Conform datelor Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), în aceste zile sănătatea romașcanilor este pusă în pericol de aerul pe care ei îl respiră. Datele de calitate a aerului, măsurate în timp real, arată că, teoretic, romașcanii ar trebui să poarte măști atunci când intenționează să iasă în aer liber. RNMCA măsoară mai mulți poluanți atmosferici printre care se numără și benzenul, particulele în suspensie, metalele toxice, dioxidul de sulf, oxizii de azot sau monoxidul de carbon. În această perioadă, indicele specific corespunzător particulelor în suspensie (PM 10) este la nivel aproape maxim în Roman și, de altfel, în tot județul Neamț, concentrația ajungând la 300 µg/m³. Concentrația acestui poluant ar trebui să aibă o valoare de 12 ori mai mică pentru a se încadra în normalitate.
Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Ele sunt generate de activitatea industrială, de centralele termice utilizate pentru încălzirea populației, precum și de traficul rutier. Particulele respirate pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii. Poluarea cu pulberi duce la tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii. Expunerea pe termen lung poate cauza cancer.
Date în timp real despre poluarea aerului pot fi obținute de pe site-ul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului.