Știrile zilei – 1 octombrie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 1 octombrie

Ce mai reclamă romașcanii la Poliția Locală: copii care aruncă nuci în mașini
33 de plângeri și de sesizări au fost transmise de romașcani săptămâna trecută Poliției Locale, cele mai multe referindu-se la staționări neregulamentare ale autoturismelor și la cazuri de tulburare a liniștii publice fie de către tineri adunați în părculețe sau în jurul blocurilor, fie de către vecini care efectuau lucrări de renovare a locuințelor fără a respecta programul de liniște. Dacă recent romașcanii au reclamat la Poliția Locală vecinii care aruncau pe geam hrană pentru pisici, săptămâna trecută cea mai bizară reclamație s-a referit la un grup de copii care arunca nuci în autoturisme, pe strada Smirodava.

De Ziua Educației: elevii sunt chemați la școală, dar nu la ore
Vineri, 5 octombrie, de Ziua Mondială a Educației, elevii nu vor face cursuri, ci vor participa la activități extrașcolare, până la ora 13. Luni, 8 octombrie, cursurile se vor desfășura după orarul obișnuit. Organizarea și amenajarea secțiilor de votare din instituțiile de învățământ din Neamț, pentru referendumul din 6 și 7 octombrie, nu vor perturba programul elevilor din ziua de 5 octombrie.

Romașcan din strada Fabricii, dus la închisoare pentru tâlhărie
În weekend, polițiștii nemțeni au organizat o acțiune pentru depistarea persoanelor care trebuie să execute mandate de arestare sau alte sentințe cu caracter penal. În cadrul acestei acțiuni, poliţiştii de investigaţii criminale romașcani au depistat, pe strada Fabricii, un bărbat de 31 de ani, pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei închisorii. El era condamnat de Judecătoria Roman la o pedeapsă de cinci ani de închisoare, pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie, după ce, pe 6 aprilie 2015, i-a furat unei femei o geantă și 250 de lei, prin violență.

Elevii de clasa a șasea au început anul școlar fără manuale de limbi străine
Deși au trecut trei săptămâni de la începerea anului școlar, elevii de clasa a șasea învață limbile străine tot de pe manualele vechi. Manualele noi de engleză, franceză și de germană nu au ajuns la Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ nici până acum iar Ministerul Educației nu a oferit niciun răspuns legat de momentul în care ele vor fi livrate de editura proprie. În acest an școlar, în Neamț au fost recepţionate aproape 103.000 de manuale pentru elevii de clasele unu-opt și 33.700 de manuale pentru elevii de liceu.

251 de locuri de muncă sunt oficial disponibile în Roman
Romașcanii care vor să se angajeze sau să își schimbe locul de muncă au la dispoziție, prin intermediul Agenției Locale de Ocupare, 251 de locuri de muncă vacante. 175 de oportunități de angajare sunt în industrie, pentru confecționeri, lăcătuși, muncitori, strungari, sudori și vânzători. Alte 48 de locuri de muncă sunt în construcții, agricultură și silvicultură, inclusiv pentru analiști financiari, asistent manageri, dulgheri, fierari, tractoriști și reprezentanți comerciali. În comerț sunt 28 de joburi pentru măcelari, operatori calculator, recepționeri de hotel, șoferi, tehnicieni IT și vânzători. Informații suplimentare se pot obține la sediul agenției, situat pe strada Olteniei.

Marți și miercuri, întreruperi ale energiei electrice
Pentru executarea unor lucrări la instalaţiile de distribuţie în condiţii de siguranţă, energia electrică va fi întreruptă marți, între orele 9 și 17, în localitatea Climești din comuna Făurei. Miercuri, tot între orele 9 și 17, în scopul efectuării unor lucrări în instalaţiile electrice, va fi întreruptă alimentarea cu energie electrică în localitatea Miron Costin din comuna Trifeşti. Lucrările pot fi reprogramate în situaţia apariţiei unor evenimente neprevăzute în reţelele electrice. Informaţii suplimentare puteţi obţine la: TelVerde 0800 800 929.

Mai multe unități școlare din zona Romanului funcționează fără autorizație sanitară
Inspectoratul Școlar Județean a prezentat recent o listă care conține 46 de structuri ale unor unități de învățământ care nu au autorizație sanitară de funcționare. Printre acestea se numără Liceul Tehnologic Nisiporești, școala din Bozieni, școala din Bălușești, școlile din Oniceni, Moldoveni, Sagna, Stănița, Valea Ursului, Trifești și Văleni, dar și Clubul Copiilor din Roman. De asemenea, două clădiri ale unui liceu din Roman nu au autorizație din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Este vorba despre imobile ce aparțin Colegiului Tehnic „Petru Poni”, unde se vor realiza lucrările de conformare necesare.

Sondaj pentru romașcani, privind punctele tari ale orașului
Tineri din 12 organizații non-guvernamentale din oraș lucrează la activitățile care ar putea aduce Romanului titlul de „capitală a tineretului”. Aceștia au lansat un sondaj dedicat romașcanilor, în cadrul căruia ei sunt invitați să transmită idei și sugestii privind potențialele „puncte tari” ale orașului. Cei care participă la sondaj sunt rugați să respecte munca tinerilor din ONG-urile care au avut această inițiativă și să ofere răspunsuri ancorate în realitate. Municipiul Roman se află în finala competiției „Capitala Tineretului”, alături de Iași și de Brașov. Câștigătorul titlului va fi aflat pe 10 noiembrie, în cadrul Galei Tinerilor din România, ce va avea loc la Baia Mare.

Sistemul de eliberare a cazierelor judiciare nu mai funcționează
Astăzi, reprezentanții Poliției nemțene au anunțat, în jurul orei 11, că Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român a suferit o avarie, în urma unei fluctuații de tensiune care a afectat serverele. Sistemul de eliberare a cazierelor judiciare este nefuncțional, iar o echipă de specialiști lucrează pentru rezolvarea problemei în cel mai scurt timp. Până la remedierea situației, nemțenii nu pot obține certificate de cazier judiciar. Ghişeele sunt deschise şi se pot depune cereri pentru eliberarea cazierului judiciar, documentele urmând a fi eliberate după rezolvarea defecțiunii.

Categorii:   Știri

Comments