Știrile zilei – 7 noiembrie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 7 noiembrie

Amenzi pentru cei care nu-și vaccinează antirabic pisicile și cățeii

Romașcanii care au pisici sau căței au obligația de a se adresa, până în februarie 2019, medicului veterinar pentru vaccinarea antirabică a animalului de companie. Proprietarii de pisici sau de câini care nu-și duc patrupedele la vaccinare riscă amenzi de până la 1200 de lei. În cazul câinilor, costul vaccinului și manopera sunt suportate din bugetul Direcției Sanitar Veterinare, toate celelalte cheltuieli – inclusiv cele pentru tratamentul antiparazitar obligatoriu – urmând să fie achitate de către proprietar. În cazul pisicilor, bugetul Direcției Sanitar Veterinare acoperă doar costul vaccinului, toate celelalte cheltuieli fiind suportate de către proprietar.

Mai mulți elevi ai Colegiului Național „Roman Vodă” sunt premianții unui concurs de matematică

A doua ediție a concursului de matematică denumit „De la alfa la omega” a avut loc recent la Piatra Neamț, având ca scop descoperirea elevilor talentaţi şi pasionaţi de matematică, respectiv stimularea performanței acestora. La această ediție au participat 229 de elevi, fiind acordate 15 premii. Printre premianți se numără și elevi romașcani, toți de la Colegiul Național „Roman Vodă”. Mihnea Buțiurcă și Federica Mărtinuț au obținut premiul I, iar Francesco Mărtinuț și Ilinca Alexandra Panaite – premiul III.

Polițiștii nemțeni au primit 16 mașini noi

16 autoturisme au intrat în dotarea Inspectoratului de Poliție Județean Neamț pentru îmbunătățirea modului în care polițiștii nemțeni răspund la solicitările cetățenilor și pentru creșterea gradului de siguranță la intervenții. Dintre aceste mașini, două au fost repartizate la formațiunile de poliție rutieră, iar celelalte 14 vor fi utilizate de posturi comunale de poliție. Tot în acest an, polițiștilor nemțeni le-au mai fost repartizate 10 autospeciale, din care 9 pentru mediul rural și una pentru Serviciul Rutier din Piatra Neamț.

Propunere legislativă: permisul de conducere ar putea fi suspendat la 45 de puncte

Un amendament la Codul Rutier urmează să fie supus aprobării Senatului României. Conform acestuia, permisul de conducere ar urma să fie suspendat la 45 de puncte, nu la 15 puncte, cum se întâmplă în prezent. Propunerea are drept motivație aceea că, prin mărirea recentă a cuantumului amenzilor și al punctelor de penalizare aferente, se ajunge la situații în care un șofer riscă suspendarea permisului de conducere din cauza unei amenzi mari. Deocamdată, potrivit Codului Rutier, dacă un şofer a cumulat 15 puncte de penalizare într‑un interval de 6 luni, are obligația ca în termen de 5 zile de la data la care a primit înștiințarea scrisă pentru cumulul celor 15 puncte de penalizare să se prezinte la unitatea de poliție care a emis înștiințarea, pentru a preda permisul.

Cinci romașcani vor să ajungă la conducerea Consiliului Tinerilor

Consiliul Consultativ pe Probleme de Tineret s-a reunit în ședință pentru o discuție pe tema candidaturii Romanului la titlul de capitală a tineretului, dar și pentru depunerea candidaturilor celor care vor să fie președinți ai acestei organizații. Cinci tineri și-au depus candidatura pentru funcția de președinte: Alecsia-Andreea Bucătaru – de la Liceul cu Program Sportiv, Matei Dăscălița – de la Asociația Mușatinii Roman, Andreea-Elena Drăgușanu – de la Liceul Teologic Episcop Melchisedec, Roxana-Adela Enășoaie – de la KULT Hub și Sabin Roca – de la Asociația Tineretul ONU din România. Alegerile vor avea loc la finele acestei luni. Consiliul este alcătuit din aproximativ 50 de tineri și are comisii de educație și formare, cultură, antreprenoriat, voluntariat, sport, sănătate și mediu.

Categorii:   Știri

Comments