Știrile zilei – 04 ianuarie • Roman FM - 106.6 MHz
Menu

Știrile zilei – 04 ianuarie

Spargere la CEC Bank Roman

Polițiștii romașcani au deschis un dosar penal pentru furt calificat după ce, în noaptea de Revelion, persoane neidentificate au intrat prin efracție în sediul unei unități bancare din Pietonalul Ștefan cel Mare. Cei care au spart sediul băncii nu au furat nimic din interior. Activitățile de cercetare și de luare de amprente au durat câteva ore. Sesizarea privind intrarea prin efracție în unitatea bancară a fost transmisă de romașcani la 112.

Ne așteaptă câteva zile geroase

În următoarele zile, vremea va fi închisă ca aspect, iar temperaturile se vor menține la niveluri negative. Maximele zilei vor ajunge la -2 grade Celsius la Roman, iar minimele nopții se vor situa între -6 și -11 grade Celsius. Nopțile de luni spre marți și, respectiv, de marți spre miercuri, vor fi geroase, cu minime de -10 grade. Vremea se va mai încălzi, treptat, începând de joi.

Unii dintre romașcani vor plăti impozite reduse cu 50%

Impozitele aferente anului 2019 pentru locuinţa de domiciliu şi pentru terenul aferent acesteia vor fi reduse la jumătate pentru unii dintre romașcani. Este vorba despre cei care beneficiază de ajutor de șomaj, ajutor social sau pensie și în ale căror familii totalul veniturilor lunare nu depășesc 1450 de lei. Beneficiarii reducerii impozitului trebuie să aibă o singură locuință în proprietate și să nu dețină mijloace de transport. Cei care doresc aplicarea reducerii de 50% trebuie să nu aibă datorii la bugetul local și să depună până pe 28 februarie o cerere tip însoțită de dovada veniturilor lunare pentru toți membrii familiei.

Plata taxelor și a impozitelor locale se poate face de pe 9 ianuarie

La Roman, plata taxelor și a impozitelor locale pentru acest an se poate face începând cu data de 9 ianuarie. Până atunci, la Direcția de Taxe și Impozite Locale se pot achita amenzile, taxele judiciare, precum și taxa pentru eliberarea cărții de identitate. Ca de obicei, romașcanii care-și achită cu anticipație taxele și impozitele locale pentru acest an până la data de 31 martie vor beneficia de o bonificație de 5% la plata impozitului pe clădiri, teren și autoturism. De asemenea, persoanele care dețin un autoturism hibrid sau integral electric sunt scutite de impozitul aferent autoturismului.

O singură persoană vrea să fie administrator public al orașului

Un singur candidat s-a înscris la concursul pentru ocuparea funcției de administrator public al municipiului Roman. Este vorba despre Iulia Gabriela Petrea, fost director al fabricii de zahăr din Roman. Ea va susține proba scrisă a concursului pe 9 ianuarie, proba interviu urmând să aibă loc după alte patru zile. Candidații la funcția de administrator public al municipiului aveau de îndeplinit o serie de condiții: 15 ani de vechime în muncă, 10 ani de vechime în funcții de conducere, diverse abilități, precum și absolvirea unei facultăți.

O femeie a băut din greșeală formol, în loc de ceai

O femeie din Neamț a decedat la Spitalul Județean la șapte ore după ce a băut formol. Pacienta, în vârstă de 61 de ani, a fost adusă la unitatea sanitară cu o ambulanță și a apucat să spună medicilor că a băut din greșeală formol, în loc de ceai. Ea a fost internată în secția de Anestezie și Terapie Intensivă, dar nu a putut fi salvată.

Doi jandarmi au fost bătuți în timpul liber

Doi jandarmi nemțeni au fost implicați într-un scandal și, în urma loviturilor primite, au cerut îngrijiri medicale fără a a anunța Poliția că au fost victimele unei agresiuni. Unul dintre ei a solicitat inițial o ambulanță pentru a se deplasa la Iași și, ulterior, a mers pe cont propriu la o clinică de specialitate, temându-se că ar avea mandibula fracturată. Verificările făcute de medici au arătat că ambii jandarmi aveau doar leziuni ușoare. Polițiștii fac acum cercetări pentru identificarea agresorilor.

Sfaturi pentru șoferi, de la polițiștii rutieri

Având în vedere că în zilele următoare există riscul formării poleiului, polițiștii rutieri sfătuiesc conducătorii auto să adapteze viteza la condiţiile meteo-rutiere, să nu se angajeze în depăşiri riscante şi să nu bruscheze comenzile autovehiculelor. Înainte de a porni la drum, indiferent de distanța pe care urmează să o parcurgeți, echipați corespunzător maşina și informați-vă în privinţa traseului respectiv. Adaptaţi viteza la condiţiile de drum, determinați toți ocupanții mașinii să-şi cupleze centura de siguranţă, folosiţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, măriţi distanţa de siguranţă în mers între autovehicule și folosiţi cu precădere frâna de motor.

Valabilitatea cardurilor de sănătate a fost prelungită

Cardurile de sănătate care expiră pe 31 ianuarie 2019 vor putea fi folosite în continuare, valabilitatea acestora fiind prelungită de la 5 la 7 ani. Asigurații pot folosi cardurile de sănătate încă doi ani după data înscrisă pe suprafața documentului, fără a avea nevoie de vreo adeverință sau de alte modalități pentru a dovedi calitatea de asigurat al sistemului asigurărilor sociale de sănătate. Calitatea de asigurat poate fi verificată și pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în secțiunea „Servicii” – „Verificare asigurat”.

Pensiile nu vor crește în ianuarie

Punctul de pensie va fi majorat abia de la 1 septembrie, deci începând cu luna ianuarie valoarea lui se menține la 1100 de lei, au anunțat reprezentanții Casei de Pensii Neamț. De la 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie va crește cu 15 procente, urmând să ajungă la 1265 de lei. De asemenea, pensia minimă rămâne la cuantumul de 640 de lei până în septembrie, când se va majora la 704 de lei.

Ajutor pentru victimele violenței în familie

Legea le dă, în sfârşit, o mână de ajutor femeilor abuzate de partenerii de viaţă. Acum, poliţiştii au puterea să emită pe loc un ordin de protecţie provizoriu, în baza căruia agresorul poate fi evacuat imediat din locuinţă. Statisticile arată că din cele peste 36.000 de fapte de violenţă în familie, sesizate în anul 2017, doar 1500 de dosare penale au fost trimise în judecată. În România, un sfert dintre crime au avut loc după scandaluri aprinse în familie.

Categorii:   Știri

Comments