Știrile zilei – 5 decembrie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 5 decembrie

Un bărbat din Sagna a găsit un craniu uman în timp ce muncea

Un bărbat din Sagna, în vârstă de 57 de ani, a găsit un craniu uman în timp ce lucra cu un buldoexcavator pentru a împrăștia o movilă de nisip. Nisipul fusese adus de pe malul râului Siret, în curtea firmei la care acesta lucrează. Polițiștii efectuează acum cercetări pentru a stabili identitatea persoanei al cărei craniu a fost descoperit, iar principala ipoteză ar fi că este vorba despre o persoană care s-a înecat în Siret.

2019 aduce pensii și salarii „înghețate”, plus angajări blocate în instituțiile publice

Prin ordonanță de urgență, Guvernul pregătește înghețarea pensiilor și a salariilor din domeniul bugetar, începând de la 1 ianuarie 2019. Decizia se referă la salariile bugetarilor, la punctul de pensie și la pensia minimă, care vor rămâne la nivelul actual până în septembrie 2019. Prin aceeași ordonanță se suspendă și ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile publice, inclusiv din cele locale, pe tot parcursul anului viitor.

O discuție despre schema ajutoarelor de stat va avea loc la sediul din Roman al Finanțelor

Reprezentanții Fiscului invită contribuabilii din zona Roman la o discuție legată de schema ajutoarelor de stat acordate ca urmare a hotărârilor de Guvern 476 și, respectiv, 880 din 2018. Schema de ajutor de stat urmăreşte stimularea creşterii economice prin realizarea de investiţii, iar modificările survenite au clarificat noţiuni şi au simplificat proceduri de acordare. La nivelul județului Neamț, cei care doresc să obțină astfel de fonduri pot afla detalii de la Elisei Rotaru, la sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice. În plus, pe 12 decembrie, de la ora 11, la sediul Administrației Finanțelor Publice din Roman sunt invitați la o întâlnire pe această temă toți operatorii economici interesați de obținerea unor astfel de ajutoare de stat.

Mersul trenurilor se modifică de pe 9 decembrie

De pe 9 decembrie va intra în vigoare noul mers al trenurilor, valabil până pe 14 decembrie 2019. Conform noului mers al trenurilor, Trenurile Zăpezii vor circula spre şi dinspre cele mai căutate staţiuni montane pentru schi, cum sunt cele de pe Valea Prahovei şi Vatra Dornei. În plus, în perioada 8 ianuarie – 28 februarie, prețul biletelelor la Trenurile Zăpezii va fi redus cu 25%, iar biletele pentru călătoriile pe Valea Prahovei (pe rute între Sinaia – Brașov și retur) vor avea reduceri între 31% și 56%. Trenurile dintre București și Constanța vor ajunge la destinație în cel mult 2 ore și 15 minute.

Subvenție lunară de 2250 de lei pentru firmele care angajează șomeri

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă anunță oferirea de subvenții pentru angajatorii care încadrează șomeri cu vârste de peste 45 de ani sau unici susținători ai unor familii monoparentale, precum și tineri cu vârste de până la 25 de ani care nu au loc de muncă și nu urmează o formă de învățământ. Subvenția se acordă lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, și are valoarea de 2250 de lei. Angajatorul are obligația menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni cu persoana pentru care primește subvenția. De aceeași subvenție beneficiază și angajatorii care încadrează în muncă şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau pensia pentru limită de vârstă. Subvențiile se acordă și pentru angajarea de absolvenți.

Poreclele, insultele, intimidările, umilirile și violențele în școli au fost interzise prin lege

O inițiativă legislativă împotriva violenței în școli a fost votată în unanimitate de senatori, iar legea educației a fost completată cu o secțiune care prevede expres definirea și prevenirea bullying-ului, asistența psihologică, dar și formarea personalului didactic cu privire la problemele care decurg din acest tip de comportament. De acum poreclele, insultele, tachinările, intimidările, umilirile și violențele în școli sunt interzise prin lege și vor fi combătute în toate ciclurile educaționale – de la cel primar până la cel liceal.

Concurență enormă pentru posturile de îngrijitori din spital

Lista candidaților admiși pentru participarea la concursul de ocupare a posturilor de îngrijitori de curățenie din secțiile de Oftalmologie și Anestezie și Terapie Intensivă din spitalul romașcan a fost publicată. 14 candidați s-au înscris pentru un singur post de îngrijitor de curățenie în secția de Anestezie și Terapie Intensivă, iar 16 candidați s-au înscris pentru un post de îngrijitor de curățenie în secția de Oftalmologie. Concursul va avea loc săptămâna viitoare.

Vineri, Lou Bega deschide Târgul de Crăciun de la Piatra Neamț

Vineri, la Curtea Domnească din Piatra Neamț are loc deschiderea Târgului de Crăciun, care va primi publicul zilnic, până pe 5 ianuarie 2019. Cu această ocazie, Lou Bega va susține un concert de latino-pop, iar publicul va avea întâlnire cu formația „Los Anonimos” și Clasa de canto a Școlii Populare de Artă din Piatra Neamț. Sâmbătă, cei prezenți la Curtea Domnească se vor bucura de un concert susținut deRoxana Nemeș. Și la Roman s-a deschis Târgul de Crăciun, dar nu vor avea loc concerte. Romașcanii vor putea cumpăra de la cele 20 de căsuțe amplasate în centrul orașului produse alimentare, produse de îmbrăcăminte și produse specifice sărbătorilor de iarnă, până pe 30 decembrie.

Categorii:   Știri

Comments