Știrile zilei – 5 septembrie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 5 septembrie

Liceenii romașcani pot aplica pentru burse de studiu în Statele Unite ale Americii

Liceenii din Roman și nu numai pot aplica pentru burse în cadrul programului de schimb de experiență FLEX, finanțat de Departamentul de Stat al Guvernului Statelor Unite ale Americii. Cei aleși vor avea ocazia de a trăi în cadrul unei familii americane și de a studia într-un liceu american, pe parcursul anului școlar care tocmai urmează să înceapă. Participarea la Programul FLEX este gratuită, iar bursa oferită este completă. Până în prezent, 49 de liceeni români, din diferite județe ale țării, au locuit și învățat în Statele Unite ale Americii. Programul se adresează în egală măsură și liceenilor cu dizabilități, care sunt invitați să urmeze aceeași procedură de înscriere. Pentru ediția 2019-2020, România va beneficia de 35 de burse ce pot fi oferite elevilor născuți între 15 iulie 2001 și 15 iulie 2004, care nu sunt în clasa a XII-a și care studiază limba engleză în liceu. Detalii despre acest program pot fi obținute fie pe internet, fie de la romașcana Eliza Chirilă.

Din cauza unei țigări aprinse, o casă a luat foc la Tămășeni

O locuință din Tămășeni a luat foc din cauza unei țigări. Patru echipaje de pompieri cu două autospeciale și cu un camion de intervenție au participat la stingerea incendiului și au evacuat două butelii dintr-o încăpere cuprinsă de flăcări, dar ca urmare a nefericitei întâmplări au ars atât acoperișul locuinței, cât și două tone de porumb, o tonă de lemn de fag, mobilier din locuința respectivă, ferestre și uși ale casei, precum și îmbrăcămintea depozitată în interiorul locuinței.

157 de covoare au fost confiscate de polițiști dintr-o mașină

Un tânăr din Harghita, care încerca să vândă covoare, din poartă în poartă în județul Neamț a rămas fără toată marfa și a fost amendat cu 5.000 de lei de polițiști, pentru că nu avea documente de proveniență și de transport. Cele 157 de covoare din mașina pe care o conducea bărbatul au fost confiscate și predate Fiscului nemțean, care le va valorifica la un preț stabilit în funcție de calitatea lor, oferind inclusiv harghiteanului șansa să le recupereze prin… cumpărare.

Blocajul metalic de pe puntea de la Cotu Vameș a dispărut. Primăria nu mai vrea să o administreze

Încă un episod tragicomic a avut loc la puntea de la Cotu Vameș: după ce, mai întâi, s-a discutat despre montarea unor turnicheți care să permită doar accesul pietonal pe punte, iar în schimb s-a montat un bloc din piatră, îndepărtat în câteva zile de la intrarea punții și înlocuit cu un sistem rudimentar din bare metalice, a dispărut și blocajul metalic sudat în urmă cu o zi. Miercuri, accesul pe puntea dinspre Cotu Vameș era liber. Mai mult de atât, primarul municipiului Roman susține că nu mai dorește ca administrația locală romașcană să se ocupe de administrarea punții dinspre Cotu Vameș și că va propune consilierilor locali un proiect de hotărâre pe această temă în următoarea ședință. Pe de altă parte, nici primarul comunei Horia nu mai dorește preluarea în administrare a acestui obiectiv, susținând că administrația locală romașcană trebuie să-și respecte promisiunile de modernizare a punții, asumate în urmă cu mai mulți ani. Din toată această luptă verbală dintre instituții, cei care au de suferit rămân, ca de obicei, cetățenii.

Horia Brenciu pregătește un concert în Neamț

Horia Brenciu va concerta pe 7 noiembrie la Sala Polivalentă din Piatra Neamț, în cadrul unui turneu aniversar prin care artistul sărbătorește 25 de ani de carieră. Horia Brenciu lucrează încă de anul trecut la spectacolele care vor avea loc în cadrul acestui turneu, din dorința de a le oferi fanilor săi momente de neuitat. Timp de 25 de ani, artistul a colaborat cu patru televiziuni naționale și a susținut numeroase concerte în țară și în străinătate.

