elevii navetiști, exemplificând prin faptul că, pe 29 iunie, a solicitat o întâlnire a reprezentanților elevilor nemțeni cu Ionel Arsene și a depus o petiție cu peste 2.000 de semnături online și fizice prin care elevii navetiști solicită rezolvarea problemelor pe care le suportă deja de câțiva ani. Reprezentanții elevilor au fos programați în audiență pentru data de 4 august, adică după mai bine de o lună de la data solicitării, apoi au aflat că în ziua respectivă președintele Consiliului Județean nu a mai fost disponibil, pentru că a participat la cea de-a șasea Întâlnire Diecezană a Familiilor. „Doamne ajută, dar de elevii nemțeni când ne ocupăm?”, este finalul mesajului publicat pe Facebook de președintele Consiliului Național al Elevilor, în contextul în care Consiliul Județean Neamț nu le-a transmis acestora nici măcar răspunsul la petiția înregistrată în urmă cu mai mult de 30 de zile.

Romașcanii pot salva vieți
Campania „Romașcanii salvează vieți”, a cărei primă ediție a avut loc anul trecut, a fost reluată și în 2018, în parteneriat cu Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Neamț și Spitalul Municipal de Urgență. Prin această campanie, romașcanii sunt stimulați să doneze sânge și să fie parte la un act nobil – acela de a contribui la salvarea unor vieți. Iată de ce trebuie să țineți cont dacă doriți să donați sânge. Campania se desfășoară în toată luna august, donatorii având și o serie de avantaje. Cei care vor să doneze sânge sunt așteptați zilnic, între orele 7 și 11, la punctul de colectare din Policlinica situată pe strada Tineretului, la etajul 2.

O nouă dezinsecție
Vineri dimineață, în Roman se va efectua o nouă dezinsecție menită să combată insectele zburătoare și târâtoare. Dezinsecția are și o motivație suplimentară: aceea că, în zona Moldovei, medicii au semnalat prezența virusului West Nile, o boală ce se transmite prin înțepătura țânțarilor. Acțiunea de dezinsecție va avea loc între orele 7 și 13. Toți posesorii de familii de albine și toți deținătorii de animale sensibile sunt rugați să ia toate măsurile necesare pentru a evita orice tip de incident.

Poliția din Roman caută șef pentru Criminalistică
Un concurs va avea loc în luna septembrie, la sediul Inspectoratului Județean de Poliție, pentru ocuparea funcției de șef al Biroului Criminalistic din cadrul Poliției Roman. Candidații vor fi recrutați din sursă internă, iar concursul va consta într-un interviu structurat pe subiecte profesionale, care va fi apreciat cu note de la 1 la 10. Va fi declarat admis candidatul care are nota cea mai mare şi care a obţinut minim nota 7. Înscrierile candidaților se fac la Serviciul de Resurse Umane al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, până pe 14 august.

Idei de ministru: salariul minim, doar în sectorul public
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că, în opinia sa, salariul minim ar trebui păstrat doar în sectorul public și că în mediul privat patronii ar trebui să decidă cu cât vor să-și plătească angajații, fără a exista vreun prag stabilit de lege în acest sens. Pe de altă parte, Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunțat că în programul de guvernare nu există astfel de idei și că este vorba doar despre o opinie personală a ministrului Eugen Teodorovici. Lia Olguța Vasilescu a mai spus că nu mediul de afaceri nu se opune creșterii salariului minim, mai ales că în majoritatea firmelor angajații sunt plătiți cu salarii mai mari decât minimul stabilit prin lege.

Ploile au cauzat pagube de 12 milioane de lei în Neamț
Ploile abundente din această vară au calamitat 5% din suprafața totală agricolă cultivată din județul Neamț. Cele mai afectate au fost zonele Roman și Piatra Neamț. Conform datelor Direcției Agricole, care nu a terminat centralizarea pagubelor, pe teritoriul județului Neamț au fost afectate 7.388 de hectare cultivate, în special culturi de porumb, grâu și secară, iar valoarea totală estimată a pagubelor depășește 12 milioane de lei. De altfel, vremea capricioasă, cu furtuni și cu variații mari de temperatură, a afectat afacerile cultivatorilor de legume și de fructe, care s-au văzut nevoiți să crească prețurile. În plus, pe tarabele din piețele Romanului sunt expuse produse mai puține decât în anii trecuți. Gospodarii care-și vând produsele în piețele agroalimentare din Roman nu sunt deloc optimiști în ce privește viitorul micilor lor afaceri, conștienți fiind de faptul că măririle de prețuri le afectează vânzările.

Nicolae Furdui Iancu, în concert la închiderea festivalului „Ceahlăul”
Cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul” s-a încheiat, organizatorul – Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” – programând, la finalul momentelor folclorice susţinute de ansamblurile invitate, un recital al îndrăgitului interpret Nicolae Furdui Iancu. În acest an, Festivalul „Ceahlăul” a adus bucurie și romașcanilor. Vinerea trecută, în centrul Romanului a avut loc o paradă a costumelor populare, apoi în Parcul Municipal au fost prezente grupuri din Macedonia, Grecia, Georgia, Bulgaria, Serbia, Republica Moldova, Ucraina și România, dar și din Taiwan, iar seara s-a încheiat cu un recital al artistei Mioara Velicu.

Categorii:   Știri

Comments