Știrile zilei – 14 decembrie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 14 decembrie

Noi întreruperi ale furnizării energiei electrice, în următoarele zile

Pentru efectuarea unor lucrări la instalațiile de distribuție, energia electrică va fi întreruptă în următoarele zile în mai multe localități. Luni, între orele 8 și 15, nu va fi energie electrică în Roman, la scara E a blocului 5 de pe strada Tudor Vladimirescu și la blocul 4 de pe strada Ecaterina Teodoroiu, dar și în zona punctului de transformare 1 din Bozienii de Jos. Marți, între orele 9 și 16, se va opri furnizarea energiei electrice în localitatea Climești din comuna Făurei și în zona punctului de transformare 2 din Bozienii de Jos. Joi, între orele 9 și 15, va fi oprită furnizarea energiei electrice în localitatea Solca din comuna Oniceni. În funcție de evenimentele neprevăzute, aceste lucrări pot fi reprogramate.

Unui locuitor din Horia i-au ars afumăturile într-un incendiu

Joi seară, un locuitor din comuna Horia a rămas fără carnea din afumătoare, în urma unui incendiu. Două echipaje de pompieri romașcani au încercat să-i salveze omului afumăturile, iar flăcările au ars afumătoarea și cinci kilograme de carne. Cauza probabilă a incendiului a fost un aparat de gătit improvizat.

Supărări în rândurile profesorilor, pe tema salariilor

O adresă trimisă de Inspectoratul Școlar Județean către unitățile de învățământ din județ a provocat supărări în rândul profesorilor, aceștia înțelegând că, în luna cadourilor, vor primi doar 88% din salariu înainte de Crăciun. Reprezentanții Inspectoratului au anunțat însă că salariile nete ale profesorilor nu vor fi afectate și că aceștia vor găsi astăzi în carduri salariul integral. Procentul de 88% la care adresa inspectoratului face referire reprezintă suma alocată pentru salariile brute, deci inclusiv pentru contribuțiile fiscale, ceea ce înseamnă că diferența pentru contribuțiile la stat va fi virată până pe 25 decembrie.

Un milion de lei din bugetul județului ajunge la mai multe biserici

22 de biserici ortodoxe primesc peste un milion de lei din bugetul județului, în urma solicitărilor venite de la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Parohia din Doljești va beneficia de 50.000 de lei pentru continuarea lucrărilor de construire a așezământului „Sfânta Treime”. Alți 30.000 de lei vor ajunge la parohia Miron Costin din comuna Trifești pentru continuarea lucrărilor de construire a unui așezământ social, iar alți 30.000 de lei vor fi oferiți parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Roman pentru continuarea lucrărilor de construire a unui centru social-cultural. 30.000 de lei sunt oferiți parohiei din Cotu-Vameș pentru continuarea lucrărilor de construire a casei praznicale și tot 30.000 de lei ajung la parohia Cotu Vameş 2, din comuna Horia, pentru continuarea lucrărilor de construcție a aşezământului social-filantropic. Recent, în luna octombrie, bisericile din județ au mai primit din buget 1,17 milioane de lei.

Mai multe zile libere pentru bugetari, în perioada Crăciunului și a Revelionului

Zilele de luni, 24 decembrie și de luni, 31 decembrie vor fi libere pentru toți angajații din sistemul bugetar, conform unei hotărâri de guvern recent adoptate. Pentru a recupera zilele libere, aceștia pot alege să aibă program pe 29 decembrie și pe 5 ianuarie, adică în zile de sâmbătă, sau să prelungească în mod corespunzător programul de lucru până pe 18 ianuarie 2019.

O nouă lege aduce polițiștilor mai multă autoritate în fața infractorilor

Proiectul de lege privind autoritatea poliţistului a fost votat în Camera Deputaţilor și va fi trimis spre promulgare. Noua lege prezintă reguli clare referitoare la procedurile de legitimare, de control corporal, al bagajelor sau al vehiculului. Sunt clarificate și condiţiile în care o persoană poate fi condusă la sediul poliţiei şi situaţiile în care poliţistul poate utiliza forţa. Aceeași lege înăsprește cadrul juridic pentru o serie de fapte antisociale, precum refuzul persoanei de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale sau organizarea de petreceri private în spaţiul public, în proximitatea imobilelor cu destinaţia de locuinţe. Polițiștii primesc dreptul de a pătrunde în orice mod în locuințe, fără consimțământul proprietarului, pentru a salva viața sau integritatea corporală a persoanelor sau pentru a prinde autorul unei infracțiuni. În plus, polițiștii vor putea face uz de forță în situația în care o persoană somată nu se conformează.

Postul de administrator public al orașului a fost scos la concurs

În mod oficial, a fost anunțată organizarea concursului pentru ocuparea postului de administrator public al municipiului, după un an și jumătate în care funcția nu a fost ocupată. Candidații trebuie să aibă studii superioare de lungă durată, vechime în muncă de minim 15 ani, din care minim 10 ani în o funcție de conducere. Dosarele de concurs se depun până pe 22 decembrie la serviciul de resurse umane al administrației locale, iar candidații vor susține o probă scrisă și un interviu, la începutul lunii ianuarie. Ulterior, city-managerul va fi numit pe perioadă determinată, urmând să aibă 37 de atribuții clar stabilite în contract.

Corala „Fantasia” susține un concert de colinde vineri la Roman

Un concert de colinde va fi susținut de corala „Fantasia” vineri, de la ora 18, în sala de festivități a primăriei. Spectacolul va cuprinde colinde româneşti, dar şi o serie de cântece de Crăciun din repertoriul internaţional. Corala „Fantasia” a fost formată în anul 1995, în Vaslui, fiind formată din copii cu vârste între 12 și 15 ani, iar în decursul timpului a evoluat pe scene din ţară şi din străinătate. Repertoriul grupului cuprinde peste 100 de melodii, de la jazz și muzică sacră până la folclor și muzică internațională.

Mai multe localități din zona Romanului rămân fără energie electrică pe parcursul zilei

Pentru executarea unor lucrări la instalaţiile de distribuţie, furnizarea energiei electrice va fi întreruptă vineri, între orele 9 și 16, în toată comuna Moldoveni, în localitatea Broșteni din comuna Bahna, precum și în localitatea Cârlig din comuna Dulcești. În cazul apariției unor evenimente neprevăzute în rețelele electrice, lucrările pot fi reprogramate, anunță reprezentanții furnizorului de energie.

Categorii:   Știri

Comments