Deși a fost reparată, telegondola din Piatra Neamț rămâne oprită

Deși a fost reparată, telegondola din Piatra Neamț rămâne oprită, în așteptarea unei noi autorizații de funcționare. Autorizația precedentă a fost retrasă ca urmare a incidentului din data de 27 august, când 16 oameni au rămas blocați în cabine, la peste 40 de metri înălțime. Vineri, reprezentanții ISCIR sunt așteptați la Piatra Neamț, pentru a verifica instalația și modul de funcționare al acesteia. Între timp, piesa defectă din ansamblul telegondolei a fost înlocuită și au mai fost efectuate o serie de revizii, instalația fiind complet funcțională.

Noul an școlar începe cu abecedare vechi

Mai este foarte puțin timp până la începerea unui nou an școlar, dar în județul Neamț nu sunt disponibile toate manualele de care au nevoie elevii. Luni, cei peste 4.300 de boboci din județ vor găsi pe bănci manuale vechi. Noile abecedare și cartea de matematică se lasă încă așteptate, după ce, în primăvară, Ministerul Educației Naționale a încercat să le refacă. Nici elevii din clasa a VI-a nu vor avea la dispoziție toate manualele: cele de limbi străine vor lipsi la începutul anului școlar, iar cele de geografie, istorie și biologie vor conține erori, dintre care unele mari, care vor fi înlocuite de profesori cu informațiile corecte.

Angajări la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord Est

Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord Est organizează un concurs pentru ocuparea a șase posturi vacante, pe durată determinată de 12 luni, cu posibilitate de prelungire. Concursul va avea loc pe 20 septembrie și se referă la două posturi de experți achiziții publice, un post de consilier juridic, un post de asistent manager cu atribuții de secretariat tehnic, respectiv două posturi de expert în cadrul Direcției de Dezvoltare a Afacerilor. Cei interesați trebuie să depună dosarele de concurs până pe 18 septembrie, iar informațiile suplimentare de care aceștia au nevoie sunt disponibile pe site-ul agenției.

Aproape 200 de fapte antisociale au fost înregistrate la Poliția Locală

Ultima perioadă a fost bogată în reclamații transmise de romașcani către polițiștii locali. Amplasarea unui bătător de covoare în spatele blocului 16 de pe Bulevardul Roman Mușat, care împiedica accesul la o boxă a unui locatar, a adus o somație asociației de proprietari din zonă, care a modificat ulterior amplasamentul bătătorului. Executarea unor lucrări la două apartamente din centrul orașului a adus o sancțiune contravențională proprietarului, pentru că acesta producea disconfort termic pe scara blocului respectiv, deoarece nu definitivase lucrările de montare a ușilor și a ferestrelor exterioare. O altă sancțiune contravențională a fost acordată unui proprietar din blocul 32 de pe bulevardul Roman Mușat, care efectua lucrări fără a avea autorizație de construire. În plus, și camerele video de supraveghere au înregistrat 184 de situații de încălcare a legislației: de la cazuri de cerșetorie până la minori care se scăldau în fântânile arteziene, dar și patru situații în care grupuri de persoane cunoscute drept hoațe de buzunare activau în diverse zone ale orașului.

Încă un medic s-a alăturat echipei spitalului din Roman

Echipa spitalului din Roman are în componență un nou medic, după desfășurarea concursului pentru ocuparea unui post de medic pentru îngrijiri paliative. La examen s-au înscris doi medici, doctorul Iulia Bora și doctorul Mihaela Bondoc, dar la susținerea probei scrise s-a prezentat numai medicul Iulia Bora, care a obținut 93 de puncte la proba scrisă, față de minimul necesar de 60 de puncte care i-ar fi asigurat admiterea pe post.

Categorii:   Știri

Comments